IV MISTRZOSTWA ŚWIATA RACING - Sardynia - 2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post04 paź 2012, 20:39

asi góra. Tomek, Bażej, Max i reszta bandy wysoko. Trzymam kciuki. Magda, popuść dziewczynom troszeczkę. To pomaga. Buziaki.

roband
Postawił piwka: 1 raz

Post05 paź 2012, 00:54

U wybrzeży włoskiego Cagliari na Sardynii rozpoczęły się mistrzostwa świata w kiteboardingu. Konkurencja ta dołączyła do rodziny olimpijskiej po wygraniu rywalizacji z windsurfingową klasą RS:X. Po raz pierwszy zobaczymy ją na igrzyskach w Rio de Janeiro w 2016 roku.

Wiatr wiejący popołudniu z prędkością 7-8 węzłów pozwolił na rozegranie trzech wyścigów w każdej z czterech grup, na które podzieleni są uczestnicy regat. Mężczyźni zostali podzieleni na trzy grupy, kobiety startują natomiast razem w jednej grupie. W regatach łącznie wystartowało 195 zawodników, w tym 42 kobiety. Poranek nie zapowiadał tak udanej inauguracji zawodów, wiatru było jak na lekarstwo. Jednak jak już się pojawił cała flota wyruszyła szybko na akwen. Na niebie pojawiły się dziesiątki kolorowych kite-ów, które utworzyły fantastyczny obraz, cała rywalizacja odbywała się niedaleko brzegu.

Bardzo dobrze spisywali się dziś faworyci zawodów. Mistrz świata Amerykanin John Heineken wygrał wszystkie trzy wyścigi w swojej grupie i razem z reprezentantem gospodarzy Riccardo Leccese, który dokonał tego samego, jest liderem regat. Na trzecim miejscu plasuje się Francuz Julien Kerneur, który wygrał drugi wyścig, a w dwóch pozostałych kończył rywalizację na drugim miejscu. W rywalizacji mężczyzn wystartowało aż 10 reprezentantów Polski, a najwyżej sklasyfikowanym po trzech wyścigach jest 39-letni Tomasz Janiak, który zajmuje dziesiąte miejsce. Polak jest jednocześnie drugi wśród zawodników w kategorii Master. Jedną lokatę niżej w klasyfikacji generalnej plasuje się Błażej Ożóg.

Wśród kobiet liderką regat po trzech wyścigach jest siostra mistrza świata, Amerykanka Erika Heineken. Wciąż czekamy na oficjalne wyniki rywalizacji kobiet, wtedy też dowiemy się jak wypadły cztery startujące w Cagliari polskie zawodniczki.

Jutro odbędą się kolejne wyścigi mistrzostw, po których poznamy nazwiska 50 mężczyzn i 20 kobiet, uczestników sobotniej rywalizacji w grupie złotej. Na niedzielę zaplanowano wyścigi medalowe.

Klasyfikacja mężczyzn po 3 wyścigach:

1.John Heineken (USA) 3

1.Riccardo Leccese (Włochy) 3

3.Julien Kerneur (Francja) 5

4.Maxime Nocher (Francja) 6

5.Florian Gruber (Niemcy) 8

6.Andrea Beverino (Włochy) 9

10.Tomasz Janiak 13

11.Błażej Ożóg 17
źródło: http://www.tylkoigrzyska.pl/section-blo ... polak-w-10

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 15:33

Dorian Rijsellberge, zloty medalista z ostatniej olimpiady na rs:x, jest na pozycji 106 :)
http://www.kitecagliari.com/risultati.php

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 15:55

slawek pisze:Dorian Rijsellberge, zloty medalista z ostatniej olimpiady na rs:x, jest na pozycji 106 :)
http://www.kitecagliari.com/risultati.php

A wiesz co oznacza DNC albo DNF ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 16:12

slawek pisze:Dorian Rijsellberge, zloty medalista z ostatniej olimpiady na rs:x, jest na pozycji 106 :)

Szczerze spodziewałem się, że może wskoczy do czołowej 50tki bo jest całkiem zaawansowanym kajciarzem. Wave pływa strapless na moim poziomie a to oznacza, że z kajtem nie bawi się od tygodnia. Zastanawiałem się wręcz czy będzie sporą niespodzianką z jego doświadczeniem ze złomu. Trzeba będzie poczekać chyba na przyszły sezon...
Chyba cały kajtowy świat przygląda się z zainteresowaniem wynikom jego oraz 29 letniego Zacherego Plavsica - Kanadyjczyka serbskiego pochodzenia - również olimpijczyka rsx 2008 (23m) i 2012 (8m) oraz Nr.2 na świecie w 2011. Zacharego również nie ma w 50tce. Zajmuje 64m.
Myślę, że chłopaki muszą się otrzaskać w startowaniu w tłumie z latawcem co dla nich stanowi absolutną nowość i sądzę, że mają oczy takie :shock: :shock: :shock: na starcie, bo w RSX było to zupełnie inne.

A wiesz co oznacza DNC albo DNF

Michał Koczorowski nie ma złota olimpijskiego, za to też ma jedno DNF i jest na miejscu 101 :wink:

PS. Zmieniłem tytuł wątku, aby zgadzał się z rzeczywistością i łatwiejszy był do odnalezienia w przyszłości. To są nie I a IV MS w kite racingu. Pierwsze odbyły się:
Kiteboard Course Racing World Champion at the first ever Kiteboard Course Racing World Championship event at Crissy Field in San Francisco August 4-8, 2009. The St. Francis Yacht Club

Na razie były tylko 3 wyścigi i nie można wysuwać daleko idących wniosków poza tym, że rodzeństwo Heineken, Kerneur, Nocher, Riccardo i Steph radzą sobie zawsze świetnie i plasują się regularnie w ścisłej czołówce.
Lake zaczął fatalnie 44m - musi się spiąć dzisiaj jeśli chcesz wyjść z tych eliminacji.
Olivier i Rolf też nie są chyba sobą zachwyceni.
Duńczycy zupełnie się pogubili na startach.
Flysurfer podobnie.
Damien Leroy za Niebrzydkim i tuż przed Błaszkiem :clap:
Maks rozpoczął trzesieniem ziemi w swojej flocie bo KLEPNĄŁ NA DZIEŃ DOBRY 2 MIEJSCE. Następne wyścigi były poniżej jego możliwości i w efekcie dopiero 16m.
Nasze laski - liczyłem na ciut lepsze pozycje 5-8. Jednak 9 i 10m to wciąż bardzo dobry wynik. Nie wiem co się stało z Edytą w pierwszym wyścigu. Wygląda na kolizję i wycofanie się z kolejnych wyścigów :(

Teraz wieje świeży onshore także uda się rozegrać może i po 4 wyścigi w każdej flocie.

Nie być tam to grzech - ależ zazdroszczę naszej ekipie...

Dzień rozgrzewki:
phpBB [video]

Pierwszy dzień:
phpBB [video]

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 20:54

i wyniki po 7 wyscigach : http://www.kitecagliari.com/downloader. ... BfmHZNo%3D

mam nadzieję, że się nie mylę, ale Błaszko łapie się na juniorski medal, bo chyba prowadzą taką klasyfikację skoro są mastersi i grand mastersi ?

Ciekawe jest, że po 3 sezonach ścigania Tomek i Błażej choć dzieli ich 20lat ciągle wpływają razem na metę. Choć Tomek to młokos przy 51letnim Alexie Aguerze, który zajmuje 20 miejsce!! Szkoda, że w tym roku jeszcze bez live relacji w necie. Dwa zajawkowe filmiki wyglądają zajebiście. Nie mogę sie doczekać tego z dziś. Plaża fajny klimat i dużo prędkości na wodzie. Zainteresowanie co widać po liczbie uczestników jest b. duże, ciekawe czy za 2-3lata będzie tak samo, czy poziom już będzie tak wysoki, że nie będzie miejsca dla amatorów na imprezie tej rangi.

Powodzenia dla naszych!

Pozdro.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 21:53

Fred :: TeamKatapa pisze:i wyniki po 7 wyscigach : http://www.kitecagliari.com/downloader. ... BfmHZNo%3D

:thumb:
Gdzie wyczaiłeś tę zakładkę DOWNLOADER na oficjalnej stronie?

mam nadzieję, że się nie mylę, ale Błaszko łapie się na juniorski medal ?

Młodzicy sa do 18 lat także Błaszko to już stary 20 letni pryk. Maks to skończył juz 18 wiec tez już prawie emeryt.

Ciekawe jest, że po 3 sezonach ścigania Tomek i Błażej choć dzieli ich 20lat ciągle wpływają razem na metę. Choć Tomek to młokos przy 51letnim Alexie Aguerze, który zajmuje 20 miejsce!!

To jest właśnie piękno racingu, które mało kto dostrzega w Polsce. Także gratuluję nietuzinkowego spostrzegania na rzeczywistość :thumb:
Warto pojechac na zawody i zaliczyć niepowtarzalną atmosferę jakiej nie zobaczysz w zadnej innej klasie. U nas w jednej flocie ściagają się 3 pokolenia.
Poza rywalizacją warto przeżyć 3 pokoleniowe dyskusje, imprezki, wspólne wypady, mieszkanie, wogóle współzycie, podróże po świecie i lokalnych spotach.
Atmosfera jest niespotykana. Niemalże zwijam się z bólu, że nie mogłem tam być :cry: To są ostatnie zawody, o których będzie się latami wspominało.
Atmosfera sportu ale bez niepotrzebnej spiny za to z dużą dawką luzu, peace, piwka, zabawy itd. To se ne wrati.

ciekawe czy za 2-3lata będzie tak samo, czy poziom już będzie tak wysoki, że nie będzie miejsca dla amatorów na imprezie tej rangi.

Poziom nie będzie miał znaczenia. Znaczenie ma to co powiedział już ISAF czyli maks 80 facetów na najważniejszej imprezie roku czyli MS. Smutne czyż nie?

Awatar użytkownika
Fred :: TeamKatapa
Deska: RRD Maquina 5'11
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post05 paź 2012, 23:24

BraCuru pisze:Gdzie wyczaiłeś tę zakładkę DOWNLOADER na oficjalnej stronie?

hehe, stery hakerski trick: klikasz prawym i potem "kopiuj adres linku" ;)

Warto pojechac na zawody i zaliczyć niepowtarzalną atmosferę jakiej nie zobaczysz w zadnej innej klasie...

kiedys tak samo bylo z windsurfingiem. nawet w polsce, puchar polski funboard A, funboard B, amatorskie grand pirx na srodladziu.

jezeli isaf nie wymysli dziwnego Kite OD to zawodniczy sprzet bedzie zasilal amatorski rynek wtorny i nakrecal mniej lub bardziej amatorskie weekendowe sciganie.

niestety tak sie stalo w przypadku RS:X'a. ISAF poszedl na kompromis miedzy MOD, a FW i zmienil "nienowoczesnego" raceboarda na deske hybrydowa, na ktorej nikt oprocz dobrze zapowiadajacych sie juniorow i zawodnikow kadr krajowych nie plywal. dzis sport w takim wydaniu umiera. Dopoki byl mistral wszystko bylo ok, amatorzy bili sie o deski po zawodnikach, bo scigali sie na nich na wlasnych podworkach.

BraCuru pisze:Znaczenie ma to co powiedział już ISAF czyli maks 80 facetów na najważniejszej imprezie roku czyli MS. Smutne czyż nie?

Chyba naturalna kolej rzeczy. tych 80 osob wylania kwalifikacje krajowe, na ktorych amatorzy beda mogli sie poprobowac. olimpijski sport to spinka, a nie piwko i lezaki.

pozdro

pozdro

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2012, 01:15

BraCuru pisze:Warto pojechac na zawody i zaliczyć niepowtarzalną atmosferę jakiej nie zobaczysz w zadnej innej klasie. U nas w jednej flocie ściagają się 3 pokolenia.
Poza rywalizacją warto przeżyć 3 pokoleniowe dyskusje, imprezki, wspólne wypady, mieszkanie, wogóle współzycie, podróże po świecie i lokalnych spotach.
Atmosfera jest niespotykana. Niemalże zwijam się z bólu, że nie mogłem tam być :cry: To są ostatnie zawody, o których będzie się latami wspominało.
Atmosfera sportu ale bez niepotrzebnej spiny za to z dużą dawką luzu, peace, piwka, zabawy itd. To se ne wrati.

No taaa bo reszta to już tylko szachy i bierki :roll:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post06 paź 2012, 10:57

Fred :: TeamKatapa pisze:hehe, stery hakerski trick: klikasz prawym i potem "kopiuj adres linku" ;)

Tylko, że ja jestem ślepy i nie wiem gdzie mam skierować mysz na oficjalnej stronie aby kliknąć prawym :oops:

Laski przesunęły się niebezpiecznie w dół. Tylko 2 Polki w top 20 :?
Edyta coś cieniuje.

U facetów nastąpił powrót do normalności czyli Koch klepnał 4 razy top pudło i Lake tuż za nim.
Damien LeRoy nie trenował systematycznie w tym sezonie bo skupiał się na promocji olimpijskiej i bawił się w speed. Na blogu napisał, że jest w szoku widząc jak czołówka odskoczyła. Boi się aby nie przegrać z 51 letnim Alexem.
Tomek walczy o zostanie MS mastersów. W tej chwili Nr.1 i ma tylko jednego godnego konkurenta.
Maks - myślałem że na 13m wywinduje się o 2-4 miejsca do góry a on 2 miejsca w drugą stronę :?
Duńczycy - kompletnie zagubieni.
Złomiarze olimpijczycy nie weszli do top 51. Następnym razem może być tylko lepiej :idea: Myślę, że świat rsx zweryfikuje swoje dotychczasowe spostrzeganie pancernych kajciarzy jako zgraji koleżków ze spadochronami :wink:

Brawo dla Piotra Bochera - za najlepsze wyniki w jego krótkiej karierze. Ukończone w czasie 6 wyścigów - naprawdę doceniam Piotra upór :clap: W PP nie ukończył żadnego wyścigu a tutaj w takiej stawce. Jest progres!

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post06 paź 2012, 14:06

Smokie pisze:No taaa bo reszta to już tylko szachy i bierki :roll:

Zapomniałeś jeszcze dodać że ta reszta szachy i bierki na spince, bez peace, zero piwka a i zabawy w tym nie uświadczysz :mrgreen:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post06 paź 2012, 14:43

jacamakajta pisze:
Smokie pisze:No taaa bo reszta to już tylko szachy i bierki :roll:

Zapomniałeś jeszcze dodać że ta reszta szachy i bierki na spince, bez peace, zero piwka a i zabawy w tym nie uświadczysz :mrgreen:

Żart, prowokacja, stwierdzenie poparte wiedzą i praktyką, podwójne dno, jakiś taejmniczy kod - oświeć mnie proszę, bo jeszcze nie wiem czy mam napinać gumę w gaciach czy dystansować się do siebie :lol:

Drugi dzień:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yLc7_mAVTPk

Teraz znowu wieje i to na 13m.
Jeśli jutro odbędzie się medalowy jak planują to bedzie to klęska urodzaju :D mimo katastroficznych prognoz i ostatni gwóźdź do trumny z ostatkami nadzieji złomiarzy.

profistyle
Dostał piwko: 6 razy

Post06 paź 2012, 19:26

juz po wyscigach-
Blazej drugi w ostatnim wyscigu i to dawalo mu awans do top 10 i medalowego wyscigu
ale niestety sedziowie wsadzili mu falstart-
przed protestami
Blazej 12,Tomek 13 Max chyba 15

jutro raczej juz tylko medalowy wyscig

pozdrawiamy

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2012, 19:55

Dla wszystkich naszych wielkie :clap: :clap: :clap:
Nasze dziewczyny jeszcze pozamiatają, mamy top we Freestyel, będzie i w race.

A wracając do dialogu Marka Seniora, juz mówiliśmy do czego powinienes mieć wiekszy dystans ;)
Dla wszystkich zaineteresowanych race 200% właśnie Marek olsnił mnie i wykupipłem domenę www.pkra.pl - Polish Kite Racing Association - ładne nie 8)

garf83

Post08 paź 2012, 03:21

Z ciekawostek w ramach dyskusji "jak radza sobie zlomiarze i kiedy/czy dogonia czolowke".

Justina Sellers (Nowa Zelandia, rocznik '89) - zajeta 10 miejsce. Na kite plywa jedynie od 5 miesiecy (uczyl ja moj znajomy ;). Wczesniej plywala w klasie RS:X (36-ta w Cadiz w marcu'12, 41-wsza w Perth w grudniu'11). Zakwalifikowala sie do IO w Londynie, ale nie startowala (decyzja nowozelandzkiego zwiazku zeglarskiego).

Wróć do „Forum Główne”