mattworm pisze:Hej, spedzilem na majorce 6miesiecy bo tam pracowalem dwa lata temu. Mialem ze soba sprzet 13m ozone ,przy mojej wadze 70kg dawalem rade praktycznie codziennie plywac na krotkim twintipie. Goscie obok latali na 17skach rowno ze mna. Ogolnie termika wchodzi od godziny 13-14 i wieje do poznego poludnia 18-20 . niestety jest to marne 10-14knt max , wiadomo zdazaja sie dni z troche wiekszym wiaterkiem do okolo 20knt.
Na poludniu kolo Palma de Mallorca jest spot kitesurfingowy przy porcie. Miejsce nazywa sie playa de palma ,duzo miejsca na start, oczywiscie w sezonie letnim tak od maja do konca wrzesnia ustawiaja bojki i strefe dla kąpiących sie i ma on z 300m w głąb morza.na calej wyspie. W tej strefie nie mozna plywac na niczym oprocz wplaw. Chore bo ludzie max wyplywaja z 20m od brzegu. Kilka razy dostalem zjebke od ratownikow za wplyniecie w strefe. Co kawalek jest 20 pas przerwy ktorym mozna wychodzic,ale przy tej sile wiatru to raczej probowac.
Na polnocy zatoca Alcudia lub Pollenca , jest tam kilka szkolek kitesurfigowych , wiatr tak samo wchodzi jak na poludniu poprostu odkreca i wchodzi centralnie w zatoke.
Czesto plywalem na spocie playa de muro przy hotelu esperanza w Alcudii, woda szklo. Szkolka jakze niemiecka, gosc Mark i za 20euro pozyczalem drzwi do plywania przy 8knt. W zatoce pollenca fajna jest szkolka i miejscowka tez tego samego wlasciciela co wczesniej pisalem przy ujsciu rzeki, dlugo jest plytko i dosc duzo latawcow.
Praktycznie na calej polnocy mozna smialo plywac , na poludniu raczej w wybranych miejscach, tych miejsc do plywania jest wiecej bo probowalem na kilku innych plazach ale chyba bylem jedyny bo nawet ratownicy przychodzili i sie dziwili ze ktos chce tu plywac, ale sie udawalo. Poprostu mialem na to czas.
Ale dla kogos kto jedzie na kilka dni proponuje duzy latawiec wziasc i dwie dechy , w tym jedna ogromna. I odwiedzic polnoc bo naprawde jest tam przepięknie widokowo, kitesurfingowo i woda szkło, darmowe parkingi , dojazd darmową autostrada z Palmy okolo 40min z poludnia na polnoc. Na autostradach jest ograniczenie do 120km i sa kamery na wysokich slupach, cos jak przemyslowe. Mialem przyjemnosc zaplacic za zdjecia za nim sie dowiedzialem o co chodzi.
To tak w duzym skrocie , jak ktos ma jeszcze pytania i bede mogl pomoc to smialo pisac
mattworm pisze:Byłem od kwietnia do pazdziernika. Wziąłem latawiec 13m do podrecznego , do walizki trapez i resztę, pianki nawet nie musisz braćwoda w sierpniu ma 30st. Aczkolwiek widzialem lokalesow w krotkich
![]()
![]()
,deske za nim kupilem swoja od miejscowych to porzyczalem. Srednio 10euro za godzine 20 euro za caly dzien takie niusy. Na poludniu jak napisalem wczesniej przy spocie playa de palma jest sklep kite/windsur. Spoko mozesz pozyczyc deche bez żadnych papierow IkO. Na polnocy przy spocie playa de muro tez jest baza i pożyczają. Jesli chodzi o wiatr to Ci nie dam gwarancji ale mi praktycznie codziennie udawalo sie pływać.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości