Nie no, pewnie. Zróbmy jeszcze kilkanaście dodatkowych działów. Następny może "Kitesurfing w klozecie".... W dodatku pomysł, żeby ten dział, jak i "relacje..." znajdował się wyżej niż zaginione, bezpieczeństwo, czy choćby recenzje, uważam za poroniony. Pablo chyba może jednak cz...
Moim skromnym zdaniem Praso nie jest najlepszym spotem do nauki kajta... Tłok, mało miejsca i w dodatku offshore na płaskiej sprawiają, że nauka tam robi się troche tricky. Ale jak kto chce, są ludzie, którzy i tam się szkolą..
nie tyle nie odpinać co odpinać zawsze wtedy gdy sytuacja tego wymaga. Jeśli się leashujesz bo nie jesteś w stanie opanować latawca i lecisz na beton, brzeg, przyczepy itp, to naprawdę poplątanie linek jest ostatnim problemem. Jeśli leashujesz kite'a bo straciłeś równowagę na desce i wpadłeś do wody...
wrzesień w Gokovej to podobno najlepszy miesiąc, bo poza charakterystyczną tu termiką wchodzą trade winds. dopytywałam dwóch lokalsów i dziewczynę, która mieszka tu 7 lat - mówią to samo. kasiorka: jak jadę z dziećmi, to muszę mieć wszystko pobukowane z wyprzedzeniem, więc z pewnością poniosłam wyżs...
obiecałam kilka słów podsumowania... wrzucam też kilka fotek ilustrujących okolicę (niestety zrobionych telefonem). zatoka Gokovy: http://helensprings.nazwa.pl/SZUFLADA/Gokova/bay.jpg czy: https://maps.google.com/maps?q=gokova&hl=pl&ie=UTF8&ll=37.034488,28.315372&spn=0.05495,0.077162...
Prawdą jest, że tego dnia ktoś tego dnia w Kuźnicy zmierzył 48kn ??? Nie chciało mi się wierzyć. -Byłem na obiedzie. Tak, ok. godziny 15 przeszedł biały szkwał z ulewą, ledwo zdążyłem wylądować kajta i mega przykuło ;) Wychodzenie z kitem zwłaszcza dużym w warunkach niebezpiecznych i załozenie z gó...
Czytam post od kilku stron i jestem pod wrażeniem - nie spodziewałbym się tylu teorii na temat bezpieczeństwa, szczególnie od osób z 2-3 letnim doświadczeniem. Pytanie jak wielu z Was - teoretycy - faktycznie było w sytuacji niebezpiecznej na tyle, żeby ryzykować własne życie? Jak wielu z Was wie, i...
:doh: chodzi o to jak latawiec wygląda po całym zajściu, nie o leasha, nie o to że leży na plaży tylko że nadaje się już do celerka. jeszcze raz, lepiej żeby latawiec wyglądał jak w pierwszym filmie, niż miałbym lecieć jak w drugim . Czyli jak coś się dzieje nie tak jak trzeba, to zrywka, ewentualni...
Mój głos w tej dyskusji na temat bezpieczeństwa nie osamotniony. Nie rozumiem tych którzy tak wybrzydzają leasha, którego wszyscy i tak używają. A irytuje mnie tylko brak troski o bezpieczeństwo innych. Nie jest osamotniony, ale rzuca się w oczy tutaj podział na tych co już dużo wody z zatoki wypil...
Zrywka zrywa zerwana zrywke i ma jeszcze zrywke? Na szkoleniu sie nudze.
Podsumowująć dla tych co po zatoce pływają : Startujesz latawiec? Nie podpinaj lisza! Lądujesz latawiec? Odepnij lisza wcześniej! Pływasz lewo prawo? Podepnij lisza z przodu!
Widzę że trafiłem w czuły punkt... Ale za to ja cię ZAPEWNIAM że własnie kupiłem w Twojej cudownej, jednej z najlepszych, ba! najlepszej szkole na połwyspie właśnie IKO3 i uwierz mi NIKT mnie nie zapytał, nawet nie spojrzał jak pływam! Zamazałem ID instruktora aby nie robić komuś syfu, ale może po ...