..nie każdy zna rodowód i historię desek C L A S H
pokrótce

wspólny projekt Alvaro Onievy i kilku innych topowych riderów oraz firmy BEST - jako wielkiej korporacji - aby wspomóc marketing i sprzedaż kilku top riderów zapaleńców - siecią dystrybucji światowej potęgi kitesurfingowej , jaką już wtedy byłBEST
odpowiedź Alvaro na BRAK sensownej deski w ofercie wielkiej firmy z tradycjami - BEST KITEBOARDING
która w roku 2008 - 2009 byłą już jedną z TOP 3 światowej produkcji i sprzedaży latawców, ale ..nie miała ŻADNEJ udanej deski

(zresztą , podobnie jak wieelee światowych brandów do dziś

podobnie, jak inne top firmy deskowe - nie bardzo potrafią uporać się ze stworzeniem top latawca

niekontent z tej sytuacji pro rider BESTa - Alvaro - wtedy czołówka Pucharu Świata zaczął prace z innymi TOP riderami (min Sam Medysky, Petr Tyuskyewich itd) nad super projektem o kryponimie: B A L A N C E :idea: ..jakby to pewnie rzekł Wołoszański

a i Mistrzyni Świata Bruna na tym prototypie BALANCE - ARMADY - CLASHA pływała

deska B A L A N C E przyjęła się z BARDZO dobrym odbiorem riderów
w pewnym momencie ogromna część najlepszych na najlepszych spotach świata na nich zaczęła pływać z dnia na dzień
(np na Cauipe w Brazylii)
przez dwa sezony pływała na Niej między innymi nasza Mistrzyni Świata Karolina Winkowska

oraz jeszcze dłużej Jej główna wtedy i w sumie obecnie konkurentka Mistrzyni Świata brazylijka Bruna Kaija
a i jeśli mnie pamięć nie myli - a chyba nie - to i Kasia Lange na tej desce pływała swego czasu..
oraz Przemassowi też BALANCE wtedy leżał mocno

kurcze, takiej mocy, stylu i repertuaru jak wtedy, Przemass, na BALANCE i latawcach BEST - u Ciebie nie pamiętam

no i moja "skromna"

na niej zacząłem odpływać pierwsze handlepassy na "powerze"

..a czasem nie odpływać

i zdobywać czołowe miejsca w Pucharze Polski OPEN

a nawet załapałem się na niej na pudło mojego pierwszego i póki co ostatniego

w dość mocnym jakby nie było gronie

już wtedy grafa tej deski trafiła do wielu

a przesłanie pro riderów "kill your idols" mówiła wszystko , na temat ich podejścia do ówczesnych desek kite..
popyt na te deski był naprawdę duży, przeszedł najśmielsze oczekiwania
te deski były genialne

kolejne edycje BALANCE były tylko lepsze..

deski na świecie same się sprzedawały

i jak to bywa, rozeszło się o ..kasę
BEST niezadowolony, że BALANCE przykrył sprzedażowo, nic dziwnego, wszystkie pozostałe modele desek BESTa razem wzięta
uznał , że daje więcej - sieć dystrybucji = volumen sprzedażi
Alvaro, który jednak był ojcem pomysłu , nie zgodził się na takie traktowanie - poszedł więc w swoją stronę ,zabierając logotyp czachy
a BEST KITEBOARDING w swoją..
BEST niemal od razu po B A L A N C E wypuścił bliźniaczą model - nieco nie fair - kontunuując projekt o nazwie Armada, produkowany w kolejnej wersji nieprzerwanie do dziś, używają jej czołowi zawodnicy Puchar Świata, jest to nadal świetna deska allround dla wszystkich
jak to się dla BESTa skończyło? - cóż każdy jest kontent - BEST ma wreszcie super model deski ARMADA, z rozwinięciem tej bazy na inne bdb modele: ProCreator (większy rocker, szersza dla zawodnikó) Extract (Promodel legendarnego Rubena Len10tena) czy nowość dla bogaczy - napakowanąniewoadompoco karbonem

jednak i Alvaro nie stracił na swej? decyzji i wy&*^#niu Go przez BESTa - jak histroia dalej pokazuje - CZUŁ temat desek lepiej niż ktokolwek inny , co wykazał w super projekcie C L A S H .. ale po kolei..
BEST.. po rozłamie..
ARMADA - to BARDZO dobra już wtedy - a i do dziś deska

lepsza od większość desek na rynku

uwielbiałem ją, jak wcześniej BALANCE..
.. wielokrotna Mistrzyni Świata a obecnie od dwóch sezonów Wicemistrzyni (Gidela Pulido) do dziś ją uwielbia

+ parudziesięciu innych TOP riderów z Rubenem Lentenem na czele..

ja też uwielbiałem Armadę ...dopóki , nie pojawił się C L A S H ..
a Alvaro po 2 latach przygotowań po super udanym wspólnym z BESTe, projekcie B A L A N C E wznowił własny projekt, wypuszczając nową jakość : C L A S H

z kontunuowanym motywem "czachy w bandamie" jako znakiem rozpoznawczym

Bruna i ta deską byłą zachwycona

po dwóch sezonach (cykl wypuszczania modeli przez C L A S H - który nie goni , by co sezon zmienić jedyne grafikę

C L A S H wypuścił dość , jak się później zmienioną - okazało edycję modelu C L A S H V2

zwiększony rocker, zmiana spodu na wytrzymalszy
+ zmiana stref twardości
niby niewiele - ale trudno poprawić doskonałość - za to łatwo zepsuć..
..wielu niezależnych bardzo dobrych riderów wybrało właśnie TEN model .. to mówi samo za siebie..

w tym o dziwo, sponsorowany przez Wainmana , zobowiązany do używania ich desek (Joke) zawodnik Pucharu Świata Forest Baker, NADAL często jednak wybiera na swe sesje C L A S H a

- filmik na Jego FB sprzed 1,5 miesiąca :
https://www.facebook.com/video.php?v=862249107147719
ja się zakochałem bez ŻADNYCH pytań ...

pływam, testuję inne deski, co wpadnie pod nogi, ale..
żadna nie podskoczyła pod 7 w skali 10 , którą wyznaczył C L A S H v2 - po 9 ciu V1..
C L A S H V2 - deska przeszła najśmielsze oczekiwania

recenzje tego modelu "piały z zachwytu"
deskę charakteryzuje potężny pop przy wybiciu - i co trudne z nim do pogodzenia (czego nie ma w takim stopniu Armada ani nie miał Balance) amortyzacja i klejenie lądowań
oraz komfort na czopie - czyli łagodne oszczędzanie naszych kolan
ponadto deska świetnie ostrzy, szybko odpala w słabym wietrze - z racji nie przesadzonego - optymalnego do kitesurfingu rockera
a przy tym jest niebywale manewrowa - tzw "finezyjna" w prowadzeniu - z racji kształtu "wrzeciona" - a nie prostokąta
przy tym wszystkim jest bardzo szybka na halsie, co przekłada się min na wysokość wybicia z latawca w zenit i / lub moc wybicia n powerze w power trikach wakestyu bez latawca jedynie z krawędzi
co niespotykane - deska jest przy tym bardzo lekka i bardzo wytrzymała
na dodatek osprzęt "idea:- w postaci strapów i padów z najwyższej półki - ich optymalna twardość idealnie , co trudne do uzyskania i niespotykane - łączy miękkość pada - czyli komfort i amortyzację na czopie oraz lądowań - z twardością - czyli kontrolą prowadzenia i wybicia, C L A S H po prostu optymalnie dobrał twardość pada
..strap - który swą regulacją ściśle obejmie nawet drobne kobiece stopy - a także spore męskie giry , nawet w zimowym bucie 5mm neopren

do tego strapy mają tę właściwość - że stopy w nich trzymają jak wklejone

to może utrudniać one footy i boardoffy - ale jeśli niekontrolowane, to tylko na plus

dopełnieniem są świetne finy z długościami do wyboru 30 mm - freestyle zaawansowani
oraz 50 mm freeride + na słabszy wiatr - początkujący / średniozaawansowani
baaardzooo wytrzymałe na rafy i kamienie

dobór finów zmienia charakter deski o 180 %

czasem klienci zamawiają więc dwa komplety
na tej desce pływał między innymi czołowy polski zawodnik, Paweł Kiczka , z sukcesami..

jakie wady spytacie? pewnie cena?
sugerowana cena detaliczna za komplet to 599 euro - w Polsce na bieżąco można ją kupić poniżej 2000 pln

info na mail jedynego w PL dystrybutora : wake@wake.pl
..więc cena chyba nie jest wadą, jak za TOPowy sprzęt, allroundowy, freeride/freestyle, wszechstronność bez kompromisów

..cóż, deska broni się sama, po przetestowaniu zainteresowany nie ma więcej pytań

problemem jest znaleźć je na rynku wtórnym, bo choć wersja V1 ma już 4 sezony - nikt nie chce się jej pozbywać

chyba, że wymieniając na kolejny nowszy model V2 (zwiększony rocker - lepsze prowadzenie w czopie i precyzja oraz łatwość lądowań na sporej mocy)
przy tym egzemplarze używane trzymają cenę - najtańsze egzemplarze 136 i 138 (rozmiary mające wzięcie) nawet po 3 sezonach - nadal znajdują nabywców w 1 dzieńprzy cenach powyżej 1200 pln

..spróbuj tej deski - jeśli czujesz wodę - żadna inna Cię nie powinna Cię zainteresować

przy czym przy modelu C L A S H NIEZWYKLE istotny jest dobór odpowiedniego do Twojej wagi rozmiaru deski, a następnie odpowiednie ustawienie a zwłaszcza rozstaw wiązań ( czy to strapów czy butów - niezależnie - pod kite ta deska pływa GENIALNIE w obu wariantach

podstawowa zasada to rozstaw na średnie lub wąskie ustawienie - średnie jest naprawdę mooocnoo szerokie
a najszersze - wymaga długiego wpływania i zwłaszcza nienagannej techniki lądowań na mocy

co do rozmiarów - lata doświadczeń i zadowolonych z dobrania sajzu deski klientów , którzy często najpierw sceptycznie, a następnie zaufali i odpowiadali po pierwszych sesjach z zachwytem :
size 134 - dla dziewczyn i riderów do 70 - max 75 kg
size 136 - 70 - 85 kg
size 138 - 75 - 90 - maax 95 kg - powyżej, lepiej potestować, ale osobiście nie zalecam - bo cięższe wagi, potrzebują już twardszej deski - bo jak materac łóżka: twardy pod ciężkim ugnie się akurat, a pod lekkim w ogóle - tak i z deską - lżejszemu C L A S H zapracuje i odda pięknie - ciężkiemu ...polecam BEST Armadę 138 - jako deskę o bardzo zbliżonym kształcie, jednak TWARDSZEJ i nieco szerszej - z powodzeniem do 115 KG

..poniżej filmik z mojego pływania zimowego na C L A S H u - ale dużo lepszych filmów , dużoo lepszych riderów z trikami z najwyższej półki - jest w sieci PEŁNO

KITESURFING CLASH KITEBOARDS
tyle z grubsza..
zachęcam do dyskusji

Dariusz Ziomek
peace
początkowo nie uznawałem desek C L A S H - po pierwszych testach , na najszerszym rozstawie wiązań, nie umiałem lądować , rzuciłem w kąt bazy, obraziłem się na nią i pływałem dalej na Armadzie - dopiero przypadek i pożyczenie od kolegi - Filipa - z racji musu - a miał On na środkowym rozstawieniu i ..SZOK!

WSZYSTKO - ABSOLUTNIE WSZYSTKO co umiałem wchodziło jak ZŁE

pierwszy raz w życiu poczułem jedność z deską

najsłabszym ogniwem zestawu stałem się ..ja..
..podsumowując: swoje przełożenie nóg na wodzie już znalazłem - spróbuj znaleźć TY :thumb:

..dlaczego spytacie piszę to wszystko?
bo jak się okazuje, niektórzy jeszcze nie znają głębokich korzeni C L A S H a i jego powiązań z Armadą, Balancem..
dowiaduję się o tym, gdy zainteresowany klient, który pływa dość nieźle i długo stwierdza nagle że nie zna cytuję : "takich wynalazków jak C L A S H"

zna Nobile i SU-2

dobranoc

------------------------
nikt w PL nie oferował możliwosci spróbowania ich
więc zamówiliśmy sobie kilka szt do testów
---> http://www.rideclash.com" onclick="window.open(this.href);return false;
doszły do nas wlasnie
wszyscy chetni (poza nami) będą mogli testować przez 4 tygodnie w Ras Sudr
na wyjezdzie z WAKE.PL
poza całą gamą modeli i rozmiarów NOBILE 2009

nic jeszcze o nich powiedziec nie mozemy
poza tym że wyglądają nienagannie
i tym że pływa na nich między innymi Alvaro Onieva (ścisła czołówka PKRA

(ma swój pro model)
ciekawi jesteśmy tych desek
skonfrontujemy je więc z TOPem - czyli NOBILE 2009 (666, 555, NBL)
o dziwo deski te są znane w POlsce
i mimo że nie ma dystrybucji ani żadnej promocji w PL - pierwsze sztuki sie sprzedały na zamówienie

bo ktoś na jakims spocie spróbował - uparł się - i taką "musiał" mieć koniecznie

a że skill miał wysoki - toteż postanowiliśmy popróbować tego "badziewia"

tak to wyglądało:

teraz grafiki są nieco inne
bardzo oszczędne, dużo bieli..
jak porobimy fotki w odpowiednim dla desek środowisku - wrzucimy..
pozdrawiam
i damy znac z testów w EG