PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 sty 2016, 10:32

tt.zawadzki pisze:Dzieki za odpowiedz. Miałby to byc poki co jeden latawiec

Jeśli pływanie poza Polską i wyjazdy nad Bałtyk na prognozę to nie wiem po co Ci 14-tka?
14 jest Ci potrzebna na graniczne warunki. Na graniczne warunki nie lata się za granicę (przynajmniej ja nie latam w miejsca gdzie nie wieje) i raczej nie jeździ się na półwysep (przynajmniej ja nie jeżdżę)

Jeżeli to ma być Twój jedyny latawiec to zdecydowanie bym kupował 11 lub 12. Uniwersalny z dobrym dołem i dobrą górą.

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post13 sty 2016, 12:09

jeśli dwa latawce to celuj w 12m i 9m najbardziej uniwersalne rozmiary w przypadku jednego to 10m ( ale rezygnujesz z wiatrów do 15knots i powyżej 30knots . Kwestia też charakterystyki latawca ale na początek to typu delta raczej wskazana

chrisn
Postawił piwka: 4 razy

Post13 sty 2016, 12:31

Witajcie
Chciałbym poznać wasze opinie o nobile Flying carpet z 2013r w rozmiarze 160x46dla początkującego ridera. Moja waga oscyluje w ok 100+. Do kompletu posiadam slingshot octane 13m2 i przymierzam się do zakupu drugiego silnowiatrowego w rozmiarze 10m2. Pływanie to pewnie głównie srodladzie, plus wypad nad zatokę. Z góry dziękuję za pomocne opinie
Pozdrawiam Chris

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

tt.zawadzki
Dostał piwko: 1 raz

Post13 sty 2016, 12:55

Jesli chodzi o wyjazdy za granice to wyjezdzam zawsze z rodziną w miejsca gdzie ew. mozna poplywac tzn. nie typowo tylko na kite, wiec nie zawsze super wieje, ale gdyby wiało to chcę mięć spot w razie czego. Dzieciaki, żona... wiecie jak jest :). W kazdym razie chyba rzeczywiście najlepiej isc zatem w 12m a kiedys jak finanse pozwolą dokupie 9m. DZIĘKI wszystkim za porady!

Awatar użytkownika
ls84
Deska: Clash 2.0 138
Latawiec: Bandit Cronix Best
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post18 sty 2016, 10:06

chrisn pisze:Witajcie
Chciałbym poznać wasze opinie o nobile Flying carpet z 2013r w rozmiarze 160x46dla początkującego ridera. Moja waga oscyluje w ok 100+. Do kompletu posiadam slingshot octane 13m2 i przymierzam się do zakupu

Deska na pewno będzie ok do nauki startu z wody i jako słabowiatrówka. Cenowo nobile bylo wysoko i alternatywnie poleciałbym zakup np Bigfoota SU-2 albo Spleene (model 2015 nie przykleja sie do wody). Dzieki temu bedziesz mial kase na druga deske bo normalny Twin Tip 140-142cm bedzie Twoja docelowa deską na przyzwoite warunki wiatrowe.

Awatar użytkownika
ls84

Post18 sty 2016, 10:37

tt.zawadzki pisze:Jesli chodzi o wyjazdy za granice to wyjezdzam zawsze z rodziną w miejsca gdzie ew. mozna poplywac tzn. nie typowo tylko na kite, wiec nie zawsze super wieje, ale gdyby wiało to chcę mięć spot w razie czego. Dzieciaki, żona... wiecie jak jest :). W kazdym razie chyba rzeczywiście najlepiej isc zatem w 12m a kiedys jak finanse pozwolą dokupie 9m. DZIĘKI wszystkim za porady!

Sugerowałbym zakup 8-9 i 12 od razu bez odkladania na pozniej. Lepiej kup uzywany kompletny zestaw min 2 latawek nawet na jednym barze a nie kombinuj z jednym latawcem bo frustracja jakiej zaznasz jak bedzie wialo nie na Twoj latawiec bedzie masakryczna ;) Przerabialem to na sobie. Skonczylo sie to u mnie setem 2 latawcow z czego jeden na szybko i okazalal sie za maly (mam 12 na sprzedaz wlasnie bo potrzubuje 14 jak cos to napisz na priv ewentualnie). Chyba ze faktycznie chcesz miec jeden latawiec to wtedy bralbym 10m. Bedzie latal w przedziale 25-16 knots. Przyjemnosc latania na 10m jest znacznie wieksza niz na duzych latawcach i komfort bedziesz mial w najlepszych warunkach wiatrowych 18-22 wezly. Ale to faktycznie jak musisz miec tylko jedna latawke;)

chrisn
Postawił piwka: 4 razy

Post18 sty 2016, 10:42

ls84 pisze:
tt.zawadzki pisze:Jesli chodzi o wyjazdy za granice to wyjezdzam zawsze z rodziną w miejsca gdzie ew. mozna poplywac tzn. nie typowo tylko na kite, wiec nie zawsze super wieje, ale gdyby wiało to chcę mięć spot w razie czego. Dzieciaki, żona... wiecie jak jest :). W kazdym razie chyba rzeczywiście najlepiej isc zatem w 12m a kiedys jak finanse pozwolą dokupie 9m. DZIĘKI wszystkim za porady!

Sugerowałbym zakup 8-9 i 12 od razu bez odkladania na pozniej. Lepiej kup uzywany kompletny zestaw min 2 latawek nawet na jednym barze a nie kombinuj z jednym latawcem bo frustracja jakiej zaznasz jak bedzie wialo nie na Twoj latawiec bedzie masakryczna ;) Przerabialem to na sobie. Skonczylo sie to u mnie setem 2 latawcow z czego jeden na szybko i okazalal sie za maly (mam 12 na sprzedaz wlasnie bo potrzubuje 14 jak cos to napisz na priv ewentualnie). Chyba ze faktycznie chcesz miec jeden latawiec to wtedy bralbym 10m. Bedzie latal w przedziale 25-16 knots. Przyjemnosc latania na 10m jest znacznie wieksza niz na duzych latawcach i komfort bedziesz mial w najlepszych warunkach wiatrowych 18-22 wezly. Ale to faktycznie jak musisz miec tylko jedna latawke;)

Potwierdzam, tez zacząłem z jedną latawką 13m2 i szybko pożalowalem :(. Przez tydzień, na Sycylii praktycznie nie wszedłem na wodę. Dobrze ze kite był wtedy tylko dodatkiem do wyjazdu

Wysłane z mojego Letv X500 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
masterpeas

Post17 lut 2016, 01:28

siema wszystkim !
Jestem po kursie, chociaz jeszcze nie czuje sie pewnie na wodzie to chcialbym zakupic uzywany sprzet i posmigac juz samemu, jaki latawiec poleciacie na poczatek i deche?
Waga 83 , wzrost 183. Chcialbym zeby sprzet mi troche posluzyl i nie chcialbym jak ktos to ujal "drzwi od lazienki" . Ile mnie to wyniesie, biorac pod uwage uzywki ale w dobrym stanie ? oferty sprzedazy tez mile widziane ;)
dzieki za wszelkie podpowiedzi !!!

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post17 lut 2016, 09:31

masterpeas pisze:siema wszystkim !
Jestem po kursie, chociaz jeszcze nie czuje sie pewnie na wodzie to chcialbym zakupic uzywany sprzet i posmigac juz samemu, jaki latawiec poleciacie na poczatek i deche?
Waga 83 , wzrost 183. Chcialbym zeby sprzet mi troche posluzyl i nie chcialbym jak ktos to ujal "drzwi od lazienki" . Ile mnie to wyniesie, biorac pod uwage uzywki ale w dobrym stanie ? oferty sprzedazy tez mile widziane ;)
dzieki za wszelkie podpowiedzi !!!

Powiedz gdzie i ile chciałbys plywać, bo bez tego to nie da rady za bardzo doradzic

Awatar użytkownika
masterpeas

Post17 lut 2016, 15:13

mieszkam 5 km od Rewy i moge plywac w zasadzie przez caly sezon na zatoce. Na poczatek chcailbym jedna latawke , jaki rozmiar bylby najbardziej uniwersalny w moim wypadku i jaka deska..
dzieki za odpowiedz

Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post17 lut 2016, 19:53

A czemu nie "drzwi od łazienki" to jakiś obciach :?:
Już nie raz się przekonałem że warto takowe mieć :thumb:

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post19 lut 2016, 14:42

masterpeas pisze:mieszkam 5 km od Rewy i moge plywac w zasadzie przez caly sezon na zatoce. Na poczatek chcailbym jedna latawke , jaki rozmiar bylby najbardziej uniwersalny w moim wypadku i jaka deska..
dzieki za odpowiedz

Jeżeli latawiec jeden, to strzelał bym w coś między 10, a 12m, najpiej bow-delta z akcetntem na delte. Bedzie duzo wybaczal, spokojny bedzie i ciagu nie powinno braknac. Co do deski, to juz dluzsza historia, ale celowałbym w modele allroundowe lub freeridowe, cos w okolicy rozmiaru 134-137cm x 39-42.

Awatar użytkownika
ls84

Post19 lut 2016, 23:47

mieszkam 5 km od Rewy i moge plywac w zasadzie przez caly sezon na zatoce. Na poczatek chcailbym jedna latawke , jaki rozmiar bylby najbardziej uniwersalny w moim wypadku i jaka deska..
dzieki za odpowiedz

Sugerowałbym 9(10 w ostateczności)m plus 12-13m ogarnie cały zakres od 12-13 do tych mocnych 25-30 węzłów serio Kip 2 kajty aby sie potem nie denerwować (jeden bar dla oszczędności da radę- długość pod mniejszy kajt) deskę kup używkę bo potem i tak szybko zmienisz na coś ciekawszego. Su2 czy nobile nhp coś w tym stylu rozmiar zdecydowanie 136-138 przy tej wadze i wzroście. Nie ma sensu kombinować z mała deska zwłaszcza na nauce, szybciej odpalisz na większej i większa krawędź lepiej na wiatr pozwoli pływać bez przytspiania.

Awatar użytkownika
masterpeas

Post22 lut 2016, 01:41

136-38 x 42 w te rozmiary celowac? wlasnie SU-2 o tym myslalem !jednak narazie zakupie jeden latawiec takze od 10 - 12 jakies konkretne modele ?
Dzieki wielkie za podpowiedzi

Pileq
Postawił piwka: 1 raz

Post23 lut 2016, 14:44

Cześć,
Postanowiłem się zabrać za zakup sprzętu dla siebie i dziewczyny.Jesteśmy po IKO 2, pierwsze ślizgi za nami, ale wiadomo początkujący. Ja 95kg, ona 60kg. Będziemy pływać raczej w okolicach półwyspu helskiego. Mam wątpliwości dotyczące doboru wielkości latawców. Myślałem o zestawie:
13-14 m2 - posdtawowy dla mnie
9-10.5 - podstawowy dla niej, silnowiatrowy dla mnie
6-7 - silnowiatrowy dla niej

Czy taki zestaw ma sens? Czy jest opcja żeby zacząć z jedną, wspólną deską? Z góry dzięki za odpowiedź :D

Wróć do „Pierwsze Kroki”