"Mirrors" - A Flat Water Dream

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2010, 04:23

Yanosik : przyznasz że do "mirroru" to trochę w filmie brakuje ;)

Onzo : widocznie jakoś chętnych brak...ciekawe czemu ?

Pinio, skoro wiesz, to po co pytasz ? - taki cytacik z Makuszyńskiego ;)

Razor - jak nie spróbujesz to się nie przekonasz ;) chociaż jak patrzę na pływanie ludzi na FS to raczej nie należą do walących często latawcami o wodę - również ciekawe...;)

Sorry Panowie ale nie było mnie chwilę i tak sobie to czytam czytam - no to odpowiedziałem ;P

A filmik faktycznie fajny :thumb: i FS też - dla pewnego grona.

pzdr

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2010, 09:55

przemass pisze:Onzo : widocznie jakoś chętnych brak...ciekawe czemu ?

Wróciłeś :) To i jest z kim pogadać ;)

Obaj wiemy czemu ;)
Ostatnio widziałem tylko raz nieźle jeżdżącego instruktora na Speedzie silver arrow (chyba 19m) - po tym jak bogaty chińczyk nie potrafił na nim pływać przy 6-8 węzełkach pożyczył go instruktorowi, który pokręcił trochę fajnych tricków... z nudów.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post28 paź 2010, 09:59

Kto pyta nie błądzi :idea:
Latem tak wiało, że myślałem nad zmianą sportu na szczęście mieszkam
na sama zatoką i mam dużo wolnego :)
Zastanawiam się na kupnem czegoś dużego :arrow: chyba addiction 16m.
A te latawce to jakiś pomysł tylko cena odstrasza :shock:
Za tą kasę mam dwa latawce z RRD z jednym barem który pasuje do obydwu
I jeszcze na piwo zostanie <piwo>
Co nie zmienia faktu, że w głowie coś mi tam świta żeby spróbować :think:

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2010, 11:59

surfbabe pisze:startowanie tego Flysurfera nie było chyba najszybszym...

34 sekundy :think:

ale... ale... żeby słusznie ocenić: yanosik ile tu miałeś węzełków?

dokładnie nie powiem, ale myślę, że w czasie restartu mogło byc 6-8 knt

i zdaje się stałeś w wodzie...?

tak

bo w dryfie straciłbyś trochę z wysokości...

zapewne :)

Przemass pisze:Yanosik : przyznasz że do "mirroru" to trochę w filmie brakuje

...specyfika akwenu. Poza tym koleś na lustrze pływał Speedem3 Deluxe 19 m2, a ja mam 15 m2 wersja standard :!:
Prawie to samo, a jednak "prawie" robi wielką różnicę :!:

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2010, 12:30

Chłopaki - rzeczywiście marketingowo Flysurfer słabo wypada, bo mając tak dobry produkt powinno to zupełnie inaczej wyglądać.
Ja osobiście jestem zakochany w swoim Speed3 15. Pływam na nim od 7- do 20 węzłów i jeżeli ktoś szuka latawca do szybowania to zachęcam żeby spróbował.
Speed nie był stworzony do freestyle, ale pływając właśnie na nim sporo newschoolu się nauczyłem. Latawiec ma stały równy ciąg, jest bardzo stabilny po wypięciu, no i z reguły używając go mam płaską wodę.

TROCHĘ NEWSCHOOL NA SPEEDZIE

phpBB [video]

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post28 paź 2010, 13:09

A niech mi ktoś znający się na rzeczy powie, sądząc po tym co na filmie...., jaka była siła wiatru (na taki latawiec, zwłaszcza że powierzchnia wody ani drgnie) ?

tez kiedys o to pytalem, bo juz podobne filmiki, czy moze zdjecia pojawialy sie tutaj. I teraz moje spotrzezenie po plywaniu w tym roku na dwuch roznych lagunach gdzie bylo plytko na 20-30cm i rosla w wodzie trawa ktora prawie dotykala powierzchni wody, ale nie bylo jej widac na wodzie. hehe, raz plywalem z dobrym ciagiem na 12tce bow i woda.... lustro jak na filmiku, a drugim razem plywalem rownierz majac dobry ciag na....... 7mce bow (ja mam 90kg) i woda..... lustro :roll:

Tak wiec nie ulega watpliwosci, ze ta 19tka ciagnie przy slabiutkim wietrze, ale to ze woda jest lustro nie oznacza, ze tam jest wiatr 5 wezlow albo mniej. Jak sie przypatrzycie, to jest pare momentow gdzie sie woda marszczy, albo gdzie widzac, ze jest bardzo, bardzo plytko....podejrzewam warunki jak wyzej opisalem, bo przeciez woda marszczy sie dlugo przed tym, zanim latawce zaczna latac 8)
Ale przyznaje, u mnie na spocie jest 3-4 gosci majacych te latawce i maja zdecydowanie najlepszy dol, a dwuch z tych gosci niezle sobie tez radzi bez haka i gdy ja zaczynam plywanie na 12tce bow, oni dalej bez problemow lataja na tych wielkich maszynach.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 paź 2010, 13:34

airman pisze:Chłopaki - rzeczywiście marketingowo Flysurfer słabo wypada, bo mając tak dobry produkt powinno to zupełnie inaczej wyglądać.
Ja osobiście jestem zakochany w swoim Speed3 15. Pływam na nim od 7- do 20 węzłów i jeżeli ktoś szuka latawca do szybowania to zachęcam żeby spróbował.
Speed nie był stworzony do freestyle, ale pływając właśnie na nim sporo newschoolu się nauczyłem. Latawiec ma stały równy ciąg, jest bardzo stabilny po wypięciu, no i z reguły używając go mam płaską wodę.

TROCHĘ NEWSCHOOL NA SPEEDZIE

Andrju marketingu to FS już chyba w ogóle nie ma. Czasami mam wrażenie, że Wy dystrybutorzy musicie odwalać najwięcej pracy, nie mając praktycznie niczego czym można "pracować" nad dobrym wizerunkiem firmy. Nie można przecież powiedzieć, że produkt obroni się sam, bo może i w małej grupie zapaleńców nietypowy kite zawsze będzie miał swoje miejsce, ale patrząc globalnie to jest marnie.

A może sam byś skręcił jakiś wypaśny filmik z trickami newschool na speedzie :?: A może jakieś wykręcone foty :?:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2010, 18:03

MArcinBe pisze: rosla w wodzie trawa ktora prawie dotykala powierzchni wody, ale nie bylo jej widac na wodzie. hehe, raz plywalem z dobrym ciagiem na 12tce bow i woda.... lustro jak na filmiku...

Jestem pewien że to cały trik. Patrząc na samą wodę nie miało prawa wiać więcej niz 2kts. Oczywiste jest że nawet Speed 3x3x3x3(silnia) nie jest w stanie wprowadzić deskę w ślizg. Przy schodzeniu gościa na brzeg widać zafalowanie co by potwierdzało Marcina teorię. A skoro przy brzegu falowało to musiało być około 8kts - a to juz żaden wyczyn dla pompowańców. Widzieliście co robił Sroka bodajże w Podersdorf na Crossbow 16m 2010 - wiatr około 6 kts a on ciął kilometry ostro na nawietrzną boję.
Gdzie był robiony filmik?
Airman nie ma co czarować ludzi sztuczkami tylko im wyjaśnij po ludzku sprawę :wink:
Jeśli byłoby inaczej to czemu do tej pory żadna komóka nie wygrała istotnego wyścigu race?

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post29 paź 2010, 19:24

Czy ktoś mi powie gdzie to jest i czy jest zależne od kierunku ale:
Płynąłem sobie kiedyś żaglówką z Rewki do Jastarni. I gdzieś na prawo czy lewo (wtedy jeszcze nie zwacałem uwagi na spoty) był super flat a łódka cieła aż miło. Ktoś wie ocb?

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2010, 19:40

jak z rewki do jastarni to może mewia rewa? ;)

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2010, 19:41

andi pisze:Czy ktoś mi powie gdzie to jest i czy jest zależne od kierunku ale:
Płynąłem sobie kiedyś żaglówką z Rewki do Jastarni. I gdzieś na prawo czy lewo (wtedy jeszcze nie zwacałem uwagi na spoty) był super flat a łódka cieła aż miło. Ktoś wie ocb?

Cooking Lake, Alberta, Kanada - wystarczy przeczytać w filmie napis na hangarze :wink:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post29 paź 2010, 20:05

I teraz moje spotrzezenie po plywaniu w tym roku na dwuch roznych lagunach gdzie bylo plytko na 20-30cm i rosla w wodzie trawa ktora prawie dotykala powierzchni wody, ale nie bylo jej widac na wodzie.

Hej

Marcin zdradzisz gdzie te lagunki?

Pozdr
Lussik

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post29 paź 2010, 23:30

BraCuru pisze:Airman nie ma co czarować ludzi sztuczkami tylko im wyjaśnij po ludzku sprawę

Pozwolisz, że ja odpowiem? :wink:
...po prostu, najnormalniej w świecie, marketing. Skoro FS Speed3 jest latawcem z założenia słabowiatrowym, to nie będzie pokazywany w czasie pływania na wave, tylko na lustrzanej tafli wody, żeby uwypuklić zaletę, jaką jest pływanie przy najmniejszym pierdzie, gdzie nawet woda sie nie marszczy.
Analogicznie, gdy chcesz pokazać szybkość i łatwość, z jaką kiteloopy kręci np. dajmy na to, któraś Cabrinha, to nie nakręcisz filmiku, gdzie jakiś Zdzisiek z Ustrzyk pływa sobie po jeziorku, tylko pokażesz np. Rubena kręcącego meega kiteloopy, prawda???

Jeśli byłoby inaczej to czemu do tej pory żadna komóka nie wygrała istotnego wyścigu race?

...poczekaj :!: Już się zabieram do ostrego treningu :lol:

Heeej!!!

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 paź 2010, 10:09

Niesamowite jest to że w sieci jest mnóstwo filmików i z pływania na falach z dobrymi ujęciami i niuskule z top zawodnikami z czołówki etc etc a wy tu sie jaracie wszyscy jak kolo plynie i woda jest plaska... Identyczny film byl ze 2 lata temu i ta sama jałowa dyskusja ... Co w tym takiego fascynującego bo nie kumam ??

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post30 paź 2010, 10:54

Smokie pisze: Co w tym takiego fascynującego bo nie kumam ??

...cyrkowa sztuczka czyli królik z kapelusza:
Patrzę na lustro wody i wiem, że nie wieje a porywy wiatru dochodzą do 1,5kt, piekny krajobraz, niebo pokryte cumulusami "ładnej pogody" (płaska podstawa chmury: czytaj zero wiatru przez 3 dni) a tutaj ni z gruszki, ni z pietruszki facet zapierdziela na kajcie 20kts :shock:
Na mnie zrobiło to wrażenie i poruszyło do tego aby rozgryźć sztuczkę.

Poczytałem sobie o tym jeziorku i wszytsko układa się w logiczne rozwiązanie :D
Chciałbym zobaczyc na własne oczy przy jakim wietrze jezioro zaczyna się marszczyć.

Dodane: już wiem od naocznych świadków, że przy 12-14kts wygląda prawie jak to co widzieliśmy na filmiku :shock: :shock: :shock: Niezły cyrk, co?

Wróć do „Forum Główne”