Ktoś się wybiera ? Ja postaram się byc

Zatoka Pucka jest i będzie otwarta dla surferów i żeglarzy. Dzięki planom ochrony zyska natura i turystyka.
W ostatnich dniach pojawiły się doniesienia o zamknięciu Zatoki Puckiej dla sportów wodnych. Informacje te związane są z trwającymi obecnie pracami nad planami ochrony dla obszarów Natura 2000, obejmujących teren Zatoki Puckiej i Półwyspu Helskiego (obszary Natura 2000: PLH220032 Zatoka Pucka i Półwysep Helski oraz PLB220005 Zatoka Pucka). Plany ochrony przygotowuje Instytut Morski na zlecenie Urzędu Morskiego w Gdyni.
Należy podkreślić, że projekty planów nie przewidują wprowadzania zakazu uprawiania sportów wodnych, takich jak surfing czy żeglarstwo na wodach Zatoki Puckiej. Takie formy sportów wodnych nie stanowią zagrożenia dla przyrody Zatoki. Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gdańsku jako instytucja odpowiedzialna za nadzór nad obszarami Natura 2000 w części lądowej uczestniczy w pracach nad planami ochrony. Mamy nadzieję, że wspólnie uda się pogodzić potrzeby ochrony środowiska i turystyki.
Wstępne wersje planów (o czym informowaliśmy na naszym profilu parę tygodni temu) są udostępnione na stronie internetowej Instytutu Morskiego. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółowymi ustaleniami projektów planów oraz składania uwag:
http://im.gda.pl/zaklad-ekologii-wod/pr ... /materialy
Zatoka Pucka jest i będzie otwarta dla żeglarzy i surferów. Dzięki planom ochrony zyska natura i turystyka. Takie formy sportów wodnych nie stanowią zagrożenia dla przyrody Zatoki. Chronione będą jedynie fragmenty Zatoki np tarliska w ujściu rzek Płutnicy i Redy... Plan ochrony uporządkuje sytuację i wyznaczy ramy bezkonfliktowego korzystania z akwenu. Wszystkich zapraszamy do dyskusji po wcześniejszym zapoznaniu się z materiałami: http://bit.ly/ZatPucka
Kubs0n pisze:W czwartek 19.12.2013 odbędzie się spotkanie w Urzędzie Morskim w Gdyni w sprawie zmian w obrębie zatoki puckiej
Ktoś się wybiera ? Ja postaram się byc
szed pisze:A żeby egzekwować prawo i pilnować żeby w zakazanej strefie nikt nie pływał to będą zapierdalać motorówą na pełnej pycie i to już ptakom i 'zielonym debilom' nie będzie przeszkadzałoCo to za debilny kraj jest… szkoda gadać...
Kucza pisze:Kieruje to głównie do osób które po prostu nie głosują bo "nie ma na kogo"...
Głosujcie na JANUSZA PALIKOTA ponieważ jest JEDYNĄ NADZIEJĄ na ZMIANY W TYM ZUPEŁNIE OBCYM MOJEJ MENTALNOŚCI KRAJU(Twojej też?)!!!!!!!!!!!
Aha... nie jestem związany z Twoim Ruchem - jest to jedynie prezentacja osobistych poglądów - prosto z serca.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości