Praca magisterska.. literatura.

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
SailGirls
Deska: NOBILE 50/50
Latawiec: CABRINHA2014 8mSB,201510m SB
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2015, 12:52

Potrzebuje dużej ilości literatury, cos trzeba zalaczyc w bibliografiiiii.. ;-)
O ksiazce P.Ziomka i Kunysza slyszalam i czytalam...

Co jesszcze ? Moze byc anglojezyczna, po niemiecku, po francusku, po rosyjsku... nie ma rozniccy. Jedyne co potrzebuje to Tytul, rok wydania, miejsce i stronki na ktorych sa info o kajcie...

Z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post22 kwie 2015, 17:28

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post22 kwie 2015, 20:26

Spróbuj scholar.google.pl i hasło kitesurfing - dużo tego, ale raczej związane z "naprawą" kitesurfer'ów.
Poza tym książki, o których piszesz to nie źródła naukowe.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 10:21

Wiktorek pisze:Poza tym książki, o których piszesz to nie źródła naukowe.

a jakie to są "naukowe" ?

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 10:50

Najnowszy "Kiteworld" :lol: :lol:

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 11:57

Google
Źródło Naukowe
"Artykuł w czasopiśmie naukowym lub w formie książki, spełniający określone, ostre kryteria poprawności, opisujący oryginalne badania naukowe i wynikające z nich wnioski, lub zbierający w formie przeglądu wnioski z wcześniej opublikowanych prac. Publikacje naukowe są zazwyczaj naukowym źródłem pierwotnym.

Struktura :
Tytułu, nazwisk autorów i ich adresów służbowych,
Abstraktu, czyli bardzo krótkiego (liczącego zwykle ok. 300 słów) opisu celu badań przedstawionych w artykule, ich metodyki, wyników oraz wniosków,
Listy słów kluczowych - które ułatwiają odnalezienie artykułu w naukowych bazach danych,
Wstępu - będącego zwykle krótkim omówieniem obecnego stanu wiedzy w zakresie dotyczącym tematu publikacji i wyjaśnienia powodów podjęcia omawianych badań,
Opisu przeprowadzonych badań - który musi być tak napisany, aby inni badacze mogli te badania powtórzyć i ew. zweryfikować,
Wyniki - w których omawia się uzyskane wyniki i relacje między nimi,
Dyskusja wyników - w której zamieszcza się obszerny opis przyjętej metodologii badań, syntezę otrzymanych wyników i wniosków wynikających z tych wyników,
Podsumowanie - w którym streszcza się w krótkiej formie najważniejsze wnioski
Lista cytowań - lista dokładnych odnośników do prac, które zostały zacytowane lub wspomniane w publikacji"

Obecnie źródło naukowe traktowane jest dosyć luźno, ciężko znaleźć coś w temacie kitesurfingu co by spełniało wszelkie kryteria np. przypisy... pisząc np. o tym kto pierwszy zastosował latawiec i deskę do ciągnięcia się po wodzie należałoby podać przypis skąd ta informacja...wyjątek stanowi sytuacja w której Ziomek byłby naocznym świadkiem takiego zdarzenia, wtedy przypis nie jest konieczny.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 12:18

..no to w takim razie nie ma naukowej literatury w zakresie kitesurfingu - i ..może bardzo dobrze :thumb:
że nie jesteśmy tacy "naukowi" :thumb:

Brutus pisze:...wyjątek stanowi sytuacja w której Ziomek byłby naocznym świadkiem takiego zdarzenia, wtedy przypis nie jest konieczny.

..w sumie wielu wydarzeń pisanych w mojej książce BYŁEM naocznym świadkiem :thumb:

peace

Awatar użytkownika
SailGirls
Deska: NOBILE 50/50
Latawiec: CABRINHA2014 8mSB,201510m SB
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 17:24

Wynikałoby, że skoro nie mam literatury naukowej to nie mogę napisać pracy o kitesurfingu. Przecież, to precedens :)

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post23 kwie 2015, 20:23

Pisząc o kitesurfingu możesz powołać się na źródła dotyczące prognozowania pogody, siły nośnej skrzydła, praw fizycznych dotyczących aerodynamiki .....
Ale na przykład tutaj coś pewnie będzie: http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 5811010393

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2015, 21:06

SailGirls pisze:Wynikałoby, że skoro nie mam literatury naukowej to nie mogę napisać pracy o kitesurfingu. Przecież, to precedens :)

tja, a ja pisałem o snowboardzie, w oparciu o TAKIEGO samego typu literaturę ..kilkanaście lat temu..
to co - mam nieważną? :lol:

peace

sajmon1995

Post24 kwie 2015, 00:42

Myślę, że angielskie "Tricktionary" też się nada. Obszernie opisane zagadnienia od podstaw do kozackich trików.

Awatar użytkownika
dziara82
Deska: Shinn Gintronic
Latawiec: Blade Trigger
Dostał piwko: 1 raz

Post24 kwie 2015, 08:15

Wynikałoby, że skoro nie mam literatury naukowej to nie mogę napisać pracy o kitesurfingu. Przecież, to precedens :)

Witam
Pracę możesz napisać - jak najbardziej - opierając się na własnych badaniach i doświadczeniach. Co do literatury - jest sporo książek o areodynamice żagla, skrzydła i tak dalej. Pokombinować można. Nie trzeba powoływać się bezpośrednio na literaturę Kitesurfingową.
Siema

Wróć do „Forum Główne”