TRUCIZNA !!!

Dyskusje nie związane z profilem forum.
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post02 lut 2008, 10:14

Dżizas :shock:
...chyba faktycznie posłucham rad co niektórych i wyjeżdżam na bezludną wyspę - taką cieplutką, z palmami, piekną plażą i średnim wiatrem 20 knt.

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post02 lut 2008, 10:16

Zabierz mnie ze soba :P Byle by tylko byla wieelka plaza z pieknie ubitym piaseczkiem :D

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post04 lut 2008, 12:02

yanosik pisze:Dżizas :shock:
...chyba faktycznie posłucham rad co niektórych i wyjeżdżam na bezludną wyspę - taką cieplutką, z palmami, piekną plażą i średnim wiatrem 20 knt.

:thumb: :thumb: :thumb:

Gość

Post04 lut 2008, 14:41

A jak drinki będą tylko z aspartemen to pojedziesz ??? 8)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2008, 15:03

Regis pisze:Tez nie do konca tak jest. Tanich win nikt nie kontroluje :P

Co gorsze, siarczyny to bardzo popularne srodki konserwujace, ze wzgledu na ich przeciwutleniajace wlasciwosci. Wiec jak widzicie jabluszka w zalewie i sa takie sliczniutkie bialutkie - przeczytajcie ulotke. Albo sa zlane siarą albo wit.C :D

Na szyneczce tez moze byc napisik "zwiera siarczyny" :P

Cos mi się zdaje, że trochę pomieszałeś. SO2 stosuje się właśnie w tanich winach, które stoja bardzo krótko i nie mogą się sklarować przed rozlaniem, albo ewentualnie zawieraja tyle syfu, że nie ma szansy na sklarowanie bez wytrącenia z siarą. Droższe wina kiepkiej klasy też sięsiarkuje bo ich cena wynika np z "pochodzenia" a nie z jakości. Dopiero wina długo leżakujące nie muszą być klarowane, bo albo nic się nie wytrącić bo wszystko co miało już się wytrąciło, albo jest to niewielka ilość. Siarczyny w szynce masz po to żeby dała radę stać tak długo jak się da, zachowując piękną czerwoną barwę ;) oraz do tego, żeby zatrzymać więcej wody, a tym samym zwiększyć jej masę. Jak sobie zamrozisz i rozmrozisz to zobaczysz jak wygląda szynka ;)

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post04 lut 2008, 16:34

Szyneczka chlonie wode akurat dzieki fosforanom :D

Siarka jest podstawowym srodkiem konserwujacym stosowanym do konserwowania plynow oraz przetworow owocowych.

Ja przedstawiam tylko wiedze, ktora zdobylem na zajeciach z przetworstwa oraz technologi zywnosci...

Wina nie siarkowane...no coz, takie 10-20 letnio moze i nie sa :D
Ale reki bym za to nie dal obciac, conajwyzej pukiel wlosow :D

P.P.S.
Mi akurat aspartam nie przeszkadza, szczegolnie w darmowych drinach :P :P

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post05 lut 2008, 07:59

dobre wina klaruje się temperaturą - odwraca się butelkę korkiem w dół i zamraża szyjkę po czym butelkę się odwraca do "normalnej" pozycji i usuwa się korek razem z przymrożonym do neigo całym osadem, po czym butlę się korkuje znów i odstawia do leżakowania.

ps. tez chcę na tą wyspę co regis

Wróć do „Offtopic”