Deska od wakeboardu do kite'a?

Forum dla początkujących
dyjasm

Post03 mar 2009, 20:03

Witam!
Tak jak w temacie, czyli czy wakeboardowa deska może posłużyć do pływania na kite'cie?
Mam właśnie na oku taką deskę z wiązaniami (footstrapami). Jeżdżę na wakeboardzie (dotychczas nie miałem deski) i chciałem zaczął pływać na kitesurfingu. Zastanawiam się, czy jedną deskę mogę wykorzystać do dwóch sportów.

Podobnego tematu nie znalazłem.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Szuwar
Kontaktowanie:

Post03 mar 2009, 20:09

wakeboardowa będzie pewnie stosunkowo ciężka, również zbyt duży rocker może skutecznie utrudniać ostrzenie...

Ale działać powinno :twisted:

Chcesz się na tym uczyć pływać, czy pływać jak już się nauczysz?

dyjasm

Post03 mar 2009, 20:32

Szuwar pisze:Chcesz się na tym uczyć pływać, czy pływać jak już się nauczysz?

Chciałem na tej desce uczyć się pływać, a później pływać ;), a chciałem zaoszczędzić kupując jedną deche ;)

Awatar użytkownika
Baśka
Deska: Tona Flow 136
Latawiec: to chyba bez znaczenia
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 mar 2009, 21:22

hmmm obydwie dechy się od siebie różnią,to logiczne bo do czego innego zostały zrobione ,to na pewno;)
Oczywiście że da się pływać na wakeboardzie z kajtem.
tak jak z kajtowa deską da się pływać za wyciągiem czy łódką.Ale w obydwu przypadkach lepiej używać danej dechy zgodnie z przeznaczeniem,bo w pełni można wykorzystać jej możliwości.

Wakeboard:
-cięższy
-większy rocker
-różna il.finów,ale to akurat nie jest największy problem ;)
- byłby problemos z zamocowaniem padsów i footstrapów bo decha ma szerszy rozstaw insertów,chyba że od razu chcesz pływać w wiązaniach,ale to średnio bezpieczny pomysł;)

Kiteboard
-lżejszy
-dużo mniejszy rocker
-bez większej gimnastyki da się zamocować wake'owe wiązania;)

Są na rynku dechy które łączą cechy obywdu wyżej wymienionych,np.Liquid Force Concept i Cabrinha Custom -typowo wakestyle'owe deski:)

Jeżeli dopiero zaczynasz,najpierw idź na kurs;),jak już nauczysz się pływać,nie będziesz miał problemu z ostrzeniem etc,możesz przesiąść się na dechę z wiązaniami(np.Concept lub Custom-które z kajtowych desek(póki co) są chyba najbardziej zbliżone konstrukcją do wakeboard'u i pociśniesz na nich za łódką czy na wyciągu).

Kolejna rzecz to rozmiar.Wakeboard zawsze będzie kilka cm dłuższy/ew.szerszy w stosunku do dechy kite.Większy rozmiar deski = łatwiejsze lądowania:)

Kajtowa deska z większym rockerem nie będzie chlapała w oczy podczas pływania na małej falce(czopie),a w dobrych warunkach wiatrowych z ostrzeniem nie ma problemu ;)

to chyba tyle...;)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2009, 21:50 przez Baśka, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2009, 21:31

Lepiej kupić kajtowa i uzywac do wake, np Cabrinha Custom
Ma specjalnie wstawione inserty do wiązań wake.

http://www.boardsport.pl/deski.php?id=15

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post03 mar 2009, 21:51

kiedys 1000 lat temu jezdzilo sie na dechach do wake i bylo ok
z rockerem to sa tez łejki o małym rockerze podobnym deskom kitowym
napewno decha wake bedzie ciezsza (duzo), fabryczne finy w wake sa mniejsze niz w desce kitowej
no i strapy / pady bedziesz potrzebował na palecie - znowu wiecej ciezaru. (mozna w kaloszach ale kite preferuje jednak wieksza swobode)

odwrotnie deska kitowa jest troche za miekka do wake i w wiekszosci za plaska no i wielkie finy.
plywac sie da wake na desce kite ( i w druga strone) ale zawsze czegos zabraknie
jezeli upierasz sie przy jednej desce to zastanow sie na czym wiecej czasu bedziesz spedzal
jezeli nie wiesz to propozycja konia jest bardzo rozsadna

dyjasm

Post04 mar 2009, 15:11

Na samym początku wielkie dzięki za wypowiedzi, dają wiele do myślenia w tej sprawie.
Co do deski, którą podał Crazy Horse to chętnie, ale jaka cena (i w dodatku przy kursie euro 3,8 ), można kupić osobno tańszą jedną deche do wake'a i jedną do kite'a i jeszcze zostanie ;D

Chyba jednak zdecyduje się na zakup dwóch desek, tylko jak to jest ogólnie z rozmiarami desek, mają jakieś duże znaczenie (jak jest w kite'ach, a jak w wake'ach)?
Kite'a kupowałbym dla siebie (60kg i 170cm), jaka decha byłaby najlepsza?
Wake'a zaś będzie kupował klub, w którym działam. Będzie z niej korzystała młodzież, rzadziej studenci i dorośli (ale zawsze znajdą się chętni, którzy chcą sprubować).
Narty wodne i koło do holowania już nam nie wystarcza :D.

Pozdrawiam!

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post04 mar 2009, 16:21

dyjasm pisze:Na samym początku wielkie dzięki za wypowiedzi, dają wiele do myślenia w tej sprawie.
Co do deski, którą podał Crazy Horse to chętnie, ale jaka cena (i w dodatku przy kursie euro 3,8 ), można kupić osobno tańszą jedną deche do wake'a i jedną do kite'a i jeszcze zostanie ;D

Chyba jednak zdecyduje się na zakup dwóch desek, tylko jak to jest ogólnie z rozmiarami desek, mają jakieś duże znaczenie (jak jest w kite'ach, a jak w wake'ach)?
Kite'a kupowałbym dla siebie (60kg i 170cm), jaka decha byłaby najlepsza?
Wake'a zaś będzie kupował klub, w którym działam. Będzie z niej korzystała młodzież, rzadziej studenci i dorośli (ale zawsze znajdą się chętni, którzy chcą sprubować).
Narty wodne i koło do holowania już nam nie wystarcza :D.

Pozdrawiam!

Zawsze mogę Ci sprzedać uzywkę za 1100ł ;)

Awatar użytkownika
Baśka
Deska: Tona Flow 136
Latawiec: to chyba bez znaczenia
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 mar 2009, 16:23

decha kite to coś ok 130-132cm , wake jakaś ok 135-139cm<- trochę trudno dopasować jedną deskę pod tak dużą grupę użytkowników ;)
Po kursie możesz potestować różne modele desek , w końcu znajdziesz tą która będzie ci najbardziej pasowała;)to chyba najlepsze rozwiązanie

piotreks9

Post16 wrz 2014, 23:58

zdecydowanie najlepiej spróbować różnych desek, w tym także tych, które rozważasz do zakupu. Nic tak tu się nie sprawdzi jak praktyka i przetestowanie sprzętu.
A jak już coś upatrzysz to jest fajny sklepik http://freshtag.pl/14-deski-wakeboardowe . Ostatnio sam tam kupowałem i mogę śmiało polecić.

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2014, 13:19

Ja pływam od 2 sezonów na wake na desce Wainman Hawaii Joke która na tą chwilę mnie raczej nie ogranicza.
Ma całkiem zacny rocker, jest miękka co akurat do presików jest ok. Co chyba najistotniejsze jest wytrzymała, parę razy porządnie przydzwoniłem nosem deski i o rozwarstwieniu nie ma mowy.
Obecne deski wake zaczynają mieć coraz mniejszy rocker i są coraz szybsze a to akurat zaleta desek kitowych.
Jedyne co mnie boli to mogła by mieć troszkę lepszego popa. Jest to spowodowane tym że jest węższa na tipach od przeciętnej deski wake.

http://www.youtube.com/watch?v=xgsXpLrqMaw

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2014, 10:46

paralizator pisze:Ja pływam od 2 sezonów na wake na desce Wainman Hawaii Joke która na tą chwilę mnie raczej nie ogranicza.
Ma całkiem zacny rocker, jest miękka co akurat do presików jest ok. Co chyba najistotniejsze jest wytrzymała, parę razy porządnie przydzwoniłem nosem deski i o rozwarstwieniu nie ma mowy.
Obecne deski wake zaczynają mieć coraz mniejszy rocker i są coraz szybsze a to akurat zaleta desek kitowych.
Jedyne co mnie boli to mogła by mieć troszkę lepszego popa. Jest to spowodowane tym że jest węższa na tipach od przeciętnej deski wake.

http://www.youtube.com/watch?v=xgsXpLrqMaw

Marcin bardzo się cieszę, że masz taką deskę, ale post jest z 2009r, a koleś go odświeżył tylko po to żeby wrzucić link do sklepu... Tak więc tak :P

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2014, 15:52

Twoja czujność jest nieoceniona :)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2014, 15:58

achten twój błysk elokwencji podczas stania w korku ;-)

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2014, 16:47

jak już odświeżamy to proponuje Naish Dub - mega deska Wakestyle - śmiało na przeszkody i do kajta. :D

Wróć do „Pierwsze Kroki”