Informacja o Polskim Związku Kiteboardingu PZKite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2014, 10:31

march_in pisze:
Ziomek. pisze:

tak, ale osobiście wolałbym i zawsze wybierałem krajowe ubezpieczenia, niezależnie czy domu, czy samochodu czy Szkoły
jakoś pewniej się czuję, dzwoniąc czy korespondując w Polsce..

march_in pisze:chciałem się zapytać o opcje ubezpieczenia dla instruktorów, zawodników, kitesurferów. przypominam sobie, że pskite coś takiego miało. czy macie przygotowane je na ten sezon?

tak :idea:

peace

moze juz zostane w tym wątku.
czy mogę poprosić o zlinkowanie informacji o "Kurs Afiliacyjny PZKite" jak i ubezpieczeniach organizowanych przez pzkite.

http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=56597&start=90

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2014, 20:59

march_in pisze:hmmm w poście, ktory podajesz nie ma zadnych terminów i konkretów. coś przeoczyłem na forum? poproszę o zlinkowanie

..proszę - chcesz być na bieżąco?

lajkujesz i jesteś --> Facebook PZKIte

również strona, choć wciąż w budowie już zawiera konkretne informacje --> http://www.pzkite.pl

peace

POIK
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post20 maja 2014, 22:23

Ziomek. pisze: ... zawiera konkretne informacje ...

peace

Problem w tym, że właśnie bardzo mało konkretne - wiele niedomówień, możliwości dowolnej interpretacji, ...
Tak głośno zapowiadana "odsłona" niesie w naszej opinii wiele braków:
- jest informacja o kursach, ale brak konkretnych programów, ilości godzin, ...
- są ceny, które już na początek porażają a to POIK posądzany jest o "nabijanie kasy"
- system szkolenia podstawowego "poprawia" rzeczywistość stworzoną przez IKO wprowadzając "poziom IV" - ile będą kosztowały w związku z tym kursy I, II, III i IV realizowane przez szkoły ? czy szkoły przystępujące do PZKite będą miały wytyczne w tym względzie ?
- nie ma informacji o systemie szkolenia - ile stopni będzie miał system, skoro jest "instruktor 1 PZK" ?
- nie ma informacji kiedy i gdzie można zdobyć stopień "pomocnika instruktora" i zrobić praktykę w szkole, którego i której posiadanie jest wymagane aby przystąpić do kursu instruktora 9 czerwca ?
- kurs pomocnika instruktora - przebieg kursu - 1 dzień ! czy to prawda ? bo to ambitne aby w 1 dzień "wyuczyć" pomocnika a to właśnie na tym etapie przygotowania kadr jest najwięcej pracy;
- brak informacji o cenie kursu pomocnika instruktora;
- co dokładnie oznacza punkt wymagań dla szkół:
"*Instruktorzy z licencją PZK stopień pierwszy, minimum jeden instruktor w szkole jedno-osobowej. ( pozostali instruktorzy minimum 1/3 kadry muszą posiadać unifikację PZKite lub licencje instruktora PZKite1)" ??

Dużo pracy niewątpliwie zostało włożonej w przygotowanie całej koncepcji, jednak w naszej ocenie, z perspektywy 3 lat działalności wymaga to wielu godzin pracy i korekt.

Biuro POIK

dzacek
Postawił piwka: 1 raz

Post21 maja 2014, 00:31

Zadziwiające jest to, że ludzie oferta skierowana dla ludzi posiadających już kursy IKO, których poszukiwała większość szkół na półwyspie, większość z instruktorów ma za sobą już x przepracowanych sezonów w PL i zagranicą, ma wprowadzić nowa organizacja i nowe pomysły na szkolenia (wg. organizatorów), na których większość zjadła zęby i to tylko za 450 złoty. Jakie jeśli można prosić o coś bardziej konkretnego. Ciekawostką jest to, że nowy program jest i tak oparty na IKO, o czym wprost informują autorzy na stronie. Zrozumiałbym gdyby ktoś napisał, że nowością w przeciwieństwie do IKO i innych jest przeprowadzanie egzaminów tylko w wietrznych warunków, bo w momencie flauty IKO zdają wszyscy. Chciałbym również zauważyć, że w przypadku nowych organizacji można zauważyć tendencje do dzielenia kursu/licencji na jak najwięcej etapów, (POIK 3/ PZKITE już 4), ale to dla mnie ruch w dobrą stronę, bo uważam, że popularne 12 godzin i umiesz wszystko żeby pływać jest stwierdzeniem mocno na wyrost (niestety mocno zakorzenionym u potencjalnych klientów). Chętnie przeczytam relacje z takiego kursu od kogoś, kto w nim uczestniczył.
Bardzo bym chciał, żeby, choć jedna organizacja uwzględniła zapotrzebowanie na naukę w Polsce freestylu, tutaj widzę pole do popisu dla ludzi tworzących pzkite. Rozumiem, że ciężko to zrobić w PL warunkach wiatrowych szkolenie a'la procamp, ale to jest moim zdaniem prawdziwa nisza do uzupełnienia przez różnego rodzaju związki, wyszkolenie już bardzo dobrze pływających ludzi w taki sposób, że talentem dydaktycznym podczas uczenia wyższych tricków nie będą zbyt daleko odbiegać od Ł.Cerana.
Pozdrawiam
PS. Do programu kursu dołączyłbym również umiejętność samodzielnego odwinięcia przewiniętego baru na wodzie, jeśli nie zachodzi potrzeba zejścia.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 07:51

dzieki teraz jest juz nieco wiecej konkretow, choc rzeczywiscie jeszcze sporo do dopracowania.
tak po rzuceniu okiem podzielam zdziwienie przedmówcy dotyczące kursu unifikacyjnego, jego programu i ceny dla ludzi, którzy np uczą/uczyli z papierami instruktorskimi IKO.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 09:10

Strona fajna przejrzysta, ale błędy ortograficzne ?? :hand: "CZŁONKOWSTWO" :wink:

No i kilka nieścisłości w historii tam jest i w zawodnikach ;) ale przecież nie o to w tym chodzi ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 09:28

POIK pisze:
Problem w tym, że właśnie bardzo mało konkretne - wiele niedomówień, możliwości dowolnej interpretacji, ...

..z każdym dniem będzie coraz bardziej konkretnie
choć wiem, że zawsze może być to za mało konkretne dla niektórych :thumb:

co do IKO - różnic w programach jest całkiem sporo - nie ze wszystkimi zasadami w IKO się zgadzamy
i nie wszystkie sprawdzają się w polskich realiach szkolenia..

peace

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 09:41

Smokie pisze:No i kilka nieścisłości w historii tam jest i w zawodnikach ;)

Proszę wszystkich o weryfikację powyższego tekstu :pray:
http://pzkite.pl/kiteboarding/
Poświęciłem temu artykułowi sporo czasu ale z góry wiedziałem, że nie uniknę nieścisłości.
W necie brak info. Wydzwaniałem do ludzi pamiętajacych tamte czasy.
Pisałem coś takiego już 4 lata temu: viewtopic.php?f=1&t=33463&hilit=historia
a rok temu: viewtopic.php?f=1&t=49783&hilit=historia
ale to wciąż mało.

Co gorsza ruszyłem drugi artykuł pt kalendarium polskich zawodów. Zrobiłem zarys oraz opisy pierwszych zawodów. Na razie poległem. Już widzę, że to praca na miesiące.

Oto próbka zarysu:
1999.mm.dd; ????????? Red Bull Rewa ??????????

2001.07.19-22; Era Cup Windsurfing; Jurata przy hotelu Bryza. Kitesurfing jako eksperymentalna dyscyplina. Konkurencje: hang-time, wyścig. Zawody wyłoniły pierwszych Mistrzów Polski w Kitesurfingu (kto???????????????????)

2002.05.24-26; Kite Surf Trophy; Jurata. Pierwsze międzynarodowe zawody w Polsce. Zorganizowane we współpracy z niemiecką agencją (jaką????) Zawody wygrała Niemka Kristin Boese. Zdjęcia: http://www.augustyna.pl/pic/kite2/foto.htm

Kiedyś Jacek Daktera obiecywał, że to zrobi :( a takie kalendarium w jego wykonaniu byłoby przeciekawe :idea: Wówczas podjąlbym się jedynie roli tłumacza :wink:

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 09:49

Ziomek. pisze:..z każdym dniem będzie coraz bardziej konkretnie

:thumb:

Ziomek. pisze:co do IKO - różnic w programach jest całkiem sporo - nie ze wszystkimi zasadami w IKO się zgadzamy
i nie wszystkie sprawdzają się w polskich realiach szkolenia..

Czy jest ich na tyle dużo, żeby trzeba było uczestniczyć w 3 dniowym kursie? można jakieś konkrety na ten temat?

Trochę sceptycznie na to patrze. Już widzę jak instruktor myślący także o szkoleniu za granicą robi kurs PZKite albo kurs afiliacyjny. Co miałoby go do tego przekonać? Za IKO płaci się niemałe pieniądze i dodatkowe 3 dni wraz z ceną niespecjalnie będą zachęcać do robienia takiego kursu. W którymś z wywiadów można było przeczytać, że PZKite czerpie wzorce z BKSA. Mam nadzieję, że nie skończy się to dylematami dla instruktorów szukających pracy za granicą jak i zakazem szkolenia w Polsce instruktorów bez papierów PZKite. Choć zdaję się, że do tego to niestety dąży. Tu przykładowe dylematy z zagranicy:
http://www.kiteboarder.co.uk/kitesurfin ... =1&t=38401
http://forum.kitecrowd.com/kitesurfing/ ... 31932.html
Przypominam sobie walkę na tym forum, przy innej okazji, o to żeby papiery instruktorskie IKO były uznawane i jaka to była szczytna idea.
No coż, rozumiem, że jakby afiliacja kosztowała 100zł to pewnie nikt by nie robił kursów PZKite.
Dylemat jednak pozostaje, czy droga przez regulacje czy przez stworzenie wartości i marki.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 10:17

BraCuru pisze:
Oto próbka zarysu:
[i]1999.mm.dd; ????????? Red Bull Rewa ??????????

a to nie był przypadkiem ostatni weekend sierpnia? Tak coś mi się kojarzy, ale nie jestem pewny.
Domyślam się, że wstawisz jeszcze info o kilku innych Red Bullach. A może jest coś na stronce?

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 11:22

Strona bardzo mi sie podoba- jest przejrzysta, konkretna i fajnie przemyślana (to chyba newswire na WordPress?? dobry wybór :thumb: )

Mam kilka pytań- bardziej w kontekście planów PZKITE, niż zawartości strony.

Czy posiadacz karty IKO (zwykły szarak) z automatu będzie mógł ubiegać się o Karte Kiteboardera? (oczywiście po opłaceniu składki członkowskiej, etc)
Czy w sytuacji, np. zdarzenia na wodzie, w którego wyniku zostanie zniszczony sprzęt, PZKITE będzie mógł wydać oficjalną opinię (np. dla ubezpieczyciela?) lub będzię pełnił rolę arbitrażową pomiędzy uczestnikami zdarzenia?

Generalnie- szacunek za połączenie sił i działanie na rzecz społeczności KS. Zastanawiam się, czy do każdego w pełni dociera, że bez powstania takiej organizacji, uregulowania pewnych spraw i nawiązani kontaktów w końcu zostalibyśmy w jakiś sposób zmarignalizowani (mam na myśli wszelkiej maści nakazy, zakazy,etc.)

W moim mniemaniu PZKITE jest także oficjalnym organem, który będzie mógł rzeczowo i konkretnie argumentować i negocjować warunki, na ktorych będziemy mogli korzystać z niektórych spotów (nie oszukujmy się- zakazów będzie przybywać a nie ubywać)

Mamy na rynku dwie Super książki o nauce KITE
Mamy KSPD Marka Rowińskiego- obowiązkową lekturę- stworzoną z pasją i NON PROFIT (o czym wielu zdaje się ciągle zapominać!!!!)

Fajnie, że choć część tych osób potrafi się zjednoczyć i zrobić coś razem...

pzdr

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 12:14

Czy posiadacz karty IKO (zwykły szarak) z automatu będzie mógł ubiegać się o Karte Kiteboardera? (oczywiście po opłaceniu składki członkowskiej, etc)

Karta kiteboardera jest na ukończeniu. Tak każdy będzie mógł się ubiegać o kartę. Jego umiejętności i wiedzę zweryfikuje instruktor PZkite, (który niejako stanie się twoim opiekunem w przyszłości). Karta zawierać ma jednocześnie ubezpieczenie OC dla kajtera i upoważnia do wypożyczenia sprzętu. Z kartą związane jest także członkostwo wspierające w PZKite i wynikajace z tego prawa.
Czy w sytuacji, np. zdarzenia na wodzie, w którego wyniku zostanie zniszczony sprzęt, PZKITE będzie mógł wydać oficjalną opinię (np. dla ubezpieczyciela?) lub będzię pełnił rolę arbitrażową pomiędzy uczestnikami zdarzenia?

Raczej trudne będzie aby PZKite wydawało opinię o zdarzeniu, przy którym się nie uczestniczyło, a ewentualnie o posiadanych umiejętnościach, co potwierdza karta i instruktor wprowadzajacy. Mamy nadzieję, że jednak działalność edukacyjna zminimalizuje takie nieprzyjemne zdarzenia i arbitraż związku będzie zbędny :thumb:

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 12:38

Proszę o wyjaśnienie , najpierw osoby , szkółki które są zaangażowane w tworzenie nowych przepisów , przez kilka lat sprzedawały kursy IKO , przecież nie charytatywnie tylko z zarobkiem , teraz będą sprzedawały polskie uprawnienia ?, rozumiem żeby zlikwidować proceder samozwańczych instruktorów , jako instruktor IKO sam z nimi walczę , patrząc co czasami dzieje się na spotach . Chyba że jest to zamierzone działania aby wykosić wolny rynek bo szkółki zaczynają powoli odczuwać odpływ klientów , na kilka lat będzie cisza po czym instruktorzy z Polskim uprawnieniami zaczną szkolić prywatnie i historia się powtórzy . Trąca to trochę Polską Paranoją , "tworzą chodnik po czy zmienia się partia i kasa i trzeba chodnik rozebrać i znowu połozyć ale z innej kostki ". Na wstępie nie martwię się o to bo mi ten kurs zwrócił się i to kilkakrotnie szkoląc prywatnie ale to trochę dziwne .

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 14:39

onzo pisze:a to nie był przypadkiem ostatni weekend sierpnia? Tak coś mi się kojarzy, ale nie jestem pewny.
Domyślam się, że wstawisz jeszcze info o kilku innych Red Bullach. A może jest coś na stronce?

Onzo - zapraszam do właściwego wątku. Tam wrzuciłem odpowiedź aby nie śmiecić w tym wątku.

Kuba Gdynia pisze:Strona bardzo mi sie podoba- jest przejrzysta, konkretna i fajnie przemyślana (to chyba newswire na WordPress?? dobry wybór :thumb: )

No WordPressie na pewno a co oznacza newswire nie mam pojęcia. To dopiero początek i bałem się, że posypią się na pzkite zjebki za "prostacką" stronę a tutaj nawet pochwała lub dwie. Nie jest źle :thumb:

Fajnie, że choć część tych osób potrafi się zjednoczyć i zrobić coś razem...

To jest właśnie najtrudniejsze. Tym bardziej cieszy, że to zauważyłeś.
Naprawdę chylę czoła przed całą ekipą, która poświęciła tonę swego czasu w ostatnich miechach.
Myślę, że za parę tygodni strona w postaci obecnego szkieletu nabierze trochę tkanki a o makijażu pomyślimy za sezon. Wówczas wystartujemy w wyborze miss :wink:
Nikt nie był zmuszany, wszyscy byli zaproszeni do prac, a pracują ludzie mający grube doświadczenie, czas i chęci :clap:

Pamiętacie jak powstało pskite? A było to faktycznie pierwsze stowarzyszenie KS publicznie aktywne. Był to rok 2010 i wówczas ciężko było przekonać wyżeraczy, że komukolwiek to jest potrzebne. Poniższy wątek stał się iskierką. Nie miałem lekko na forum :wink:
viewtopic.php?f=1&t=28396&hilit=zawodnicy+ika
A to dobre jak proroczo napisałem w 2010 :D
BraCuru pisze:Ksiaze - ciesze sie ze popierasz pomysl - licze na Twoje przywodztwo.

Tearaz w 2014 mało kto wątpi, że im będziemy mieli mocniejszego reprezentanta tym mniej gromów spadnie na nas i nasze spoty.
A jak będzie działał największy reprezentant zależy w sporej mierze ode ciebie, was, mnie :idea: Sorry za truizm ale ja naprawdę tak to widzę.
Jak do tej pory nie mogę potwierdzić, że to jedynie skok na Wielką Kasę :wink:

march_in pisze:Dylemat jednak pozostaje, czy droga przez regulacje czy przez stworzenie wartości i marki.

Do ideału potrzebne będą wartościowe regulacje.
Regulacje - czytaj zalecenia, minimalne wymogi a nie tylko permanentne zakazy ala Belgia.

O BKSA. Dla mnie BKSA jest od 1999 może nie tyle co wzorcem ale przykładem jak można sobie poukładać krajowy KS. W tej chwili mają coś około 6tys członków.
Nie jest tam zawsze różowo ale też nie zawsze czarno. A takby bez BKSA było. Kto mieszka w UK wie o czym piszę.
Tutaj macie ich historię:
http://www.britishkitesports.org/about- ... -bksa.html
a tutaj ciekawe poloniki z ich strony :wink:
http://www.britishkitesports.org/images ... r_kspd.pdf
lub to:
http://www.britishkitesports.org/images ... 0folds.pdf

PS.
Uważam, że w Polsce jest miejsce tylko dla jednego ciała zarządzającego kiteboardingiem. POIK na razie odrzucił współpracę i pisze coś teraz o zdrowej "konkurencji" i potrzebie dwóch ciał. Do czego dwóch ciał? Bez urazy ale popatrzcie swoje FB lajki i ta jakie padły na pzkite w ciągu ostatnich 24h - za chwilę będzie ponad tysiąc choć funpage praktycznie nic nie zawiera. Odczytuję to jako potężne wotum zaufania dla idei pzkite. Tak naprawdę jest to głos rozsądku ludzi, którzy lajkując pokazały zielone światło dla uporządkowania kiteboardingu w Polsce choć przedstawiono dopiero zarys idei. Naprawdę dla polskiego kajciarza będzie tylko lepiej jak ze swoim doświadczeniem i pozytywną energią dołączycie do pzkite.
PSKite udowodniła, że tylko jedno ciało może uregulować standardy zawodnicze i ogarnąć różnych organizatorów mających czasami przedziwne wymogi w stosunku do zawodników. Myślę, że chyba nie ma zawodnika dumnego z rozdawania 2 tytułów mistrzowskich, istnienia dwóch rankingów dla tak naprawdę kilkudziesięciu zawodników w Polsce. A tak w przeszłości było.
Nikt zdrowo myślący nie będzie chciał widzieć systemu dwóch polskich niezależnych "uprawnień", legitymacji, systemów itd.
Im prościej tym lepiej.

Kuba Gdynia
Deska: NHP
Latawiec: RRD, SLINGSHOT
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2014, 15:20

BraCuru pisze:Uważam, że w Polsce jest miejsce tylko dla jednego ciała zarządzającego kiteboardingiem. POIK na razie odrzucił współpracę i pisze coś teraz o zdrowej "konkurencji" i potrzebie dwóch ciał. Do czego dwóch ciał? Bez urazy ale popatrzcie swoje FB lajki i ta jakie padły na pzkite w ciągu ostatnich 24h - za chwilę będzie ponad tysiąc choć funpage praktycznie nic nie zawiera.

Akurat to zweryfikuje "rynek" i to dość szybko- w koncu zdrowa konkurenacja polega na umożliwieniu klientowi wyboru-wybór dla większości będzie oczywisty.

Wróć do „Forum Główne”