-Egipt - El Gouna
- grudzień
-woda, ok 20C, powietrze pachnące kitem, 23C
-duże "nagrzanie" na pływanie
..kurczę, aż czasami korci żeby napisać " eee do d..py kajt, jakiś taki , no sam nie wiem , ale mi nie pasuje " ....i wpisac sie tym samym w naszą polską mentalność[ na szczęście już mocno oldschoolową] wiecznego marudy Smerfa, ale
nie da się, po prostu się nie da

...więc opowiem wszystko , szczerze, jak na spowiedzi

..postaram się jak najkrócej , żeby nie przynudzać

WAROO 2008 to "niestety"

ZALETY:
- latawiec jest szybki , szczególnie w dużych romiarach 11 , 13m , to OGROMNY PLUS ponieważ te rozmiary w roczniku 2007 nie były demonami szybkości

- 7mka i 9tka to po prostu sam MIÓD tego sportu

-jest też [ w stosunku do 2007] dużo bardziej skrętny - kiteloopy kręci o sporo mniejszym promieniu ,jak dla mnie SUPER , a najbardziej zmiana jest odczuwalna w rozmiarach powyzej 11m [ czyli w tych wielkosciach gdzie jest to najbardziej porządane i gdzie stanowi zawsze najwiekszy problem dla konstruktorów]

-ma także stosunkowo małe siły na barze [zarówno skrętne jak i regulujace MOC] i tu znów największą różnice do 2007 zauważymy w dużych "sajzach"
-jest reaktywny, bardzo ładnie odpowiada na każdy impuls z baru[nie ma tak charakterystycznego opóźnienia reakcji znanego wczesniej z innych konstrukcji Bow-jak dla mnie ta cecha zabijała [ i w niektórych nowych modelach dalej zabija] przyjemność z jazdy i utrudnia postęp, ogólnie sporo :pod górkę"; dla mnie nie do zaakceptowania

-bardzo fajnie -intuicyjnie wyczuwa się pozycje kita, co z reguły przekłada się na bardzo dobry timing we wszystkich ewolucjach [ no prawie wszystkich ] - rezultat wylądowane/ustane wiekszość tricków

-kitek jeszcze bardziej stabilny[niż 2007] we wszystkich pozycjach okna wiatrowego,bardzo fajnie robiło mi się na nim wszystkie rzeczy unhook[ F-16 , Raley KL , wysokie kiteiteloopy.. itp]

-no i nie ma "sławnych " LISTEWEK , które w modelu 2007 potrafiły się połamać , np przy srogim tarmoszeniu w przyboju [ tak zwana "pralka"] -( z wirowaniem)

-wstawanie z wody trochę poprawione niż 2007 , ale nie jest to "miszcz" w tej konkurencji , tzn jak jest wystarczajacio wiatru to problemu nie ma , jak jest go przymało to trzeba sie wykazać odrobiną techniki , choć nie traktowałbym tego w kategorii jakiegoś " problemu" [raczej kolejnej umiejetności , którą nabywamy w swojej "karierze" kitowej

...jest to z reguły zasada*coś za coś ; w wiekszości przypadków w latawcu który super wstaje z wody , trzeba się liczyć z mniejszą lub wiekszą utratą osiągów[ choć nie każdy to rozumie]
-b. dobry depower i zakres [ w modelu 2006 okupiony niestabilnością w warunkach overpower] został w WAROO 2008 wyrażnie poprawiony w stosunku do modelu 2007 [ niektórzy w 2007 na to trochę narzekali - może i słusznie

-jeszcze jedna sympatyczna cecha : WAROO 2008 ma zbliżony sposób prowadzenia[ w większości sytuacji do C-SHAPE , [ co inni szumnie nazywaja "C-shape Feel "- cokolwiek to nie oznacza] , tzn oczywiście różni się to ,jasne [w końcu to zupelnie inna konstrukcja] , ale jest dość blisko ..... jak dla mnie BARDZO BLISKO
..często pływam na Yarga Pro 2006-Cshape [ bo lubię

WADY :
.... nie jest tego wiele , choć pewnie by się chciało

-plecak niby trochę lepszy niż 2007 , ale uważam,ze chłopaki mogliby się dużo bardziej do tego przyłożyć

-nie wiem czy to wada

-może trochę zbyt zachowawczy dizajn

W moim rozumieniu Waroo 2008 to BARDZO DOBRY konstrukcyjnie kitek,o charakterystyce zbliżonej[na tyle na ile jest to możliwe do C -shape-;ciasne kiteloopy, lekki i szybki na barze]],bezpieczny , przyjazny i dający wiele frajdy z pływania.
Szczerze

.. ok , dobra kończę z tą "wazeliną" , ale miało być szczerze jak na spowiedzi

...wiecej "grzechów" nie pamiętam

...równocześnie zdaje sobie sprawę ,że znajdą się tacy co będą "marudzić"

..poza tym w 2008 wiele firm przygotowało całkiem przyzwoite latawce [ przynajmniej w niektórych wielkosciach

Na koniec pare fotek z wyjazdu:

PS: TABELKA z zakresami , ktore nalezy ZAWSZE taktować mocno orientacyjnie[ sporo zależy od umiejetności, wielkosci deski , wagi rajdera itd..]

i filmik przerwszy z brzegu , który wpadł mi w rece:
http://www.kitesurf.nl/nieuws-algemeen/video-best-waroo-2008.html