zbrochaty pisze: Moim zdaniem, na pewno bezwarunkowo powinien powstac obszerny i obiektywny, wielowątkowy artykul podsumowujacy to co sie dzialo [...]
Tutaj na forum zeglarskim http://groups.google.com/group/pl.rec.z ... d865bdd1e#
jest sporo merytorycznych uwag dotyczących systemów ustalania pozycji na morzu. Warto poczytać..
Kolego dziękuję za link do tego forum. Wreszcie jakaś merytoryczna dyskusja ludzi co kumają temat. Bardzo dużo ważnych wiadomości .
Nie wiem czy mogę to zrobić ale niech tam , z relacji przepłynięcia Bałtyku wyczytałem :
- Janek maił przy sobie radiopławę ( EPIRB ) , główny element asekuracyjny, widać ją zresztą na fotce w wyposażeniu przed startem - po użyciu ta podobno wysłała tylko jeden sygnał - dlatego SAR go nie widział
- Miał radio ustawione na kanał 16
- podobno miał dwa telefony
- GPS findemspot - miał za zadanie rysować trasę online - tylko - a okazało się że uratował mu życie.
- miał też przy sobie wiele innych rzeczy.
Zaznaczam tylko że są to rzeczy zasłyszane, nie potwierdzone przez Janka. Nie chciałbym żeby były przedmiotem spekulacji. Panowie przed wysuwaniem pochopnych wniosków postarajmy się o merytoryczną dyskusję, zachowajmy choć trochę profesjonalizmu.
Ps. media przekłamują