PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2014, 20:13

a nie zastanowiło Cię, czemu te deski nie są zbyt popularne? I czemu były tak tanie? Może byś wiedział w takim razie, czemu lepiej Ci się pływa na krótszej, a na dłuższej to masz wrażenie, że latawiec ciągnie jak lokomotywa, nogi bolą, deskę ciężko opanować i w ogóle to się do niczego nie nadaje... Sam wymiar to nie wszystko - charakterystyka deski też robi swoje. Na łopacie do odgarniania śniegu też można pływać i też w takim przypadku zalecałbym te mniejsze.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post07 mar 2014, 07:46

I jeszcze dodam swoje 3 grosze odnosnie wyborow. Kupilem za namowa innych (bez testow), jako podstawowy latawiec Neo dla mojej dziewczyny. Bo lagodny, dobry dla osoby poczatkujacej. Efekt, po jednym wyjezdzie latawiec znalazl sie w dziale gielda bo nie pasuje jej jego charakterystyka. Latawiec latawcem, a upodobania upodobaniami. Wiec moja odpowiedz, chcesz kupowac latawiec, przetestuj. Nie ma czegos takiego jak 'na poczatek dla Ciebie proponowalbym latawiec X).
I tak samo jest z wyborem deski. Ja kupilem nasze deski w ciemno, bez testow i trafilem w cos co nam odpowiada. Ale to co pisal Onzo, charakterystyka ma znaczenie wiec tez wolalbym potestowac w przyszlosci. Niestety sprzet kupowalem w listopadzie wiec o testach mozna bylo zapomniec (przynajmniej w PL).

magi11

Post17 mar 2014, 18:11

Hej zastanawiam sie nad zakupem 2 latawca na silniejszy wiatr. Waze 50kg i plywam na North Rebel 9m. Czy dokupienie rebela 7m to dobra opcja, czy lepiej zdecydowac sie na 6m?

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post19 mar 2014, 11:51

W sumie roznica niewielka, zalezy nie tylko od rozmiaru metr wiekszego czy mniejszego ale tez od umiejetnosci, zalezy jak radzisz sobie z operowaniem depowerem, jaka deska, jakie te silne wiatry beda (czy "silne" czy "bardzo silne"), itp. Jednak na 50kg polecalbym bardziej te 6m.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, 12:16 przez Fordon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post19 mar 2014, 12:14

Czasami większa różnica miedzy 6 i 7
niż 11 i 14.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post19 mar 2014, 13:16

magi11 pisze:Hej zastanawiam sie nad zakupem 2 latawca na silniejszy wiatr. Waze 50kg i plywam na North Rebel 9m. Czy dokupienie rebela 7m to dobra opcja, czy lepiej zdecydowac sie na 6m?

Jesli chodzi o rebla to mysle ze 6 bedzie ok,
choc przy twojej wadze to 5 moze byc za duzo jak powieje :-)

Pozdro...

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post28 mar 2014, 20:26

może mi ktoś doradzi bo nie mogę się zdecydować. ważę ~62kg, deska Jaime 132 / Clash 134. szukam latawca słabowiatrowego jako 3ci do zestawu (póki co są 6+9 NKB Evo), większość pływania na Helu, z czego głównie na prognozę ale trafią się też pewnie ze 3 tygodnie "w ciemno". poziom: szlifowanie skoków przez zenit, jak dobrze pójdzie planuję początki UH. co kupić żeby popływać w jak największym zakresie, a przy tym nie mieć za dużej dziury między rozmiarami? chcę się trzymać NKB, myślałem o evo - 12 czy 13? a może dyno 13? w zeszłym roku miałem 7+10 fuse i ten zestaw nie za bardzo działał na helu... będę wdzięczny za pomysły

edit: doprecyzuję, spora część pytania polega na tym czy zakładając pływanie tylko na twintipie ten dodatkowy metr cokolwiek mi da (evo 12 vs 13), alternatywnie czy typowa słabowiatrówka (dyno 13) będzie tu wyraźnie lepsza? wiem, że normalne latawce northa są raczej ciężkie, stąd pytanie od ilu knotów takie evo 13 by latało (mowa o lataniu, nie o pływaniu na nim) - od 8 czy więcej?
Ostatnio zmieniony 29 mar 2014, 14:55 przez śnieży, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
on police
Deska: nobile T5 2014
Latawiec: north evo 12
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2014, 09:21

co sadzicie o desce nobile t5 z 2014 roku jako pierwsza deske do plywania

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post02 kwie 2014, 15:14

on police pisze:co sadzicie o desce nobile t5 z 2014 roku jako pierwsza deske do plywania

dopasuj tylko deskę do swojej wagi na resztę nie patrz... nie na tym etapie. Za rok - dwa zaczniesz rozglądać się za inną.
Jesli waższysz w okolicach 75 KG wybierz coś około 134-136cm - jeśli ważysz więcej wybierz coś około 136-140 - jeśli ważysz mało ( 55-65 kg ) możesz nawet pomyśleć o 132.Upraszczając im większa tył łatwiej będzie utrzymać wysokość i wyostrzyć przy słabym wietrze. Im mniejsza tym łatwiej wcisnąć ją bokiem do bagażnika bez składania foteli :D i przy większym wietrze będzie ciekawiej i bardziej miło.
Oczywiście MOOCNO upraszczając. Czy rocznik w Twoim przypadku jest ważny ? - raczej nie. Chyba, że jesteś kolejnym sprzętowcem, który porównuje roczniki 2012 do telewizorów czarno-białych :) Dopasuj rozmiar i pady - później skup się na modelu i roczniku. Na początek wybieraj coś z szerszymi tipami - łatwiej będzie Ci wrócić na miejsce. Powodzenia - w razie pytań pisz do mnie na priv. Postaram się odpowiedzieć coś mądrego.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2014, 11:34 przez andrzejwodejszo, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 kwie 2014, 10:57

on police pisze:co sadzicie o desce nobile t5 z 2014 roku jako pierwsza deske do plywania

jako pierwsza - wypada tylko pogratulować :thumb:
..zwłaszcza budżetu :wink:

peace

Awatar użytkownika
Theo
Latawiec: Catalyst 10

Post08 kwie 2014, 17:09

Siema.
Jestem tu nowy i chciałbym się przy okazji przywitać.
Chciałbym zacząć przygodę z kitem. Kupiłem już latawiec Takoon Nova2 12m, trapez itp. do zestawu brakuje mi deski.

Teraz moje pytanie: Czy przy wadze 68-72kg deska 128x39,5cm bedzie odpowiednia?

Jestem nastawiony na szybki progres. Śmigam już od paru lat na WS i snowboardzie (wszystkiego uczyłem się sam) wiec myślę, że kite'a też ogarnę. Chcę też kupić latawiec treningowy, żeby nie styrac wodniaka na dzieńdobry, a potem żona i reszta rodziny będzie się szkoliła.

Rozumiem, że do nauki powinna być większa decha, ale jak już ogarnę to będzie ok?

Pozdro

daraka
Postawił piwka: 4 razy

Post08 kwie 2014, 18:05

hejka,
właśnie dołączyłem do forum. Zacząłem pływać w lipcu 2013, ok 8 godz na wodzie, jestem mega początkujący, chociaż wychodzę już z wody bez większych problemów. Ważę 88 kg i chcę kupić sprzęt. Mam ciekawą ofertę: Slingshot KEY 2011 z deską, podobno prawie nieużywany.
Jutro mam go obejrzeć na sucho. Proszę podpowiedzcie co myślicie o takim kajcie pod kątem potrzeb początkującego i na co mam zwrócic jutro uwagę oceniając kajta przed zakupem.
wielkie dzięki

Awatar użytkownika
mattworm
Deska: NAISH THORN,wainman blunt
Latawiec: OZONE,BEST
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post08 kwie 2014, 20:39

Theo pisze:
Teraz moje pytanie: Czy przy wadze 68-72kg deska 128x39,5cm bedzie odpowiednia?

Jestem nastawiony na szybki progres. Śmigam już od paru lat na WS i snowboardzie (wszystkiego uczyłem się sam) wiec myślę, że kite'a też ogarnę. Chcę też kupić latawiec treningowy, żeby nie styrac wodniaka na dzieńdobry, a potem żona i reszta rodziny będzie się szkoliła.

Rozumiem, że do nauki powinna być większa decha, ale jak już ogarnę to będzie ok?

Pozdro

Powiem tyle ja tez zaczynalem od WS sporo lat ,na kajcie nigdy nie mialem lekcji sam sie uczylem dalo rade juz 3sezon bez problemu ,tez pomoglo to ze na łódkach plywam od malego. Deske kupilem w ciemno Naish Torn 133 / 41 i wydaje mi sie ze taka jest odpowiednia na poczatek latwiej sie nauczyc a wielkosc tez pozwala na progres juz w pozniejszym etapie, zaznacze ze do dzis na niej plywam i narazie nie zamierzam zmieniac no chyba ze cos sie trafi. Ta wielkosc co piszesz moze byc troche za mala tzn da sie ale na poczatku bedziesz sie meczyl i wichru potrzebujesz kilka knt wiecej zeby wystartowac. :thumbsup: to moje spostrzezenia pozdrawiam

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post08 kwie 2014, 22:38

Theo:

Latawiec trudny na poczatek. Troche za duzy, na Twoja wage badziej 10m. Nie pisze, ze na takim nie da sie rady nauczyc, bo te 8-10 lat temu (bo ten latawiec to jakos z 2004-2006?) na takich latawcach sie szkolili i dawali rade, ale na innym latawcu byloby latwiej, prosciej i przyjemniej np. latawiec typu bow. Przez te lata technika poszla fest do przodu w przypadku projektowania latawcow i widac i czuc roznice.

Deska moim zdaniem za mala, zarowno jako deska docelowa, a tym bardziej jako deska do nauki. Standardowo juz napisze, ze do nauki osobiscie polecam duze deski typu 150cm, tylko jest taki mankament, ze potem beda sluzyc raczej tylko jako deski slabowiatrowe, dlatego nie jest zlym wyborem deska typu 140cm, gdzie i nada sie na poczatek i posluzy jeszcze kawalek potem, po nauce. Na Twoja wage docelowa deske to polecalbym kolo 134. Mozna tez od takiej deski zaczac nauke i da rade sie nauczyc, ale znowu bedzie ciezej jak na 140 czy 150.

Moim zdaniem sprzet dobrany zle. Bedzie ciezej na poczatku, nie bedzie szlo tak dobrze i szybko i latwo i przyjemnie jak z dobrze dobranym sprzetem. Jak napisalem na poczatku postu: da rade sie nauczyc, ale bedzie ciezej + to co napisalem powyzej.

Zauwazylem, ze sporo poczatkujacych osob, ktore kupuja sprzet na wlasna reke, bez doswiadczenia, wiedzy i pytania wybieraja wlasnie stare latawce, bo sa tanie i kieruja sie mysleniem typu: na poczatek kupie cos starego, taniego, by nie bylo szkoda, jak sie zniszczy, po co wydawac tyle kasy na poczatek, jak mozna dac malo za starszy sprzet, potem wymienie jak juz sie naucze na lepszy sprzet.

Przyklad: Ostatnio spotkalem na spocie chlopaka z uprzeza alpinistyczna, do niej podpiety karabinczyk, do karabinczyka chickenloop/bar, do baru/linek 6m stary C-shape RRD. Jego waga 80kg. Wialo 13kts-15kts, niekiedy mniej, na moim 12m plywalo sie juz ciezko, trzeba bylo sporo wachlowac by nie umoczyc tylka. Deska 134 z odwrotnie zamontowanymi finami. Brak leash`a. Linki przywiazane do latawca na supel. Mowi, ze koledzy w Norwegii smigaja na snowkite i namowili go by sie nauczyl i przyjechal potem do nich, a ze sniegu nie ma, to wybral wode (pytam, czemu nie landkite`a, a on, ze nie wiedzial, ze tak mozna). Wszedl na eBay`a, wybral tani sprzet, nauka z YouTube`a, o dopasowaniu rozmiaru deski i latawca do wagi i sily wiatru nie slyszal/nie wiedzial, o leashu tez... - wszystko jego slowa.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2014, 23:44 przez Fordon, łącznie zmieniany 2 razy.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 kwie 2014, 22:40

daraka pisze:hejka,
właśnie dołączyłem do forum. Zacząłem pływać w lipcu 2013, ok 8 godz na wodzie, jestem mega początkujący, chociaż wychodzę już z wody bez większych problemów. Ważę 88 kg i chcę kupić sprzęt. Mam ciekawą ofertę: Slingshot KEY 2011 z deską, podobno prawie nieużywany.
Jutro mam go obejrzeć na sucho. Proszę podpowiedzcie co myślicie o takim kajcie pod kątem potrzeb początkującego i na co mam zwrócic jutro uwagę oceniając kajta przed zakupem.
wielkie dzięki

rozmiar :?: zarówno latawca jak i deski

Key super udany nie jest, ale JEŚLI :idea: stan bdb i cena dobra to OK ..
jako jedyny potrzebujesz 12m2 :idea:
a deska 135-140 x 41-42 cm

peace

Wróć do „Pierwsze Kroki”