Mazury

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2009, 18:48

Racja. Wypada mi podziękować Michałowi za możliwość skorzystania z jego Rebela 9m - świetny latawiec w tym rozmiarze, bardzo przyjazny użytkownikowi - polecam spróbować. Mam nadzieję, że zbiorę się i napiszę o nim szerzej. Kolejne podziękowania należą się Piotrkowi za udostępnienie Vegasa... Przy pierwszej i drugiej sesji warunki były bardzo dobre. Vegas zachowuje się nadzwyczaj przyjaźnie jak na C-kite i także postaram się napisać o nim więcej.

Ogólnie sądzę, że nie odkryję ameryki stwierdzeniem, że poniżej 10m zaczyna się zupełnie inny wymiar kitesurfingu... Przynajmniej dla mnie się zaczął. Takiego progresu jaki mam w tym sezonie naprawdę się nie spodziewałem. Gdybym tylko był parę lat młodszy, bardziej rozciągnięty, wysportowany.... ech

:D

Maniek

Post26 maja 2009, 21:11

Witam favhowców.
Jakiś tydzień temu wpadłem na pomysł że spróbuję i zaczełem skupować sprzęt.. (z totalnie minimalną wiedzą.. także z drogi jeśli wam życie miłe) pytanie nr 1. Do tego wymagana jest licencja? potkreślam czy jest wymagana, czy we własnym zakresie mogę sobie próbować walczyć?

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post26 maja 2009, 21:18

Maniek pisze:Witam favhowców.
Jakiś tydzień temu wpadłem na pomysł że spróbuję i zaczełem skupować sprzęt.. (z totalnie minimalną wiedzą.. także z drogi jeśli wam życie miłe) pytanie nr 1. Do tego wymagana jest licencja? potkreślam czy jest wymagana, czy we własnym zakresie mogę sobie próbować walczyć?

O rany.........
1. Wejdź do działu pierwsze kroki i poczytaj o podstawach.
2. Kup książkę i poczytaj.
3. Zapisz się na kurs.
4. Jeżeli nie kurs, to ktoś z nas na pewno pomoże, ale pamiętaj nigdy nie próbuj sam i jak przyjedziesz na spot to najpierw zapytaj czy to są warunki do nauki ( nie sugeruj się tym, że ktoś pływa i sobie jakoś tam radzi)
pozdrawiam
P.S. Jutro po 15-ej jesteśmy na Nowych Gutach bo jest prognoza.

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post26 maja 2009, 21:25

wstep na spot tylko za okazaniem licencji iko2 ;)

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post26 maja 2009, 21:29

prodegior pisze:

Ja nie ma żadnego IKO, czyli co mam spadać pod wiatrak?
:evil:

Awatar użytkownika
prodegior

Post26 maja 2009, 21:34

evolutionVIII pisze:
prodegior pisze:

Ja nie ma żadnego IKO, czyli co mam spadać pod wiatrak?
:evil:

mow ze masz,chyba ze chcesz latac na spocie z kolesiem walczacym z latawcem ;)

Awatar użytkownika
bartesso
Kontaktowanie:

Post26 maja 2009, 22:00

ja jestem na gutach przed 11, znowu pierwszy :wink: chyba

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post26 maja 2009, 22:06

a ja nie.... :(

Awatar użytkownika
bronix

Post26 maja 2009, 22:22

:lol: no to maniek będzie miał okazję łyknąć wiedzy o kite na pikniku w weekend,ja też wpadne łyknąć ale niekoniecznie wiedzy :wink: .Do zobaczyska na pikniku ALL :!:

Maniek

Post27 maja 2009, 00:01

Hehe.. na kurs niemam czasu, bo praca..
spoty też chyba raczej na początku będe pomijał, no chyba że macie jakieś fajne panie w swoim składzie, to pozwolę się pouczyć :wink:
narazie jeszcze niemam sprzętu, więc nawet niewiem jak latawiec się obsługuje :o , ale kupie jakieś używane maleństwo raczej więc może się niezabije.
Niemam zamiaru z nikim konkurować, ale być najgłupszym w stadzie to też nie dla mnie :? poprzeglądam forum :)
i jeszcze tylko pytanie.. lata ktoś jeszcze na c-shape?

Awatar użytkownika
prodegior

Post27 maja 2009, 00:10

Maniek pisze:Hehe.. na kurs niemam czasu, bo praca..
spoty też chyba raczej na początku będe pomijał, no chyba że macie jakieś fajne panie w swoim składzie, to pozwolę się pouczyć :wink:
narazie jeszcze niemam sprzętu, więc nawet niewiem jak latawiec się obsługuje :o , ale kupie jakieś używane maleństwo raczej więc może się niezabije.
Niemam zamiaru z nikim konkurować, ale być najgłupszym w stadzie to też nie dla mnie :? poprzeglądam forum :)
i jeszcze tylko pytanie.. lata ktoś jeszcze na c-shape?

szczerze? iko3 kolego...

Maniek

Post27 maja 2009, 00:29

zobaczymy:) jak mnie w dobie kryzysu z pracy zwolnią to może i zrobię.
narazie traktuję to raczej w charakterze zabawy.
PS. no wpadnę na tą plaże miejską, to wypada sobota? Troche mnie to tylko frapuje.. jak oni w tą całą biesiadę kitsurfing i paralotnie wplotą...

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 08:19

Już jest 12 supełków, będzie dobrze :wink:
Koło południa przewali się na zachód, więc NG.

Awatar użytkownika
peg
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 09:44

prodegior pisze:szczerze? iko3 kolego...

IKO3 można sobie już darować tym bardziej jeśli chce się oszczędzać. IKO3 to szlifowanie umiejętności i można to zrobić samemu jeśli ktoś pozna podstawy czyli IKO1 i 2. Trójkę można odpuścić. Mimo wszystko jestem zdania, że rozsądny potencjalny kitesurfer powinien odłożyć te 600-700 pln i zrobić IKO1 i 2. Oszczędzi sobie i innym sytuacji niebezpiecznych. Inną sprawą jest to, że na naszych spotach niektórzy już pływający kitesurferzy nie potrafią pomóc w poprawnym wystartowaniu lub lądowaniu latawca lub podłączają Ci bar odwrotnie więc byłbym dość ostrożny w stwierdzeniach typu "przyjedź, na pewno Ci ktoś pomoże, podpowie"....

maniek pisze:Witam favhowców.

Jeśli tydzień temu wpadłeś na pomysł to nie "skupuj" sprzętu bo:

1. kupisz na 100% nieodpowiedni dla siebie
2. przepłacisz
3. wydłużysz sobie drogę do pływania

Poczytaj dział "Pierwsze kroki", kup książkę Ziomka lub Kunysza. Zgłoś się do BraCuru i zamów fiszę o zasadach zachowania się na spocie i pierwszeństwa drogi. Zapytaj na PW. Do pływania nie jest wymagana żadna licencja ale jest DOKŁADNIE tak jak mówisz - jeśli nie pójdziesz na kurs będziesz minimum kilka miesięcy WALCZYŁ i będziesz miał szczęście jeśli skończy się jedynie na siniakach i potłuczeniach. Idąc na kurs po 10 godzinach będziesz pływał - i nie ma w tym ani grama przesady. Sam sobie odpowiedz, która droga odpowiada Ci bardziej....
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 09:56 przez peg, łącznie zmieniany 1 raz.

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post27 maja 2009, 09:55

peg pisze:
prodegior pisze:szczerze? iko3 kolego...

IKO3 można sobie już darować tym bardziej jeśli chce się oszczędzać. IKO3 to szlifowanie umiejętności i można to zrobić samemu jeśli ktoś pozna podstawy czyli IKO1 i 2. Trójkę można odpuścić. Mimo wszystko jestem zdania, że rozsądny potencjalny kitesurfer powinien odłożyć te 600-700 pln i zrobić IKO1 i 2. Oszczędzi sobie i innym sytuacji niebezpiecznych. Inną sprawą jest to, że na naszych spotach niektórzy już pływający kitesurferzy nie potrafią pomóc w poprawnym wystartowaniu lub lądowaniu latawca lub podłączają Ci bar odwrotnie więc byłbym dość ostrożny w stwierdzeniach typu "przyjedź, na pewno Ci ktoś pomoże, podpowie"....

Z tym startowaniem to masz rację, 2 razy juz mnie tak fachowo "odpalono". Najśmieszniejsze jest to, że koleś coś tam pływa, więc nawet go nie pytasz czy umie startować i lądować, a tu nagle oranko za free :evil:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”