Opłata za transport kite z lotniska do hotelu - TUI

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Smok_pustynnY
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 1 raz

Post13 maja 2014, 15:22

Wybieram się na Fuerteventure w czerwcu z TUI. Właśnie dostałem od nich maila, że na miejscu muszę zapłacić 25 EUR! za transport sprzętu sportowego autokarem z lotniska do hotelu.
Cz spotkaliście się z czymś takim? Da się to ominąć?

kuli1970
Deska: Nobile
Dostał piwko: 3 razy

Post13 maja 2014, 15:31

Raczej będziesz musiał zapłacić, ale sprawdź lepiej w TUI czy w 25 euro jest transport w dwie strony.

Smok_pustynnY

Post13 maja 2014, 15:41

Niestety 25 EUR w jedną stronę...
Rozważam jeszcze opcję napisania im, że nie biorę sprzętu i zakombinowania na miejscu żeby to ominąć. Albo uda mi się spakować w quiver i resztę w torbę dziewczyny i w ogólnie nie będę brał dodatkowej walizki :P
Niedługo się okaże, że transport sprzętu wyjdzie mnie więcej niż wypożyczenie na miejscu....

krlm
Dostał piwko: 1 raz

Post13 maja 2014, 15:42

Rok temu byłem tam z TUI i nie miałem tego problemu. Z tym, że quiver to był mój jedyny bagaż (główny), upchałem tam co się dało (do 20kg) - pozostałe rzeczy wylądowały w walizce dziewczyny. Na lotniskach nie było problemu, kierowca autobusu miał jakieś wątpliwości ale problem się rozwiązał jak powiedziałem, że nie mam innych walizek. Powodzenia.

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post13 maja 2014, 16:03

Smok_pustynnY pisze:Wybieram się na Fuerteventure w czerwcu z TUI. Właśnie dostałem od nich maila, że na miejscu muszę zapłacić 25 EUR! za transport sprzętu sportowego autokarem z lotniska do hotelu.
Cz spotkaliście się z czymś takim? Da się to ominąć?

Za transport quivera (Exim) w Egipcie z Lotniska na Soma Bay oplata wyonisla 30 eur w jedna strone. Ale Egipt to Egipt - wiadomo - 10 USD dla kierowcy autokaru i nie ma problemu ;) W koncu my nie mielismy.
Wiec zamiast placic 60 EUR za transport, zaplacilismy 20 USD... :D

Ale Fuerta to nieco inna kultura, obyczaje i nie wiem jak tam to wyglada :(

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2014, 16:21

a nie bedziesz tam fury wypozyczac? bo moze sie okazac ze lepiej i taniej sie swoja fura zabrac z lotniska. i tak z reguly na spot musisz dojechac, a mozna calkiem tanio fure wynajac i zwiedzic troche wiecej. fura na 9 dni wyniosla mnie kolo 400 zl.
jeszcze taka uwaga. jesli przewoznikiem w tui bedzie air berlin to oni maja tak, ze jak zglosisz wczesniej bagaz sportowy to placisz duzo mniej niz na lotnisku. tylko trzeba to jakos online zrobic. ja nie robilem nic i kosztowalo 50 czy 60 EUR a jak sie zglosi to cos kolo 20 jesli idzie to zamiast zwyklego bagazu.
polecam dopytac sie o przewoznikow i poczytac ich regulaminy.

Awatar użytkownika
lucka
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2014, 18:38

Nie pamiętam jakie biuro podróży ale za quiver chcieli 15 euro w jedną stronę .Zrobiłem aferę i cena spadła do 5 euro :wink:
W drodze powrotnej ich olałem .Taniej wychodzi wynajęcie samochodu :hand:

Smok_pustynnY

Post13 maja 2014, 20:08

Ten samochód rzeczywiście tanio. A korzystałeś z lokalnego biura wynajmu czy z jakiegoś międzynarodowego?
Ja jadę do costa calma więc spot będę miał blisko także dla dojazdów na spot samochód nie będzie niezbędny, ale myślałem o wynajmie żeby pojeździć po wyspie.
Operatorem przelotu jest Enter Air. Płatność tylko na lotnisku - 125 zł w jedną stronę za kitebag 32 kg. Rozważam jeszcze opcję o której pisał krim - zabrać tylko quiver i próbować go przepchnąć jako zwykły bagaż.

nickwwa
Kontaktowanie:

Post13 maja 2014, 20:51

My bralismy w CICAR.
Z costa calma nasz kawalek na spot wiec auto z pewnoscia sie przyda.warto pojezdzic po roznycch spotach i poplywac. My lecielismy z itaka i ten sam problem byl.
Pozdro

Smok_pustynnY pisze:Ten samochód rzeczywiście tanio. A korzystałeś z lokalnego biura wynajmu czy z jakiegoś międzynarodowego?
Ja jadę do costa calma więc spot będę miał blisko także dla dojazdów na spot samochód nie będzie niezbędny, ale myślałem o wynajmie żeby pojeździć po wyspie.
Operatorem przelotu jest Enter Air. Płatność tylko na lotnisku - 125 zł w jedną stronę za kitebag 32 kg. Rozważam jeszcze opcję o której pisał krim - zabrać tylko quiver i próbować go przepchnąć jako zwykły bagaż.

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post13 maja 2014, 21:07

cześc. Bylem w tym roku 2x na GranCanarii. dałem kierowcy za 10 euro za transport w jedną stronę. Wycieczka z TUI. Rezydenta lotnisku to nie obchodziło zupełnie. Pozdro

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2014, 23:20

Smok_pustynnY pisze:Ja jadę do costa calma więc spot będę miał blisko także dla dojazdów na spot samochód nie będzie niezbędny

hmmm niezle wycieczki chcesz trzaskac, do rene egli 50 min ze sprzetem z buta:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Av.+J ... a=mrv&z=15
na lagune jeszcze kawalek bo znajduje sie ona tu:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Av.+J ... a=mrv&z=20

takze albo korzystasz i placisz za dojazdy w bazie albo taxi.

https://www.arguscarhire.com/
moze nie sa to samochody w najlepszym stanie - opony mialem prawie calkiem lyse. przebieg 115 000 w twingo, ale cos mozna w dobrej cenie dostac. szczegolnie jak do wyjazdu pare dni. troche klopotliwe bo z lotniska odjezdza bus co pol godziny i dopiero on cie zabiera do wypozyczalni(ze 2 km od lotniska), ale z tego co piszesz to na budzecie ci zalezy.

no i sprawdz tabele plywow jak sie tam wybierasz i zamierzasz korzystac z laguny. sama costa calma na plywanie to mega szarpanka, zdecydowanie rowniej jest na polnocy, kolejny powod zeby brac auto.

Awatar użytkownika
Indian
Latawiec: Cabrinha
Kontaktowanie:

Post14 maja 2014, 01:29

Byłem z rodziną na Fuercie przeszło rok temu i musiałem zapłacić 15e za transfer z lotniska do hotelu, natomiast jak wracałem powiedziałem kierowcy że mam wykupioną opłatę za quiver mimo wszystko kazano mi pokazać dowód zapłaty. Podczas wyjmowania quivera z autokaru podeszła rezydentka i zapytała się czy to jest sprzęt kite czy golf bo na quiverze był napis golf, jak ją ściemniłem że to jest golf to powiedziała, że mam złożyć reklamację bo taki sprzęt jedzie za darmo i oddadzą mi kasę. Myślę że delikatnie mówiąc w dupach sie poprzewracało z tymi opłatami, co za różnica co mam w torbie jeśli jest ona w takich samych wymiarach i za jeden wkład się płaci za za inny nie.

natka
Deska: nobile 50 fifty
Latawiec: ozone C4
Dostał piwko: 7 razy

Post14 maja 2014, 09:49

Smoku na lotnisku masz pełno wpozyczalni i nie trzeba rezerwować z wprzedzeniem, ja rezerwowałam z Cicar jeszcze w Polsce i tydzień jezdzilismy autem z Cicar, na drugi tydzień wynajęłam od ręki Chevroleta z Payless car i wyszlo jeszcze taniej :) (140 euro/tydzień i oddajesz z pustym bakiem:) pozdr!

szym
Dostał piwko: 2 razy

Post14 maja 2014, 17:54

2 Lata temu - samochod typu Mercedes A klasy kosztowal 70 euro/7 dni wiec raczej tanio
Transfer z lotniska do Corralejo mial kosztowac 25 euro w kazda ze stron
Wypozyczalnia tu: http://www.pluscar-fuerteventura.com/

Awatar użytkownika
kriski
Deska: su-2
Latawiec: rebel, convert
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post15 maja 2014, 19:20

2 lata temu z tui też próbowali ze mnie zedrzeć tę opłatę za autobus, najgorszy jest rezydent, z kierowcą nie ma problemu.

Wróć do „Forum Główne”