5ty Element

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post27 kwie 2004, 22:28

No i mamy kolejne rewolucyjne rozwiązanie!!! (bardzo się cieszę, bo już niedługo będe je miał u siebie w latawcu) ale do rzeczy

Jak pewnie wiecie, od jakiegoś czasu pojawiają sie nowe systemu pomagające w restarcie latawca. Pierwsza była Cabrinha z rewelacyjnym Reconem, potem Windwing z 5tą linką a razem z nim Wipika i Globerider. Dzisiaj do tego teamu dołączył North ze swoim 5tym ELEMENTEM (co z naishem - panowie do roboty!!)

Obrazek

rozwiązanie Northa osadza sie na technice 5tej linki w sposób niezmiernie prosty zwiększając wygodę i prostotę jej użycia. Otóż jak widzicie na zdjęciu, przednie linki wraz z 5tą linką idącą ze środka głównej komory łaczą sie w pewnym miejscu razem. North mówi, że to połączenie następuje mniej wiecej 13 m poniżej latawca, poczym mamy już tylko jedną linkę, która idzie do power adjustera. od power adjustera odchdzą natomiast dwie linki, z których jedna robi za leasha (jest to ta 3cia, środkowa linka). Poniewaz musz iść spać, wiecej nie piszę. W weekend będe to majstrował w moich Globusach, bo tak sie składa, że mają one specjalnie przygotowane mocowania dla takich systemów :D

Obrazek
Obrazek

postaram sie na bieżąco informowac o efektach prac

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2004, 23:04

I co :?: I on wtedy wstaje na wstecznym :?: Niezłe - nareszcie coś dobrego. Nie powiem skąd wg mnie pomysł na takie rozwiązanie ;) Aż miło popatrzeć jak się sporcik rozwija w dobrym kierunku :D

Dajcie jakieś informacje jak te patenty sprawdzają się w rzeczywistości :idea:
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2004, 23:16 przez onzo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2004, 23:09

z tego co ja wiem to linka pomga polozyc kita na plecahc. tak polozony kit podobno bardzo latwo juz stawia sie bokie i potem leci: ) al emoge sie mylic

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2004, 23:32

Ściągnijcie sobie filmik z CLS WIPIKI z ich stronki to będzie jasne co i jak.
Napewno jakoś to będzie sie rozwijało w dobrym kierunku i za rok będzie to już prawie standard.
Dziwi mnie to, że konstruktorom takie pomysły przychodzą do głowy po tylu latach projektowania latawców. Jakbym ściągał za to kasiorę to takie systemy jak ten i np recon wprowadziłbym już dawno temu :roll:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2004, 23:39

Dr_hydrozoID pisze:..... Pierwsza była Cabrinha z rewelacyjnym Reconem, ....

dla scislosc, pierwszy patent tego typu mialy parelat temu airblasty wipiki

Awatar użytkownika
Ala
Kontaktowanie:

Post27 kwie 2004, 23:49

Jak pewnie wiecie, od jakiegoś czasu pojawiają sie nowe systemu pomagające w restarcie latawca. Pierwsza była Cabrinha z rewelacyjnym Reconem, potem Windwing z 5tą linką a razem z nim Wipika i Globerider. Dzisiaj do tego teamu dołączył North ze swoim 5tym ELEMENTEM (co z naishem - panowie do roboty!!)

Niezłe - nareszcie coś dobrego. Nie powiem skąd wg mnie pomysł na takie rozwiązanie Aż miło popatrzeć jak się sporcik rozwija w dobrym kierunku

Chcialabym sprostowac ze rozwiazanie to zostalo stworzone przez team Naisha i opatentowane w 2002 roku.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2004, 09:41

Ala pisze:Chcialabym sprostowac ze rozwiazanie to zostalo stworzone przez team Naisha i opatentowane w 2002 roku.

:think:

Dr Eutanator

Post29 kwie 2004, 23:33

dzisaj wszystko zainstalowałem - nie miałem niestety czasu zrobić zdjeć, a do porządnyc testów zabrakło warunków - wstępnie (krótki lot i próby relaunchu) wskazują, ze zastosowane przeze mnie rozwiazanie (które summa summarum chyba jest trochę inne niż to northa) będzie chodzić rewelacyjnie.

tutaj wrzucam krótki szkic, jak to wyglada
Obrazek

sorry że po angielsku, ale omawiam to na bierząco na kiteforum.com

jutro dalsze testy, a w weekend porobie zdjecia i filmik jak to wszystko działa - mówie wam to jest jakaś magia !!!

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2004, 23:58

W teori tak mi sie wydaje ze ta 5 linka musi byc zamocowana do krawedzi natarcia w taki sposob jak to jest w CLS Wipiki tzn. musi byc podpieta w dwoch miejscach a nie na srodku komory glownej. Jak bedzie podpieta w jednym miejscu (na srodku) to latawiec bedzie sie przewracal na boki. Druga pytanie czy 5 linka przepuszczona razem z linka przez srodek bara nie bedzie sie platala(skrecala) co moze spowodowac ze system nie zadziala.
System Wipiki wydaje mi sie lepszy bo jak cos ci sie popiepszy na spocieto odpinasz ta 5linke i podlaczasz zwyklego lesha do srodkowej linki jak to jest w standardzie.
Daj znac co z tego wyszlo.

Dr Eutanator

Post30 kwie 2004, 10:36

zak pisze:W teori tak mi sie wydaje ze ta 5 linka musi byc zamocowana do krawedzi natarcia w taki sposob jak to jest w CLS Wipiki tzn. musi byc podpieta w dwoch miejscach a nie na srodku komory glownej. Jak bedzie podpieta w jednym miejscu (na srodku) to latawiec bedzie sie przewracal na boki. Druga pytanie czy 5 linka przepuszczona razem z linka przez srodek bara nie bedzie sie platala(skrecala) co moze spowodowac ze system nie zadziala.
System Wipiki wydaje mi sie lepszy bo jak cos ci sie popiepszy na spocieto odpinasz ta 5linke i podlaczasz zwyklego lesha do srodkowej linki jak to jest w standardzie.
Daj znac co z tego wyszlo.

to czy ta linka jest podpięta centralnie do głównej komory, czy na końcu się rozwidla w Y nie ma praktycznie znaczenia. LAtawiec w żadnym razie nie przewraca się na boki. Co więcej, jak się dowiedziałem od gościa z Northa, nie należy latawca wywracać całkiem na plery, tylko unieść krawędzie znad wody (odkleić latawiec) i w tym momencie ciągnąć za jedną linkę z krawędzi spływu. To sprawia, że latawiec elegancko podpływa do krawędzi okna wiatru i potem to juz w góre marsz!

Linki mam przepuszczone przez bar, ponieważ w moim rozwiązaniu są one podpięte do szekli Wicharda, która się obraca razem z nimi, więc nic się nie plącze. W standardowym zestawie, nie puszczasz jej przez bar, tylko podpinasz do niej leasha.

Co tu ma sie popierzyć? To rozwiązanie sprowadza się do tego, że nie masz 5 linek, tylko jedna z linek środkowych rozwidla się w dwie (najogólniej mówiąc) - dzięki temu unikasz plątanin, zamiechy i problemów z kolejną linką.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2004, 11:06

OK.
Ja narazie podaczam jak u Wipiki ale jak ten Northa sie bedzie sprawdzal w 100% to sobie przerobie. Moze jak mowiles jakis filmik nakrecisz jak to dziala. Bedzie super.

Awatar użytkownika
Adamski_Ustka
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2004, 11:27

Traktuję to jako ciekawostkę bo mi zawsze wszystko dobrze stoi i szybko wstaje ale z ciekawością czekam na relację filmową tego urządzenia. :lol:

Awatar użytkownika
hase
Kontaktowanie:

Post30 kwie 2004, 11:42

ja osobiscie widzialem system w wipice ... dzisiaj jedziemy na miedwie to nakrecimy filmik jak dziala w wipice matrix.

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post05 maja 2004, 11:17

Jak tam panie doktore Eutanatore?? 8) Coś chyba nie tak wychodzi skoro nie dajesz relacji jak działa systemik?? 8)

Wróć do „Forum Główne”