Łamiąca się tuba główna w BEST Nemesis 08

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
rafal88

Post27 lip 2010, 11:02

Problem jak w temacie, mimo że pompuję tubę główną ile wlezie to przy podnoszeniu latawca przez kogoś kto mnie startuje łamie się on w połowie tuby głównej tak jakby był niedopompowany, a przy słabych wiatrach po udanym starcie latawiec często opada wywijając cukierki i generalnie poniewiera nim jak szmatą. Co prawda to mój pierwszy latawiec, więc nie mam dużej wiedzy na temat sprzętu ale nie widziałem jeszcze żeby innym łamała się tuba główna przy jakimkolwiek przękręcaniu/ustawianu latawca. Może ktoś miał podobny problem? Może ktoś wie gdzie mogę się zwrócić z tym problemem w Warszawie lub w Chałupach? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post27 lip 2010, 11:18

Z tego co piszesz wydaje się że masz nieszczelną tubę główną. Częsty powód to niedomknięty/nieszczelny wentyl, lub nieszczelności na samej powierzchni tuby.

Podejdź do dowolnej szkoły kite, myślę że za niewielką opłatą pokażą Ci jak wyjąć tubę i ją uszczelnić - to dość podstawowa naprawa.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post27 lip 2010, 11:45

Podejdź do dowolnej szkoły kite, myślę że za niewielką opłatą pokażą Ci jak wyjąć tubę i ją uszczelnić - to dość podstawowa naprawa.

trzymam tylko kciuki za kolege, zeby nie mial EZ - onepumpa, bo w modelu '08 to nie takie latwe 'wyjac i uszczelnic'.
inne pytanie, skoro to pierwszy jego kajt, to czy rzeczywiscie pompuje go wystarczajaco mocno?

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post27 lip 2010, 13:25

Wyglada na to ze slabo pompujesz. Napompuj na maksa ile dasz rady .Jesli jest w dobrym stanie to predzej zlamiesz pompke niz przepompujesz. Poza tym nemi ma cienka tube wiec to normalne ze przy startowaniu tuba sie zalamie.

przemass
Kontaktowanie:

Post29 lip 2010, 13:50

MArcinBe pisze:

trzymam tylko kciuki za kolege, zeby nie mial EZ - onepumpa, bo w modelu '08 to nie takie latwe 'wyjac i uszczelnic'.
inne pytanie, skoro to pierwszy jego kajt, to czy rzeczywiscie pompuje go wystarczajaco mocno?

Mogę się mylić ale 08 HP nie miał raczej EZ PUMP.

MArcinBe

Post29 lip 2010, 14:04

byly dwie wersje.
moj mial 8), wewnetrzny system EZ ktory nie jest na pewno do rozkladania i skladania przez laika...

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2010, 14:16

MArcinBe pisze:

byly dwie wersje.
moj mial 8), wewnetrzny system EZ ktory nie jest na pewno do rozkladania i skladania przez laika...

sorki za off nieco
a rozkladal ktos taki wewnetrzny ez? mam to w best bularoo 07.dzialal good do tego roku. teraz po 2ch godiznach latawiec 3ba dopompowywac.
nie wiem czy to dziurka, czy moze wlasnei na tych laczeniach sa leaki czy moze na korkach - jak z korkami w bestach 07???
nie widac nigdzie wycieku przy przytapianiu latawki.

MArcinBe

Post29 lip 2010, 14:26

nie rozkladalem, ale wiem jak dziala i jak jest zbudowany,
i osoba ktora rozkladala opowiadala mi, ze :problem jest taki - potrzebojesz naprawde 'sprawne' male dlonie...

a co do twojego problemu, to z mojego doswiadczenia modele besta (waroo) '06-'08 mialy czasto po pewnym czasie nieszczelne glowne zawory - dokladnie twoje objawy.
juz to kiedys bylo opisywane, ale nie pamietam watku, jedno z rozwiazan, ktore ja stosuje i dziala dobrze, to
zamykasz glowny wentyl i kawalkiem starej linki z baru mocno go obwiazujesz kilkakrotnie i blokujesz 'na stale', u mnie pomagalo w 100% (3 latawce z roznych lat).
byly tez opcje z termicznym poszerzaniem/rozbijaniem korka, ale tego nie przerabialem.

tak wiec zanim sie zaczeniesz bawic w rozkladanie one pumpa, moze sproboj najpierw z dodatkowym uszczelnieniem korka.

i zeby zostac w temacie :lol: -> jak masz za malo powietrza to mniemam, ze ci sie tuba lamie? prawda? 8) albo grozi inwertowaniem? 8)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post29 lip 2010, 15:14

MArcinBe pisze:nie rozkladalem, ale wiem jak dziala i jak jest zbudowany,

ja juz rozpinalem jedna poprzeczna.

MArcinBe pisze:modele besta (waroo) '06-'08 mialy czasto po pewnym czasie nieszczelne glowne zawory - dokladnie twoje objawy.

tylko ja mam bularoo 07 i tam glowny zawor jest jak w cabrinha wiec raczej nie tamtedy, jak z mniejszymi korkami? tez puszczaja?

MArcinBe pisze:tak wiec zanim sie zaczeniesz bawic w rozkladanie one pumpa, moze sproboj najpierw z dodatkowym uszczelnieniem korka.

dzieki.taki wlasnei byl moj pierwszy pomysl, zeby next time na wszystkie 5 korkow nawinac po kawalku izolacji i zobaczyc co i jak.

MArcinBe

Post29 lip 2010, 15:19

tam glowny zawor jest jak w cabrinha wiec raczej nie tamtedy

kurde czemu nie wprowadzili tego we wszystkich modelach.... :evil:

jak z mniejszymi korkami? tez puszczaja?

z tymi, ja osobiscie nie mialem problemow i nie slyszalem od znajomych o niczym.

przemass
Kontaktowanie:

Post29 lip 2010, 16:30

MArcinBe pisze:byly dwie wersje.

a to sorry :hand: W takim razie jeśli nie dasz rady sam, zapraszam do szkółki, tyle że trzeba będzie pewnie bosmanowi coś "postawić" jak to grubsza robota ;)

W ramach małego offtopu - jestem jak najbardziej PRZECIW wszystkim systemom one pump, zwłaszcza w latawcach na których pływam - plizzz wielki do Besta - nie róbcie tego albo dajcie choć opcję wyboru :idea: :!: Po co sobie komplikować życie?

Awatar użytkownika
<<Kriss>>
Kontaktowanie:

Post30 lip 2010, 14:36

Mam dwa nemi 08 - 10ke bez EZ pumpa i 7ke z EZ - w tym roczniku byly właśnie oba systemy do wyboru.
I jak dla mnie EZ jest bardzo fajnym rozwiązaniem i nie bałbym się wziąć kolejnej NEMI z tym systemem :)

To co piszesz z łamaniem się tuby faktycznie zdarza sie czasami kiedy latawiec jest niedopompowany. Ja moje pompuje 'na kamien' i wtedy nie ma problemu.

Co do wyjęcia tuby głównej w latawcu z EZ - to nie jest to aż taka mega filozofia. Jest trochę trudniej niz normalnie - na tubie głównej są dodatkowe korki, które wchodzą w tuby poprzeczne - przy wyciąganiu to nie przeszkadza, za to przy wkładaniu tuby spowrotem - faktycznie potrzeba troche cierpliwości, żeby korki trafiły na swoje miejsce i żeby je podłączyć do tub poprzecznych. Dodatkowo, żeby sprawdzić szczelność tuby głównej po jej wyjęciu - potrzebne są dodatkowe 'zatyczki' (są w komplecie z latawcem, chyba że masz używkę i ktoś to wyrzucił).
Cała operacja do ogarnięcia przy popołudniowym piwku :), niewiele bardziej kłopotliwa niż wyjęcie normalnej tuby.

Ale podejżewam, że problem leży właśnie w za słabym pompowaniu i nie będzie potrzeby dodatkowej gimnastyki.
Pozdro!

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”