PREMIERY 2015 !

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post07 sie 2014, 13:25

Co do koloru, to nie wiem czemu taki...może bardziej agresywny :idea:

Odnośnie samego baru :
-pływaki - podobne jak w Cabrinhi
-chicken z paluchem - ciekawe rozwiązanie z tą zębatką, ale czy coś wniesie :?:
-przelotka + linki - jak w North'ie, Corze...chyba lepsze niż zwykłe ścieralne linki / sznurki, Shift też już chyba bez tego "wężyka ogrodowego" jako otulina linki :)
-knaga POWRÓT - powrót albo raczej przedłużenie działalności, jednak 2011, a 2015 ( czy czymś się będzie różnić, czy będzie takie CUŚ dyndało ), mi bardziej podpasowała taśma, a innym użytkownikom, np. Parka system ATB

Trzeba przetestować!

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post07 sie 2014, 21:21

phpBB [video]

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post08 sie 2014, 10:29

@Mikolpa

Raczej nie oburzony (ja na całe szczęście nie handluje sprzętem), co mocno zdziwiony. Bo przenoszenie wprost pewnych mechanizmów z innych rynków wcale na dobre tutaj nie wyjdzie.

Co do rynku wtórnego on się już mocno rozwinął wcześniej. I sobie dobrze funkcjonuje.
Inna sprawa, ile sprzedawców zostanie z ręką w nocniku ... od miesiąca czy dwóch widzę już "wyprzedaże 2014". No chyba normalnym to nie jest ;)

Ale nie...może jest, skoro tylu chętnych do pokazania się z nowymi zabawkami z 2015 czy 2016 :))) Latawiec 2 razy w roku na wodzie, ale wymiana na nowy już jest. :lol: :lol:

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post08 sie 2014, 11:26

Mikolpa pisze:Niestety cierpią jedynie dystrybutorzy,cierpieli i będą cierpieć zwłaszcza jak średnio żyją z producentem, a jeszcze bardzie małe sklepy z nowym sprzętem od dystrybutora. Jak źle wszystko zplanują to mogą się łatwo utopić z czymś starym kupionym w cenie prawie nowego. Ale konsument i tak się cieszy bo pojawiają się wtedy promocje na starą / roczną kolekcje za -30 /40%

problem w Tym, że jeden sezon, no może drugi, taki sklep czy dystrybutor zostanie ze sprzętem i będzie go musiał sprzedać bez marży i już w kolejnym sezonie nie zamówi sprzętu do magazynu… i klient przestaje się cieszyć :idea: bo nagle nie ma sprzętu na testy, nie ma pełnej rozmiarówki czy kolorystyki od ręki tylko trzeba sprowadzać na zamówienie itd….

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post08 sie 2014, 13:25

zaq pisze:
Co do rynku wtórnego on się już mocno rozwinął wcześniej. I sobie dobrze funkcjonuje.

Też tak uważam, jest ok, kupisz co chcesz i tanio bo funkcjonuje głównie bezpośrednio, allegro, forum i itp. Jak będzie tego więcej i zainteresowanie wzrośnie a wzrośnie to pojawią się pośrednicy co dla nas trochę już gorzej.
zaq pisze:Ale nie...może jest, skoro tylu chętnych do pokazania się z nowymi zabawkami z 2015 czy 2016 :))) Latawiec 2 razy w roku na wodzie, ale wymiana na nowy już jest. :lol: :lol:

I o to właśnie chodzi, producent zadowolony, dystrybutor też, konsument "nowinkowicz" też i ja się też cieszę bo można kupić "prawię nówkę" na gwarancji za pół ceny :-)

FilipN pisze:problem w Tym, że jeden sezon, no może drugi, taki sklep czy dystrybutor zostanie ze sprzętem i będzie go musiał sprzedać bez marży i już w kolejnym sezonie nie zamówi sprzętu do magazynu… i klient przestaje się cieszyć :idea: bo nagle nie ma sprzętu na testy, nie ma pełnej rozmiarówki czy kolorystyki od ręki tylko trzeba sprowadzać na zamówienie itd….

Owszem tak się dzieje jak źle wszystko zaplanują. Ale to nie ten wątek, może nawet nie to forum :wink:

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post08 sie 2014, 13:27

Wracając do premier to widzę że coraz więcej firm wypuszcza coraz większe rozmiary z coraz niższym zakresem.
Mnie cieszy premiera / powrót rebela w dużym rozmiaże :D 18m :twisted: Niech wprowadzają to 2015 choćby zaraz :wink:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post08 sie 2014, 14:37

Mikolpa pisze:Wracając do premier to widzę że coraz więcej firm wypuszcza coraz większe rozmiary z coraz niższym zakresem.
Mnie cieszy premiera / powrót rebela w dużym rozmiaże :D 18m :twisted: Niech wprowadzają to 2015 choćby zaraz :wink:

Tylko, że Rebel 18m2 jest przewidziany na większe wiatry, aby wydłużyć hangtime. Słabo wiatrowym latawcem Northa jest Juice.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post08 sie 2014, 15:44

jedi1 pisze:Tylko, że Rebel 18m2 jest przewidziany na większe wiatry, aby wydłużyć hangtime. Słabo wiatrowym latawcem Northa jest Juice.

Racja, rebel to zbyt ciężka konstrukcja na pierdy. Ale zakres to pewnie będzie miał największy z tych dużych potworów.
Z Juice ciężko o opinie, chyba zbyt młody i mało popularny, zwłaszcza w Polsce :wink:

Kuba KiteSurf
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post09 sie 2014, 10:54

Mikolpa pisze:Też tak uważam, jest ok, kupisz co chcesz i tanio bo funkcjonuje głównie bezpośrednio, allegro, forum i itp. Jak będzie tego więcej i zainteresowanie wzrośnie a wzrośnie to pojawią się pośrednicy co dla nas trochę już gorzej. :wink:

Wcale nie musi być gorzej, jeżeli pośrednik jest kompetentny i dokładnie sprawdza stan latawców na rynku wtórnym. Osoba, która kupuje używany latawiec ma przynajmniej pewność, że kupuje sprawdzony sprzęcik. Prowizja jest mała, a zawsze istnieje dodatkowe zabezpieczenie dla klientów. Dodatkowo w niektórych komisach istnieje tygodniowa gwarancja rozruchowa co również zwiększa szanse na zabezpieczenie się przed niepewnym sprzętem.

Mikolpa pisze:Wracając do premier to widzę że coraz więcej firm wypuszcza coraz większe rozmiary z coraz niższym zakresem.

W kolekcji 2015 F-one wypuścił Bandita 17m2, a znając dolny zakres 14m2, myślę że to będzie hit... :thumb:

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post09 sie 2014, 12:05

Kuba KiteSurf pisze:Wcale nie musi być gorzej,

Trochę za bardzo skróciłem to co chciałem napisać, chodziło mi głównie o cenę sprzętu na wtórnym rynku. Jak pojawią się pośrednicy to ciężko będzie kupić perełkę w niskiej cenie.
Ale za to dzięki pośrednikom pewność kupowanego sprzętu na pewno wzrośnie. Bez oglądania będzie można kupić coś pewnego.
Ja taką wybrałem ścieżkę i kupiłem używkę w Hydrosfera, jakość taka jak napisali, cena troszkę wyższa niż przez allegro ale nie musiałem oglądać i martwić się co przyjdzie.

Kuba KiteSurf pisze:W kolekcji 2015 F-one wypuścił Bandita 17m2, a znając dolny zakres 14m2, myślę że to będzie hit... :thumb:

Od razu się zaciekawiłem jak zobaczyłem posta że wychodzi Bandit 17 w wątku o latawcach słabowiatrowych.

Bardzo krótko siedzę w temacie kite. Pytanie do Was, czy był wcześniej taki rok żeby tak wiele firm miało premiery dużych latawców (takich 16 i w górę)? Widać wszyscy się zbroją w potężne armaty :wink: Jak szukałem czegoś dużego w zeszłym roku to naprawdę nie było w czym wybierać w używanych.

ciechan
Latawiec: cabrinha
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 7 razy

Post09 sie 2014, 12:49

W sumie ja też od roku ogarniam temat i obsesyjnie sprawdzam wszystkie prognozy łącznie z zimową:P. Fakt faktem ten rok jest specyficzny zima/lato ale wiatru jak na lekarstwo. Pomijam akcje typu kwitniemy na półwyspie cały sezon i akcja "komando w pontonie" jak zwieje. Z autopsji doszedłem do wniosku, że jednak lobby seta 12m i 17m jest bardziej praktyczna niż 9m i 12m dla osób, które muszą dojechać na spot, zerwać się z pracy itp. a tam graniczny:(.

Kuba KiteSurf
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post09 sie 2014, 13:44

// Offtopic //Admin

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 sie 2014, 19:13