Grzegorz KiteLife pisze:Pisząc o 35 czy 40 knts masz na myśli jaką wartość na wiatromierzu?
gareon pisze:I dodatkowo...waze 75 kg kite 9m do skokow zauwazylem, ze tak jak 35 wali knt to idealnie

(lepiej go nie depowerowac/trymowac) smieszne jest to, ze jak ustawi sie kite na najslabsze supelki + jeszcze sie zdepaweruje to podchodzac pod 40 knt nie jest w stanie podniesc mnie....
35-40 z wiatromierza. Ale nie zrozum mnie zle.... jak wieje 35 to nie wychodze z 9m (chyba, ze wchodze...). Raz bylem z nim jak szkwaly wchodzily w 41... Ale nieswiadomie, wiedzialem wtedy, ze wieje bo jak juz zwiewa piasek na rewie i nie da sie stac na cyplu to wieje... i wtedy wychodze normalnie na 6m

Ale, ze cisnienie bylo to potem okazalo sie jak na plaży pomiary robili ze szkwaly na 41 sa....

Samo plywanie bylo ok ale juz bez zapasu depowera na ... wszystkim. wyjscie z wody i proba "stania" na lądzie niemozliwa na dłuższa metę (generalnie nie polecam, sam kite stabilny i przewidywalny).
Reasumujac z 35 knt idealnymi chodzilo mi o to, ze jak majac poglad na to do ilu knt mozna plywac na tym kite to idealnie jest dla mnie jak czuje, ze plywajac mam depower na polowe i jest ok do normalnego plywania a do skokow wtedy na full petarde ustawiam

(dodam jeszcze, ze sam poziom depowera wydaje mi sie sporo wiekszy niz na np SB, polowa na fx daje mi wrazenie calego depowera na sb + supelki o 1 poziom)
I nie mowie tu o tym, ze warto kupic FX bo ma taki zakres gorny.... bo nie jest to zaleta, da sie plywac ale idealnie jest na nim jak sie go nie depoweruje.... wszystko dalej to po prostu plywanie a zbyt duzy depower powoduje, ze zaczyna trzepotac jak sie jeszcze mu bar odpusci.... ma zbyt maly kat natarcia wtedy (ustawia sie juz prawie rownolegle do wiatru).
Tez inna sprawa jest, ze jak mam porownanie do SB... czyli konstrukcja u innych to Rebele itd... to jak zblizam sie do max mozliwosci na danym trimie to czuc bylo,. ze trzeba albo zdepowerowac kite albo sie nie da dobrze ostrzyc... gubi sie krawedz itd. Na FX jest inaczej, nie ciagnie on jak taki traktor (co defakto lubie w SB) i jak czuje sie,z e jest juz sporo to nadal mozna ostro zakrawedziowac.... wiec tez warto plywac wg mnie gdy sporo mocniej wieje na tym samym rozmiarze a sie czlowiek nie natyra podczas plywania

A i jeszcze 1.... nie chce tu nic udowadniac bo moze wiatromierz glupoty pokazywal