Royal Era - pływanie od 8kts jednak realne :D

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
toomaj
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 14:41

Nigdy w to do końca nie wierzyłem, nawet jak pompowałem tą latawke... :D . Ale moje odczucia zaczeły się zmieniać jak tylko poszła w górę i poczułem, że nawet przy takim niewielkim wiaterku generuje siłę na tyle sporą, żeby podrywac w górę.

Postanowiłem więc zmierzyć się z mitem o pływaniu w takich warunkach i przekonać sie na własnej skórze :P

Oto krótka prezentacja Royal Era 14m i jego dolne zakresy. Wiatr tak na prawde nie został zmierzony, ale nie szacunkowo ok. 8kt - widać chyba po wodzie i całej okolicy :). Przy okazji prezentacja latawki:

Ciekawie jest już jak chwyci sie za plecak...hmm wroc: raczej torbe :):
Obrazek
na prawde fajne i wygodne rozwiazanie taka torba na ramie, no i design jak dla mnie niezly :idea:

Sama latawka tez prezentuje sie fajnie, wykonanie solidne, jest też one-pump. Bar i system bezpieczenstwa z tego co sie orientuje rodem z northa. Wszystko poprawnie, choc tasma depoweru moglaby byc lepsza i miec wiekszy zakres.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

dobrym rozwiazaniem sa elementy zabezpieczajace materiał przed przetarciem w odpowiednich miejscach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Drugie narzedzie bardzo przydatne do latania w warunkach slabowiatrowych (i nie tylko :D ):
nobile Skim 08:
Obrazek
ktorego to skima opisywalem po krotce niedawno

do rzeczy, 8kts, wskok na skima i:
Obrazek
.... z lekko przygarbiona sylwetna od spiny :lol: plyne.... :idea: :idea: :idea: , jakim cudem :roll: do konca nie wierzylem w to co sie dzieje, tymbardziej ze nie musialem nawet machac latawcem :)

Obrazek

W tych warunkach wiatrowych na tym zestawie dalo sie na tyle ostrzyc, zeby machnac jakis trick i wrocic do punktu startu
Obrazek
chlopcy na ws'ach mogli tylko pomarzyc o slizgu :wink:
Obrazek

Obrazek
na koniec wiaterek chyba jeszcze przysiadl...:
Obrazek
Obrazek
ale troche pompowania i dawalem rade :P
Obrazek
Obrazek

Nie mialem oczywiscie okazji sprawdzic jaka Royal 14m ma gore, nieomieszkam przy nastepnej okazji.

Na teraz wiem ze wystarczy niwielkie pierdniecie i mozna sobie poplywac, a jakby byly ze 2wezelki wiecej to juz bylo by zupelnie si zeby na skimie poprobowac jakies tricki...

Aha dodam jeszcze co do zachowania sie latawki: jest całkiem zwinna jak na swoj rozmiar SERIO :idea:

pozdr

P.S.
moja waga niecale 75kg

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 16:19

w podobnych warunkach na podobnej/identycznej desce pływaliśmy z Murphym na Ozonach 13m w Egipcie. Chociaż pływaniem bym tego nie nazwał... :?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 17:07

No ale na zwyklym twintipie moczylbys kostki. Prawda jest taka, ze w takich warunkach 90% zalezy od rozmiaru deski a 10% od rodzaju i rozmiaru kajta. Przy wietrze niespadajacym ponizej 8kt biore bezstrapowa deske (prawie dwa metry) a kajt nie ma znaczenia - moze byc 14, 10 albo 7m. Frajda zawsze gwarantowana choc nie ukrywam z malym latawcem bedzie trzeba nabierac wysokosci na plazy.
Chodzi oto aby miec radoche z kajtowej zabawy - co widac na Twoich zdjeciach - gratulacje i welcome in club of happy people.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 17:09

hmmmm wielkie dokrycei, wczoraj wyszedlem na CABRINHA 13 IDSz deska surf, lekk powkurw....cała zatoke i wszystkjie szkolki na campingach ;)
POjechalme do pucka i z powrotem i co mam z tego powodu sie rozpisywac i podniecac, ci ktorzy mieli to widziec, co i jak lata w jakich warunkach, to widzieli, ci co nie to trudno.

Royal, royalem, czekam na jakies foty Białego czy kogos z K.S. jak plywaja na rabbitach 8m z krotkimi linkami na deskach 110 bez finow przy tych niech bedzie nawet 14knts.
To bedzie rewolucja a nie tam takie nasze pedalskie wyczyny przy 8knts :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 18:10

Brawo Koniu - zawsze mlody i gotowy do zabawy!

A ja niezapomne min gosci na KiteBeach na Fuercie ostatniego dnia pobytu. Walilo "jak zwykle" 10-12kt onshore i towarzystwo 20+ gosci rzezbilo lokalna rafe, nie mogac nabrac ani grama wysokosci. Generalnie mordowali sie na twintipach i kajtach 12-18m Nie bylo widac zbyt wiele usmiechu na ich twarzach. A ja odpalilem XB3 9m i wybralem sie na wycieczke na Los Lobos na bestrapowej desce. Aby bylo jasne - aby do niej dotrzec trzeba bylo nabrac ponad 1km wysokosci. Dwa dlugie halsy po 5km (mniej wiecej - jak patrze na Google Earth) i bylem na wyspie.
Jak wracalem downwind (tysiac super zwrotow na malych falkach :D :D :D ) to zauwazylem, ze towarzystwa juz nie bylo. Ani jednej osoby!!!! Jak mi rodzina powiedziala: nie mogli na to patrzec :D
A byla dopiero okolo 15ta :D :D :D
PS. Przyznaje ze nie bylo tam zbyt wielu orlow a raczej towarzystwo conajwyzej sredniozaawansowane.

Polecam deski bezstrapowe. To przyszlosc kajtowej zabawy, freeridingu w dolnym zakresie i wave (w kazdych warunkach)

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 20:17

ja pamiętam w egipcie takiego jednego "kapelusznika" co na 13 i twintipe spleene 141 wq....... niemieckich kajterów co mieli jakies FS 19m - chyba jednak kwestia umiejętności troszke też:)

te royale mozna normalnie potestować czy trzeba mieć status Vip?

ps. ten kapelusznik wygląda jak toomay hmmm to chyba nawet był on Low-wind master;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 20:35

[quote="bigfoot gt"]chyba jednak kwestia umiejętności troszke też:[quote]

Oczywiscie. Po min 200h na wodzie przecietny rajder powinien miec juz to opanowane.
Podstawa to lekka, rozluzniona pozycja, praca nogami (patrz watek ostrzenie), praca barkami, praca oczami, praca biodrami, palcami stop, praca pietami, paznokciami (ups, chyba przegialem), i praca barem co pracuje nad latawcem :wink: :D

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 20:54

BraCuru... a o pracy glowy, i "mózgó" to zapomniales? :D

Eh ta skleroza :P :D <yoke>

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 21:06

bigfoot gt pisze:twintipe spleene 141 )[/size]

co deska to deska ;) spleene session rzadzi w low-wind

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 21:29

Zrobiłem se skima i jak będę nad wodą to go przetestuje jak będzie za mało na zwykłą deskę. Tu mam pytanie. Czy są jakieś patenty jesli chodzi o pływanie na skimbordzie?Jak ze startem z wody? Prosze o rady i porady. Jeśli chodzi o duże deski to mam w planie troszkę przerobić mój stary WS tak by pływać bez strapów.

seek666
Kontaktowanie:

Post03 lip 2008, 23:04

BraCuru pisze:Podstawa to lekka, rozluzniona pozycja, praca nogami (patrz watek ostrzenie), praca barkami, praca oczami, praca biodrami, palcami stop, praca pietami, paznokciami (ups, chyba przegialem), i praca barem co pracuje nad latawcem :wink: :D

:lol:

spleene session rzadzi na low wind faktycznie, skim na ktorym plywam ma nieco gorszy dol, niewiele, ale gorszy...

co do plywania na skimie i startow: start z wody jest banalnie prosty, zupelnie jak na zwyklej desce. Skim jakos nie ucieka i nogi sie na nim trzymaja same...
kolejnym krokiem jest wylozyc sobie skima troche z wiatrem, dac power latawcem i wskoczyc z niewielkiego rozpedu na deche
trzeci etap przy lepszych warunkach wiatrowych to trzymasz skima w rece, dajesz latawcem wahadlo, zacinasz bar i wskakujesz na skima z wiatrem...

P.S.
royale sa do przetestowania na maszo

toomaj
Kontaktowanie:

Post04 lip 2008, 01:08

to bylem ja... z komputera seeka :lol:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 lip 2008, 10:27

BraCuru pisze:Prawda jest taka, ze w takich warunkach 90% zalezy od rozmiaru deski a 10% od rodzaju i rozmiaru kajta.

mały promil :wink: oddałbym jeszcze umiejętnościom a przede wszystkim MASIE ridera :idea:

pozdrawiam

Wróć do „Forum Główne”