SEZON 2015 -SYTUACJA LIVE ZNAD ZATOKI - EKOLAGUNA :]

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
terranborn

Post10 sie 2010, 22:26

przemass pisze:Jachu - za niski, i zajmuje jakieś 50 prób więcej żeby się nauczyć - w PL się nie przyjmie ;)

Przemass, sprecyzuj... 50+ faceplantów :lol: :doh:

Może w tym roku uda mi się dobić do tej 50tki jak kolano pozwoli :D

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2010, 13:03

Akurat, oprcz tego co Michal napisal, jest to moim zdaniem jeden ze stosunkowo najbezpieczniejszych HP trików - i dla barków i dla kolan :) Także można próbować śmialo ;)

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post11 sie 2010, 13:20

Przemass, to napisz jeszcze jaka powinna byc kolejnosc nauki, albo co powinno sie umiec, zeby sie za niego w ogole zabierac?
nie jak sie sam trick robi, tylko ktore bys polecal najpierw sie uczyc, zeby potem po 50ciu dzwonach robic ten wyzej opisany 8)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2010, 16:54

MArcinBe pisze:Przemass, to napisz jeszcze jaka powinna byc kolejnosc nauki, albo co powinno sie umiec, zeby sie za niego w ogole zabierac?
nie jak sie sam trick robi, tylko ktore bys polecal najpierw sie uczyc, zeby potem po 50ciu dzwonach robic ten wyzej opisany 8)

- w haku backroll / backroll do switcha / unhooked backroll / unhooked backroll switch / potem przekręcony do wrapped
na końcu przechwycony w powietrzu
-wskazówka - warto się skupić na niskim prowadzeniu kajta podczas rotacji, bo pod koniec przełożenie może sięokazać niemozliwe - gdy kite bedzie w zenicie (zresztą jak podczas nauki zwyklego backrolla - gdy niemal wszystkim na dzien dobry wychodzi transition:wink: )
- do samego przechwytu dobrze jest umieć 313 - ale nie jest to konieczne, bo rotacja w LM powoduje że faktycznie bar sam wpada do ręki i sam przechwyt nie musi odbywac sie tak "siłowo" jak przy 313
- kolejną miłą rzeczą jest fakt - że akurat tego triku warto się uczyć przy dość słabym wietrze = gleby tak nie bolą

pzdr

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post11 sie 2010, 23:13

ha! to pelny luz, bekrola w haku juz umiem! czyli juz niedaleko do tego lowa cos tam!

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post11 sie 2010, 23:25

A ja powiedzialbym ze backroll unhooked, backroll 2 switch eventualnie z surface HP, mozna ominac back2wrapped i ostro docinajac przechodzic w rotacje Low backmoba. Co jest: a backroll with an inverted 360 handlepass. Na slabym wietrze to nawet pozadnego UH backrolla sie nie da dokrecic i ladowania sa na boku lub sklejone, trzeba na calym powerze z kitem nisko! Im nizej tym lepiej do tego tricku oraz im bardziej sie wytnie przy wybiciu tym lepiej.

Jak mowi sam Lou w "Boosting the NEXT level": "Lots of speed, fully commit, edge hard, don't think to much - just throw it" Faktycznie ten HP nie jest az tak zly dla ramion, jest jedank trudny bo to jedynie pewna rotacja ciala od wybicia do odplyniecia bez sily kita, wiec jak na wyciagu wakowym ;)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, 13:38 przez mkmiec, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 10:57

mkmiec pisze: Na slabym wietrze to nawet pozadnego UH backrolla sie nie da dokrecic

no to życzę Wszystkim udanych prób przełamywania się do tego triku w silnym wietrze :wink:
do tego bez NIEZBĘDNYCH umiejętności POPRZEDZAJĄCYCH - a do takich osobiście zaliczam MIMO WSZYSTKO jednak choćby i zwykłego backrolla w haku, przez którego KAŻDY przechodził..

pzdr

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 11:20

Na slabym wietrze to nawet pozadnego UH backrolla sie nie da dokrecic

Zapewniam, że backroll UH da się dokręcić ładnie i do końca przy każdym wietrze nadającym się do pływania - to tylko kwestia odpowiedniej pracy latawcem przy rozpędzaniu i męskiego i dobrze wymierzonego zakrawędziowania przy wybiciu.

Jeżeli ktoś woli próbować nowych rzeczy bardziej przy 30 knotach z zachodu, niż przy 14 ze wschodu - jego sprawa, ale większość pływających (do której i ja się zaliczam) aż taka dziarska nie jest.

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 11:49

Gdzie ja powiedzialem, ze musi wiac 30 knots? Po prostu musi byc na powerze z kitem nisko. Jasne, ze przy 14 wezlach da sie zrobic UH backrolla na 13 czy 14m latawcu. Jednak ten backroll wyglada inaczej na tym samym latawcu przy 16 czy nawet 18 wezlach. Po prostu musi byc power i nie powinno byc zadnej pracy latawcem, IMHO. Jasne, ze backroll w haku jest poprzednikiem tego tricku - jednak od backrolla w haku do low backmoba jest DALEKO.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 12:20

mkmiec pisze:Jasne, ze backroll w haku jest poprzednikiem tego tricku - jednak od backrolla w haku do low backmoba jest DALEKO.

tego że jest daleko (najczęściej kilka lat - dla wielu NIE DO ZROBIENIA W OGÓLE :idea: ) tego nikt nie kwestionuje
jednak wydawało mi się , że w poprzednim poście napisałeś , że backrolle można sobie odpuścić podczas nauki LM ..

wg mnie WARTO przechodzić CAŁĄ drogę nauki kite PO KOLEI
potem nagle okazuje się , że zawodnik ma ograniczone mozliwości bo pokpił zwykłego s-benda np
albo nie zrobi czegoś w ogóle - albo pociśnie mega niestylowo i bardzo nieskutecznie
bo na początku gonił za ilością - nie za jakością..

zresztą tyczy się to wszelkich aktywności ruchowych złożonych
czy do deskorolka, czy taniec, pływanie czy ..BIEGANIE a nawet jazda na rowerze :shock:
KAŻDY z "zawodników" wykonuje MNÓSTWO ćwiczeń metodycznych na doskonalenie techniki podstawowej
nawet jeśli jest to tak "proste" zadanie jak ..."pedałowanie" :wink:

..a backroll w haku jest jedną z takich podstaw w naszym kite..
a warunkami podstawowymi nie jest 30 ani nawet i 20 węzłów - a kilkanaście właśnie

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 15:13

MArcinBe pisze:Przemass, to napisz jeszcze jaka powinna byc kolejnosc nauki, albo co powinno sie umiec, zeby sie za niego w ogole zabierac?

No to już chyba wszystko zostało powiedziane;) Możesz pamiętać jeszcze o trzymaniu depowera pomiędzy środkowym a wskazującym palcem prawej ręki. Przy low mobe ważne jest również krawędziowanie deską w wodzie "do samego końca" - będzie łatwiej przełożyć bar.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post12 sie 2010, 15:22

a pamiętasz przemass taką tabelkę/schemat, która pokazywała który trik wynika z którego... wydaje mi się, że to Ty ją wklejałeś kiedyś na forum?? bo ostatnio szukałem i znaleźć tego nie mogę...

przemass
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 16:00

FilipN pisze:a pamiętasz przemass taką tabelkę/schemat, która pokazywała który trik wynika z którego... wydaje mi się, że to Ty ją wklejałeś kiedyś na forum?? bo ostatnio szukałem i znaleźć tego nie mogę...

Proszę bardzo ;)

Obrazek

Natomiast tabelka ta, jak wcześniej sygnalizowałem ( ale też nie chce mi się szukać ) zawiera pewne błendy ;) jak np:

- backroll to wrapped na pewno nie jest krokiem do KGB ( chociaż nie przeszkadza oczywiście ) lecz do backmobe
- 313 na pewno nie można postawić w jednym rzędzie z mobe 7, chociaż jest najtrudniejszym z "flat" hp

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 sie 2010, 22:47

A jaki jest najłatwiejszy z "flat HP"

pozdro

przemass
Kontaktowanie:

Post13 sie 2010, 12:11

Moim zdaniem backside 180 airpass zwany popularnie blind judgem jest zdecydowanie łatwiejszy niż 313 - wykonujesz połowę rotacji deską mniej. 313 i BJ3 mniej więcej to samo w zależności od preferencji rotacji. KL HP tak naprawdę jest najłatwiejszy do przechwycenia, potrzeba tylko trochę zdecydowania.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”