adam pisze:Mam wadę wzroku: krótkowzrocznośc i na co dzień noszę okulary, jednakże jak wiadomo na wodę nie da się wyjść w okularach. myślałem o szkłach kontaktowych, ale zwykłe szkła podobno nie nadają się specjalnie do wody. Dlatego mam pytanie: czy ma koś jakieś doświadczenie ze szkłami kontaktowymi lub ogólnie jakie macie patenty na radzenie sobie z tym problemem.
Pozdrawiam
Kobe pisze: Massca nie orientujesz sie gdzie mozna dostac u nas te blarki od jc-optics?? Pzdr
Kobe pisze:Macie moze jakies sprawdzone okularki godne polecenia na kite?? Tez nosze soczewki i jakies sprawdzone "ochronne s�oneczniaki" by sie przydaly.
Massca nie orientujesz sie gdzie mozna dostac u nas te blarki od jc-optics?? Pzdr
massca pisze:witam,
jesli ktos pisze ze mu nigdy nie wyplynela soczewka w trakcie plywania w wodzie, to IMO ma po prostu szczescie. sam nosze kontakty od 20 lat i pare razy zdarzylo mi sie pogubic szkla, szczegolnie przy naglym kontakcie z wodą - skoki, fale w oczy, itd.
inna sprawa ze ja mam odruch otwierania oczu w takich sytuacjach ze wzgledu na bezpieczenstwo - po prostu boje sie zanurkowac czy wpasc do wody i zamykac przy tym oczy.
Tym którym wypadają soczewki polecam spróbować popływać jedną sesję w goglach narciarskich założonych pod kask.
Wydaje mi się, że dają maksymalne bezpieczeństwo niezgubienia soczewek. Przy pływaniu race na morzu rzecz bardzo przydatna
Warto spróbować a jak przypasuje to trzeba zrobić mały upgrade w goglach czyli małe otwory w spodzie oprawek, aby woda błyskawicznie spływała po nurkowaniu.
zbrochaty pisze:PS. Widac, ze nie jestes narciarzemJakbys zalozyl gogle pod kask to by Cie plastikowe klamerki uwieraly, dlatego zaklada sie gogle *na kask*
BraCuru pisze:zbrochaty pisze:PS. Widac, ze nie jestes narciarzemJakbys zalozyl gogle pod kask to by Cie plastikowe klamerki uwieraly, dlatego zaklada sie gogle *na kask*
Ooo, przepraszam ale potrafię jeździć na nartach. Byle jak ale wiem jak narciarsko założyć gogle![]()
Na wodzie przy mocnej glebie gogle mogą zsunąć się z kasku i potem trzeba walczyć aby je naciągnąć.
Pasek nie musi uwierać. Kwestia jakości gogli.
Na filmiku z goglami pływam coś około 5 godzin i nie zaobserwowałem problemów o jakich napisałeś. Szkła zawsze były czyste i nie parowały wogóle.
Tutaj dokładny opis tamtej sesji:
viewtopic.php?f=1&t=47858
Mając gogle założone pod kask trudno sobie wyobrazić glebę, która wypłukałaby soczewki.
Jak przeczytasz parę postów wcześniej, ktoś pisał, że ma bezwarunkowy odruch i w chwili upadku otwiera oczy. Nawet dobre okulary mogą nie gwarantowac wypłukania w takim przypadku.
zbrochaty pisze:Po opisie sesji widac, ze plywaleś szybko w lajtowych warunkach, prawie w ogole nie kapiac sie w wodzie. Zwykli smiertelnicy pewnie by mieli mocno pochlapane okularki.
Kristoff pisze:a co w przypadku np. wyrwania z butów i lądowania twarzą o wodę przy sporej prędkości poziomej - czy gogle nie uszkodzą twarzy?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości