zawiana pisze:Dokladnie to na lazurowym - Cannes. Pytalam tez na forum francuskim i tam mi powiedzieli ze powinnam brac 10 na slabsze wiatry i 7 na zime?
Lazurowe spoko. Napewno wpadnę w okolice Hyeres jak dostanę trochę urlopu

Pozdrawiam
zawiana pisze:Dokladnie to na lazurowym - Cannes. Pytalam tez na forum francuskim i tam mi powiedzieli ze powinnam brac 10 na slabsze wiatry i 7 na zime?
margraba pisze:Witam.
Mam takie pytanie... Kupiłem Advance Kaiman (3) 10m i zastanawiam się jaka by była najlepsza deska do tego latawca, żeby nauczyć się halsować i nie lądować po 10 m w wodzie (teraz mam Fanatic 138/34). Ważę 60 kilo (śmieszno-kogucia) i bywam jedynie w Rewie. Jak jest wiatr około 14-15 węzłów to nawet nie pompuję latawca bo mnie może porwać (chyba, że moje obawy są błędne to się poprawię).
Z góry dziękuję za porady
Ziomek. pisze:najlepiej pływa się na optymalnym rozmiarze - przy optymalnym wietrze
ten drugi parametr zawsze będzie zbliżony- około 20 węzłów - nie hardkor - ale i bez wahlowania, byle by był RÓWNY , a przy takiej niesztormowej sile, jest największa szansa że BĘDZIE równy..
pierwszy parametr wynika z wagi ridera
i tak:
poniżej 50 kg będzie to około 7m2
50-60 kg - będzie to około 8-9m2
przy 70 - około 10m2
80 - 11m
90 - 12m2
100 + - 13 m2 itd
zarówno za słaby wiatr - wymaga umiejętności by było przyjemnie - ale za to jest bezpiecznie
jak i za silny - jak ktoś ma sportową psychę - przyjemnie będzie - ale już bezpiecznie niekoniecznie ..
Barosz21 pisze:Co to za spot że Ci tak wieje:)?
Barosz21 pisze:1. Wiatry w granicach 8knt są nie do polatania. 13knt musi być żeby fajnie polatać na sródlądziu a na fali to 14-15knt. Jeśli masz taką specyfikę spotu jak piszesz zacznij od mniejszego latawca.
4. Tak zestaw który wybrałeś da radę i ma sens. Trochę dłuższą deskę na początek bym wziął ale ostatecznie też dasz radę.
Shaman pisze:
Poprawcie mnie jesli sie myle, ale w sytuacji tak duzych roznic miedzy latawcami roznych producentow o danej powierzchni (gorne zakresy 20 i 28 knt) podawanie zaleznosci waga delikwenta -> optymalna powierzchnia latawca ma charakter bardzo orientacyjny.
Kristoff pisze:Shaman,
Jeśli masz większość czasu 8-10 węzłów na spocie, jest sens zainwestować w rejsową deskę...Pływanie nieco inne (szybsze, choć raczej bez skoków), ale może i przesiąść z ws-a będzie Ci łatwiej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości