PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post23 sty 2014, 16:35

pylysi23 pisze:Witam wszystkich kajciarzy
Pytanie
chce kupic deske clash reincarnation i zastanawiam sie nad rozmiarem dla siebie,moja waga 70 kg ,jestem na etapie prob wypinania sie z haka
prosze doradzie jaki rozmiar deski wybrac 134 czy 136
z gory dziekuje

136

Peace :)

Dzon

Post24 sty 2014, 23:24

Witajcie,
Moje pytanie do Was to prośba o pomoc w decyzji co do rozmiaru latawca. Jestem kompletnie początkujący ale z różnych przyczyn kupuję Best Kahoona V4 2012. Moja waga waha się od 82 kg do 85 kg (teraz 84 kg) więc zastanawiam się który rozmiar wybrać, 11,5m2 czy 13,5m2. Stać mnie jedynie na jeden kite, więc musi być w miarę "uniwersalny".Chętnie pomęczę się na początku, byle starczył na dłużej. Mieszkam w Krakowie więc raczej jeśli chodzi o miejsca do pływania w grę wchodzi Małopolska, Śląsk. Pracę mam taką że nie wiem gdzie jeszcze spędzę lato. Austria, Norwegia, Anglia lub Chorwacja wchodzą w grę więc nie jestem w stanie sprecyzować warunków w jakich przyjdzie mi pływać (raczej śródlądowe ale nie wykluczam wypadów nad morze. Bałtyk lub Adriatyk). Myślę o zwykłym freeride a potem zobaczymy co mnie będzie bardziej pociągać. Pomóżcie proszę. A Jak chce wam się też zasugerować rozmiar deski to będę wdzięczny. W zasadzie to chętnie kupie jakąś używaną do 500 zł (Freeride lub nawet freestyle). Jak coś macie piszcie.
Post długi ale może ktoś pomoże.

Pozdrawiam!

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post24 sty 2014, 23:59

Na Twoja wage polecalbym 11,5. Sam plywam na 12m latawcu majac podobna wage do Twojej i jestem bardzo zadowolony. 13,5m byloby troche za duzo jak na Twoja wage, choc na srodladziu wieje zazwyczaj troche slabiej, wiec pod tym wzgledem 13,5m byloby lepsze, ale na 11,5m tez poplywasz i bedzie jak chciales "bardziej uniwersalne". Sam latawiec jest wlasnie dla poczatkujacych, wiec dobry wybor do nauki. Pozniej do Freeride`u tez jak najbardziej bedzie sie nadawal, bo poza latawcem do nauki jest tez latawcem Freeride`owym, wiec na troche posluzy.

Ja na poczatek na nauke polecam duze deski 150, ale 140 tez sie nada, bedzie ciut ciezej na poczatku, ale posluzy na dluzej. Mozesz tez od razu kupic docelowa deske na swoja wage czyli +/-136 ale bedzie znowu ciezej, trudniej (choc niekoniecznie) natomiast znowu posluzy na jeszcze dluzej niz 140 (chyba, ze polubisz plywac na wiekszych deskach tak jak ja). Wiec deska 140 bedzie moim zdaniem najlepszym wyborem biorac pod uwage nauke/dalsze uzytkowanie. 136-138 bedzie lepsze z nastawieniem na dalsze uzytkowanie, gorsze na latwosc, szybkosc nauki - choc jak juz wspomnialem wczesniej niekoniecznie, zalezy m.in jak szybko sie nauczysz, jednym to zajmuje wiecej czasu, inni prawie od razu ucza sie plywac, zalezy tez od tego w jakich silnych wiatrach bedziesz plywal i jeszcze od kilku innych czynnikow.

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post25 sty 2014, 10:55

Dzon pisze: Moja waga waha się od 82 kg do 85 kg (teraz 84 kg) więc zastanawiam się który rozmiar wybrać, 11,5m2 czy 13,5m2...!

W mokrej piance i trapezie czy bez? :wink: :wink:
Ja przy trzech kilogramach więcej używałem/am na jeziorku 13m(bow) i pozwala mi to na w miarę normalne pływanko prawo-lewo od stałych 11 węzłów, moim zdaniem jeśli zamierzasz 80-90% czasu spędzać na śródlądziu to te dwa metry więcej będzie sporym ułatwieniem i wydłuży czas spędzony w wodzie(szczególnie na początku). Jeśli chodzi o deskę rozmiary które poleca Frodon będą oki - uczyłem się na su 135/45, teraz mam 140/42 i stwierdziłem ostatnio że mogłaby być ze dwa centy krótsza ...tylko czy zauważyłbym różnicę .. wątpię ..;).

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2014, 11:59

11,5 raczej, jak ma być uniwersalny. Różnica w dolnym zakresie nieznaczna, a niestabilny wiatr zawsze pewny.
Zwłaszcza nad jeziorem.
Nawet jeśli trafi się deska 131, to też 11,5m

Dzon

Post28 sty 2014, 00:04

Dzięki wiekie za podpowiedzi i sugestie sprzętowe. Byliście bardzo pomocni :thumb:
Z uszanowaniem!

bulkowski
Deska: Nobile
Latawiec: Rally12, RPM9
Dostał piwko: 2 razy

Post06 lut 2014, 17:22

Witam wszytskich,

Na poczatek moze cos o mnie. Po 18 latach windsurfingu nadszedl czas na zmiane dlatego zawitalem na to forum. Waze 95 kg, zameirzam w najblizszym czasie ogarnac IKO 1+2+3. Pytanie do was drodzy forumowicze, mam mozliwosc nabycia droga kupna F-one bandit'a 3 11m z linkami i barem za 1,5k, czy jest to dobra opcja na poczatek?

Pozdro

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2014, 19:21

Cześć,

dobry latawiec i w miarę dobra cena(jeżeli jest w bardzo dobrym stanie)

Poproś o zdjęcia latawca, a dokładniej:
- krawędzi spływu,
- krawędzi natarcia
- linek przy latawcu
- linek oraz baru
- uszkodzeń jeżeli takie są

Po tych zdjęciach będzie można wywnioskować czy latawiec był mocno używany, czy też więcej leżał w szafie ;)

bulkowski

Post06 lut 2014, 19:51

Dzieki za rade, wrzuce foty jak je tylko dostane.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post08 lut 2014, 14:17

bulkowski pisze:Witam wszytskich,

Na poczatek moze cos o mnie. Po 18 latach windsurfingu nadszedl czas na zmiane dlatego zawitalem na to forum. Waze 95 kg, zameirzam w najblizszym czasie ogarnac IKO 1+2+3. Pytanie do was drodzy forumowicze, mam mozliwosc nabycia droga kupna F-one bandit'a 3 11m z linkami i barem za 1,5k, czy jest to dobra opcja na poczatek?

Pozdro

Tylko przy Twojej wadze ten rozmiar latawca bardziej nada się jako jedyny, uniwersalny, który pokryje zakres powiedzmy od ok 18 do ok 28 knts. Wszystko zależy w jakich warunkach zamierzasz pływać (morze czy jezioro, PL czy zagranica). Jeśli wybierzesz wspomniany rozmiar, to w naszych warunkach czasem może Ci braknąć trochę dołu lub góry (dolnego/górnego zakresu wiatrowego), bo u nas wiatr potrafi być kapryśny. Z tego powodu chyba lepiej mieć zestaw choćby 2 latawców. Ja z podobną wagą mam latawce 13 i 9 m i pływam mniej więcej jak wiatr wieje z siłą od 15 do 35 węzłów. Jeśli chcesz zaczynać od 1 latawca, a potem, za jakiś czas dokupić drugi, to zacznij od większego rozmiaru (13-14m) a potem dokup coś na mocniejszy wiatr (9-10m) i gotowe :)

Pozdr

olenzis
Postawił piwka: 2 razy

Post08 lut 2014, 23:11

Witam wszystkich,
jestem średnio zaawansowaną kitesurferką i chciałabym kupić latawiec i dechę. Ważę 58 kg, jestem wysoka, więc mam wielką stopę (decha - damska nie za bardzo).
Chciałabym coś, co jest i łatwe w obsłudze, ale i jakoś sprzyja progresowi. Rozmiar pierwszego latawca - w 80% skłaniam się ku 11. Tak, wiem, że jestem stosunkowo lekka, ale z 10 naprawdę rzadko korzystałam. Raczej z 7/9, 11/13 (a na Helu nawet z 17 :D. Hel w sumie docelowy, na pewno na ten rok, więc przy moim szczęściu do wiatru 7 na bank mi się nie przyda prędko).
Gaastra nie wstaje z wody. Cabrinha ponoć słaba (?). Bandit - ach... No cóż.. Pływa się fajnie, ale drogi... :(
Znalazłam Crazy Fly'a Sculp 2013. Rodzaj delta - zalecano mi na początek. Cena ok. Tylko jakoś nie do końca ufam Crazy Fly'om - lubią "przepadać". Ale to może, że szkółkowe C-shapey tak miały?...
Jakieś opinie o Airushach? Nobile'ach? Polskie nie zawsze dobre?... Inne o adekwatnym stosunku ceny do jakości?
Decha - mówią "na początek bierz trochę dłuższa" - 140x42 okej?
Btw. jeśli ktoś jest z Warszawy i chciałby sprzedać deskę w przyzwoitym stanie i przystępnej cenie - jestem chętna.

bulkowski

Post08 lut 2014, 23:23

boldek pisze:
bulkowski pisze:Witam wszytskich,

Pozdro

Tylko przy Twojej wadze ten rozmiar latawca bardziej nada się jako jedyny, uniwersalny, który pokryje zakres powiedzmy od ok 18 do ok 28 knts. Wszystko zależy w jakich warunkach zamierzasz pływać (morze czy jezioro, PL czy zagranica). Jeśli wybierzesz wspomniany rozmiar, to w naszych warunkach czasem może Ci braknąć trochę dołu lub góry (dolnego/górnego zakresu wiatrowego), bo u nas wiatr potrafi być kapryśny. Z tego powodu chyba lepiej mieć zestaw choćby 2 latawców. Ja z podobną wagą mam latawce 13 i 9 m i pływam mniej więcej jak wiatr wieje z siłą od 15 do 35 węzłów. Jeśli chcesz zaczynać od 1 latawca, a potem, za jakiś czas dokupić drugi, to zacznij od większego rozmiaru (13-14m) a potem dokup coś na mocniejszy wiatr (9-10m) i gotowe :)

Pozdr

Zatoka Pucka, zalew wislany, napewno zagranica (tydzien temu wrocilem z Cabo Verde, warunki idealne na ws i kite'a ;)). Narazie przyda sie cos czego nie bedzie szkoda jak sie uszkodzi. Docelowo napewno dwa latawce, ale to jak juz ogarne w miare kite'a. Narazie pytanie czy bandit3 11m bedzie dobry do nauki, czy szukac czegos innego, wiekszego.

Awatar użytkownika
madrej
Deska: 50/50
Latawiec: FX
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post08 lut 2014, 23:25

Co do latawca to ja na swojego Switchblade`a nie narzekam, a nawet wole go od RRD. Ale deska 140 będzie na pewno za duża do twojej wagi jeśli już pływasz. Ja na pierwszą przy 75kg kupiłem 138 i myślę że po sezonie już bym mógł ją skrócić o jakieś 2cm

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post09 lut 2014, 03:20

@bulkowski:

11m kite na 95kg to troche za malo. Na Twoja wage polecalbym 12-13m. Model latawca o ktory pytasz nada sie na poczatek na nauke (tylko, ze w tym konkretnym przypadku latawiec jest za maly, przez to wlasnie odradzam jego zakup). Za 1500zl mozna znalezc inne, moim zdaniem lepsze latawce na poczatek - Cabrinha Convert, Ozone Catalyst, RRD Passion... to tylko przyklady, zalezy indywidualnie od osoby, co kto lubi.

@olenzis:

Na Twoja wage polecalbym 9m-10m, ale piszesz, ze jestes sredniozaawansowana, wiec troche juz plywasz, pojecie masz i jak sama napisalas wiesz, ze 11m bedzie dla Ciebie najodpowiedniejsze. OK. Co do marki i modelu - napisz jaki styl plywania Ciebie interesuje. Freeride? Freestyle? Moze skoki...? Z marek mam bardzo dobre opinie o latawcach Ozone i Cabrinha. Chociaz nie mozna patrzec tylko na sama marke, trzeba patrzec rowniez na model, na jego rocznik... Zdziwilo mnie to co napisalas o Cabrinha, ze slaba... Jak przed chwila wspomnialem w moim odczuciu to dobre, porzadne latawce. Deske polecalbym ok. 134. Musisz tez sprecyzowac czego oczekujesz od deski, do jakiego plywania w jakich warunkach jej potrzebujesz, wtedy bedziemy mogli cos wiecej napisac. 140 na poczatek jak najbardziej sie nada, tylko ze na poczatku postu napisalas, ze jestes sredniozaawansowana, a pod koniec piszesz o desce na poczatek... nie do konca rozumiem to. Jak na poczatek to ja osobiscie polecam cos kolo 140, jak dla osoby sredniozaawansowanej z Twoja waga polecalbym cos kolo 134.

maser
Latawiec: slingshot
Dostał piwko: 1 raz

Post09 lut 2014, 09:44

Kto cos doradzi dla laski 52 kg z metra cieta jakies 164 cm ale duzym cyckiem nadrabia hehe....deska i latawka jakie rozmiary?????mniej wiecejncos pomiedzy 12 do 20 knot najczesciej zawiewa u nas....chodzi o rozmiary a nie o marke sprzetu

Wróć do „Pierwsze Kroki”