GURU 10.5 pisze:mate102 pisze:
Na koniec jeszcze pytanie co ma lepszy dół 17m + normalne TT czy 14m + TT typu drzwi?
Najlepszy ma 17m + TT typu drzwi
A serio wg moich doświadczeń potencjał 17stki można dopiero wykorzystać w zestawie z odpowiednio dużą[ i szeroką!!!] deską np 145/165cm dł i 43-45szer, z mniejszą np 135/40cm bedzie to z reguły "męczenie węża" i często zestaw: wydajne 14m + drzwi będzie efektywniejszy

Zgadzam się w 100%.
Bez sensu kupować dużą latawkę i pływać na małej desce. A mała latawka z dużą deską czasami potrafi zaskoczyć wydajnością. Duża latawka tylko w połączeniu z dużą deską TT albo race.
Pływam głównie po jeziorach. Ważę 75kg. Mój podstawowy zestaw to Rebel12m i Su-2 135x41 i żeby ostrzyć bez problemów i fajnie się bawić potrzebuję powyżej 12kt, czyli prognozy na śródlądzie 14-20 i wtedy jest super, bardzo bym chciał mieć warunki tylko na ten zestaw. Jak prognozują 12-16 to często spada do 10 i wtedy pływam na Trans 153x44 i 12m.
Jeżdżę czasami też na prognozy 8-12kt i wtedy pływam na Trans 153x44 z 18m RRD Addiction.
maniek1975 pisze:Tzw męczenie konia . Jak mogę polecić to latawiec max 13m i duża decha .Jak to nie lata to i 17m nie pomoże . Przy wietrze 10kn można pływać ale trzeba pomyśleć że jak wiatr słabnie do 6kn to każdy latawiec spada . Poza tym małe sadzawki tak mają że raz nie wieje a raz jakieś turbulencje że łamie drzewa. Życzę powodzenia w takiej sytuacji z potworem w powietrzu

Duże latawce raczej na akweny ze stabilnym wiatrem ..
A z tym to się w ogóle nie zgadzam

Jak byłoby stabilne 6kt to 18m addiction wisi w powietrzu bez ruchu, jak jest śródlądowe 6kt to jest 4-8 i wtedy nie wolno zostawić go bez ruchu. Jak na wodzie przychodzi 6kt to płynę ale mogę zapomnieć o ostrzeniu, czekam wtedy na szkwały. Przy 8kt jak to piszecie męczę konia walcząc o każdy metr wysokości, jak jest 10kt to już jest niezłe pływanie a jak przyszwali do 12 to zaliczam, niskie ale bardzo dalekie i długie skoki
W tym roku zaliczyłem słabowiatrowe pływania nad zatoką i to jest inna bajka, nawet jak 12m się moczyły w wodzie to ja 18 i dużej desce nabierałem niezłych prędkości.
Na słabe wiatry na jeziora moim zdaniem dobre są latawce race, one mają większy zakres niż typowe słabowaitrówki i nie przerażają jak przyszkwali. Z moim addiction nie boję się szkwałów do 16-18kt a jak tak zaczyn na szkwalić bo jednak po 2h prognoza wchodzi

to wracam na brzeg dmuchnąć 12.