kuicets pisze:Ooo widzę że zjedliby mnie na skiforum
chiba tak.
Zobacz na prędkości zawodników i siłę wiatru:
https://www.facebook.com/michael.gebhar ... 207624632/
kuicets pisze:Ooo widzę że zjedliby mnie na skiforum
kuicets pisze:Cały szkopuł polega na sensie kajta w tym wszystkim.
BraCuru pisze:
Czemu?
Bo wystarczy akwen z prądem i nagle wszystko zaczyna układać się w logiczną całość i okaże się, że da się pływać zupełnie bez wiatru![]()
Takich akwenów w Polsce nie ma (poza szerokimi korytami rzek) natomiast można znaleźć sporo takich spotów na świecie.
kuicets pisze:Oczywiście zaraz ktoś powie, że woda przecież nie jest nieruchoma - prądy wodne, fale. No - tu ukłon, teoretycznie przy zerowym wietrze (względem lądu) i w przypadku silnego prądu wodnego (odpowiednik dzisiejszego limitu słabo-wiatrowego czyli nie wiem - powiedzmy 3kts - teoretycznie jakoś dałoby się pływać.
kuicets pisze:Ale BraCuru - czym się różni stojący akwen i wiatr 12mph od ruchomej wody i stojącego powietrza?
Niczym - wieje 12mph względem wody i o to się rozchodzi. A dotrzeć do źródeł Amazonki się da, bo maszyna z filmiku osiąga VMG większe od prędkości wiatru (czyli prądu w tym przypadku).
kuicets pisze:Myślę, że temat trochę się rozwidlił, bo jego założeniem były typowe warunki bezwietrzne - bez prądów i wiatru. Potem pojawiły się prądy i cały sens gadki niejako się zatarł. Oparłeś się na tym aby potwierdzić swoją tezę, ale w międzyczasie zmieniła się teza. Żeby było jasne - wierzę, że da się pływać przy 0 kts względem lądu i przy silnym prądzie morskim - i prawie od początku tak pisałem (kilka stron wcześniej). Ale dla mnie to nie jest 0kts. Dla mnie niczym nie różni się sytuacja, w której woda stoi i wiatr wieje albo wiatr wieje i woda stoi. Ruch to pojęcie względne i odbywa się względem czegoś. Więc jak mówimy 0 kts, to względem ośrodka w którym się poruszamy - czyli wody.
Tak dla odwrócenia kota ogonem - mamy prąd morski 10kts i wiatr 10kts w tym samym kierunku (czyli powietrze nieruchome względem wody). Da się pływać? A wtedy to jest wiatr czy go nie ma?
BraCuru pisze:Wyobrażam sobie 1kts wiatru i prędkość 25kts w dół wiatru 45 stopni. wówczas dałoby to VMG= 12,5 x wiatr
kuicets pisze:To daje 17,6 x wiatrPrzy 30 stopniach byłoby 12,5... Sinusy przebiegła rzecz...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości