Gdzie na Kite Marzec?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
meler90

Post03 mar 2016, 19:03

Jestem poczatkujacym kitesurferem, stad moje pytanko gdzie polecicie poleciec na kite w Marcu, żeby dobrze się doszkolic? Egipt chyba odpada ze wzgledu na terazniejsza sytuacje, Kenia? Fuerta? Rodos? Chodzi mi o wyjazdy w granicach 3500. DziekI!

Awatar użytkownika
danieli68
Deska: North Jaime, SU-2 SPLIT
Latawiec: Radar, Switchblade, Roca
Dostał piwko: 2 razy

Post03 mar 2016, 19:55

Poluj na czarter np z TUI i leć do Meksyku. Bilety można kupić za 1500zl. Za dodatkowy quiver nic nie płaciłem. Jak chcesz szczegóły to pisz na priv - wróciłem 2 tygodnie temu. Są tam idealne laguny do nauki a życie na miejscu tanie

Wlodi
Deska: NHP Split
Latawiec: Slingshoty
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post04 mar 2016, 13:44

Jakie ceny za nocleg/szamke w Meksyku?
Jakie tam są spoty i warunki ?

Awatar użytkownika
danieli68

Post04 mar 2016, 14:43

Wlodi pisze:Jakie ceny za nocleg/szamke w Meksyku?
Jakie tam są spoty i warunki ?

Nie polecam Cancun i Playa de Carmen - warunki wiatrowe są bardzo ubogie. Moim miejscem docelowym jest Holbox Island na północy Jukatanu - sezon od początku grudnia do kwietnia
Jest to jeszcze dziewiczy zakątek w porównaniu do reszty Jukatanu. Na wyspie nie ma samochodów i ulic asfaltowych czy też betonowych. Małe miasteczko i pełno lokalnych hotelików i pensjonacików. Jedzenie jest trochę droższe niż na części lądowej.
Wszędzie możesz zjeść dobre lokalne jedzonko lub też sam gotować jak masz mieszkanie z aneksem kuchennym.
Ceny noclegów są zróżnicowane w zależności od standardu, rodzaju itp.
Najlepiej bezpośrednio skontaktować się z właścicielem obiektu i dogadać cenę. (szczegóły co do cen mogę wysłać na priv)
Co do spotu to spot znajduje się za strefą "hotelową" przy hotelu Las Nubes - tam zaczyna się jedna wielka dzicz, piękne laguny, ptaki i inne zwierzątka typu krokodyle :D przy ujściu rzeki
Spot idealny do nauki i poprawy swoich umiejętności - płaska i płytka woda - na wodzie średnio 10 latawców. Spokojnie można wypuścić się w głąb morza gdzie przez cały czas widzisz tylko na dnie piasek.
Drugi spot to Mosquito Beach - większe fale i głębsza woda - trzeba do niej się dostać łodzią z lokalesami lub ze szkółką - plaża położona na wschodzie wyspy (totalna dzicz)
Używane tam latawce to 9 i 12m
Na wyspie jest jedna szkółka - Holbox Kiteboarding

Kilka fotek:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

chętnie podpowiem jak tam się najtaniej dostać i "przezimować" - na priv

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post04 mar 2016, 15:20

Miejsc jest calkiem sporo, zalezy jak u Ciebie z czasem.
Jak mozesz leciec na prognoze to jestes wygrany :thumb:
Mozesz ?

Pozdro...

Wlodi

Post05 mar 2016, 12:00

Moge leciec na prognoze :).
Troche przeraza mnie temat krokodyli ;).

Jak mozna to prosze o jakies info na priv.
Wypad planuje na koniec marca/poczatek kwietnia. Jak się cos wydarzy i sie nie wyrobię to pewnie w kwietniu polece do Egiptu.

Awatar użytkownika
danieli68

Post05 mar 2016, 12:26

Krokodyle tylko tylko w rzece zdala od spotu ;-)

gato
Kontaktowanie:

Post09 mar 2016, 13:36

Egipt, El Gouna !!!! :) , jestem na miejscu warunki są super dla początkującego, nic złego się tu nie dzieje, jest bezpiecznie!!!!
Za dni parę zawody kite IKA, zjeżdżają się najlepsi światowi zawodnicy, samoloty z Niemiec latają pełne, jest ciepło, wieje...:)

Wlodi

Post09 mar 2016, 14:07

To ze beda zawody to akurat wada.
Bylem na kitejamboree w pazdzierniku.
Straszne tlumy na wodzie . Obsługa mowila ze normalnie to 1/4 ludzi jest.
Jak juz jestes w Elgounie to polecam skoczyc na spot osmosis przy hotelu ClubParadiso

gato
Kontaktowanie:

Post09 mar 2016, 14:33

byłem także w październiku, to prawda było naprawdę tłoczno na wodzie :) Co do marca, zazwyczaj jest jeszcze spokojnie w El Gounie i jest dużo miejsca na wodzie, zawody IKA odbędą się w element watersports. W tym momencie w Red Sea Zone na wodzie 5 kajtów :) 15 węzłów i ciepło :)

Awatar użytkownika
myrcin
Deska: Nobile
Latawiec: Wainmann / F-one

Post10 mar 2016, 15:37

gato pisze:15 węzłów i ciepło :)

A skąd ta pewność, że będzie 15 węzłów? Trzeba uczciwie powiedzieć koledze żeby planując wyjazd nie liczył na to że w Egipcie jest pewny wiatr (choćby to 15 węzłów). Jeśli pojedzie na prognozę to zgoda ale jechać w określonym terminie to loteria.

Co do bezpieczeństwa w El Gouna to by się zgadzało z tym co MSZ zaleca: https://www.msz.gov.pl/pl/informacje_ko ... ipt#africa

Ciekawe jednak, że skoro ataki mogą być skierowane w turystów to akurat te bardzo turystyczne miejscowości są podobno bezpieczne.

kiterelax
Kontaktowanie:

Post12 mar 2016, 13:35

Przyjeżdżaj do Tarify! Tutaj zawsze wieje i świeci słońce. Skontaktuj się z Nami a pomożemy zorganizować apartamenty i przelot dla Ciebie. :D
tarifa@kiterelax.com

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post12 mar 2016, 15:34

kiterelax pisze:Przyjeżdżaj do Tarify! Tutaj zawsze wieje i świeci słońce. Skontaktuj się z Nami a pomożemy zorganizować apartamenty i przelot dla Ciebie. :D
tarifa@kiterelax.com

Marzec w Taryfie jeszcze chlodnawy, a wiac wieje zawsze, ale czesto po 5 knts :hand:

Pozdro...

Wróć do „Forum Główne”