method pisze:Witam. Jestem poczatkującym surferem (jesli mozna tak mnie nazwać

tzn ukończyłem IKO2. Zastanawiam się nad kupnem sprzętu i mam dylemat.
Moja waga to ok 74kg. Więc latawce myśle: 9m i 13m Best Waroo. Ewentualnie 9m Waroo i 13,5 Kahoona (podobno niezla przy slabych wiatrach).
Deska to myśle o Nobile T555 tylko mam problem z rozmiarem. 131x40 czy 134x41? Niby roznica niewielka ale deskę planuję kupić nową więc chciałbym zapytać o opinie mądrzejszych ode mnie. Planuje pływać też na jeziorach (jak wiatr pozwoli).
Kolejna sprawa to czy kupić dwa bary czy jeden (55cm od Waroo)? Pływać będę sam więc nie będzie problemu z dzieleniem się latawcem.
I ostatnia sprawa trapezu. Ponieważ wielkim pływaniem nie mogę nazwać (puki co) moich wyczynów, nie wiem czy nie kupić trapezu niskiego?
Proszę o opinie i sugestie
Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam
Moim zdaniem :
1. jeśli wybierasz z tych dwóch latawców to lepiej W 9 i W 13m
2.131/40 i 134/41 - obie te dechy są akceptowalne

, pierwsza nastawiona jest na troszkę silniejsze i stałe wiatry, druga, na łatwiejsze wejście w ten sport i będzie procentowała w pływaniu jeziorowym, średnich i słabszych i mniej równych wiatrach,będzie też nieco łatwiej chodzić w tych warunkach do wiatru
3.optimum to dwa bary!! choć "od bidy" na 55cm też się da [ 9tka na 55cm będzie nieco nadreaktywna] a 13stka na 45cm wolna jak wół
[Na początek możesz zacząć od jednego baru 55cm i potem sam dojdziesz do tego,że dobierzesz sobie 45cm]
4.mimo wszytko polecałbym jednak od razu wysoki trapez, chyba ,że na początek niski i nie będzie Ci przeszkadzać,że za sezon będziesz się rozglądać i wymieniać na wysoki

[niski jest na początek ok ,bo nie podjeżdża pod migdałki, ale z kolei usztywnia biodra, wpija się w klejnoty i trochę wymusza pozycję sedesową] [ wysoki trapez daje swobodę w biodrach

można wykonywać różne nieprzyzwoite ruchy

, z reguły poprawia pozycję , komfort i swobodę pływania, lepiej wygląda, nie uwiera w Wacława i okolice, ale za to , szczególnie początkującym, których ulubioną pozycją z latawcem jest ZENIT ,podjeżdża pod pachy]
5... to tyle, co mi przychodzi, póki co, do głowy