Wndsurfer o kajciarzach na Sieplywa - zgadacie się czy nie?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 10:46

Taki to oto ciekawy tekst pojawił się dziś na Siepływa: http://www.sieplywa.pl/nawypasie/153/Ki ... _QUO_VADIS

Co wy na to? Piszcie w komentarzach, może jakaś konstruktywna dyskusja się zbuduje ....

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 11:35

Najlepsza na sieplywa to dziś rano była HGW w (niestety podczepioncyh od jakiegoś czasu przez Bogo) reklamach Google :?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 12:28

a co ona wie o ks :?: :lol:

Ciekawy pogląd (piszę tutaj bo nie chce mi się rejestrować na sieplywa.pl - sorry Eska). Chociaż nie zgodzę się, że FS zostanie wyparty - za dużo ludzi próbuje coś tam kręcić - w WS problem z FS był taki, że żeby cokolwiek próbować to albo trzeba było być naprawdę dobrym, albo mieć świetne miejsce poza PL (czyli sporo $) na WAve FS. Kite ma tę przewagę, że wystarczy zaciąć i się leci, a co ktoś tam zrobi w powietrzu to już jego sprawa.

I apel do PSKite - zróbcie wszystko, żeby walczyć o Freestyle na ewentualnej olimpiadzie - race może też być, ale kwintesencją tego sportu są również skoki. RAce będzie super dla widzów, którzy lubią oglądać kolory latawców, walkę w grupie, ale FS to FS. Halfpipe w SB się przyjął i bardzo lubię go oglądać, chociaż polscy komentatorzy z reguły nie wiedzą co mówić ;)
Wprowadzono też ski i bordercrossy - tak więc może już nie takie dziadki są w tych komisjach ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 13:05

onzo pisze:Wprowadzono też ski i bordercrossy - tak więc może już nie takie dziadki są w tych komisjach ;)

Tak mi to wygląda, że sukces Boarder X na zimowych jest powodem, że race nie będzie rozpatrywany przez komitet olimpijski.
Mamy wypracować formułę wyścigów (jednak) widowiskowych z elementami latania i freestyle.
Co zostanie przyjęte i czy wogóle - nikt nie wie. Decyzja w maju.
Właśnie toczy sie dyskusja na ten temat na forum PSKite.

Co do artykułu to podoba mi się, że autor poruszył ciekawy temat i przedstawił podobieństwa WS i KS z punktu widzenia złomiarza. My mamy trochę inny punkt widzenia, bo pisanie, że unstrap nie pomógł WS i nie pomoże KS to grubo naciągane fakty. PS. Pierwszy raz słyszę o bezstrapowym WS i nie widzę w tym najmniejszego podobieństwa do unstrap w KS (a pływałem co nie co na WS). Jak dla mnie jazda bezstrapowa pozostanie z nami na długo i będzie na pewno rozwijała się nawet w Polsce.

Pamietam jak bębniłem o trendach wave w Europie Zach jakieś dwa lata temu. Podczas mojego ostatniego pływania na Północnym było 12 desek wave (4 unstrap) i 8 twintipów - towarzystwo raczej zaawansowane (zimno, szkwały do 35kts) :thumb: Za dwa lata będzie podobnie nad polskim morskim wybrzeżem :idea: Deski typu twintip nie będą stanowiły 100% rynku. Strzelałbym, że sprzedaż coś koło 66:33% jeszcze na korzyść TT.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 13:32

Ja to jestem za koncepcją wyścigu między bojkami po trójkącie, z obowiązkowymi 2-3 trickami w trakcie wyścigu i/lub może jakimś hangtime'em na koniec. El to tak trochę OT.

Co do jazdy bez strapów, to pomimo że sam bym chętnie opanował to wreszcie w sposób zadowalający to jednak wydaje mi się, że na dłuższą metę to się nie przyjmie tam gdzie nie ma spotów Wave (tzn będzie kilka osób ćwicząca nowe tricki, ale 80-90% zostanie przy TT). Za to wszędzie gdzie się pływa "na głębokiej" jak najbardziej deski wave będą królowały

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post19 lis 2010, 14:10

ewolucja tych dyscyplin jest jest nieunikniona i nic tu nie pomogą zaklęcia, tak będzie aż do wyczerpania pomysłów - wtedy pojawi się nowy wynalazek do opanowania a poprzednie jak teraz ws zaczną powoli przechodzić do lamusa

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post19 lis 2010, 15:05

A ja nie do końca mogę się zgodzić z wnioskowaną w artykule 100% analogią pomiędzy WS a KS. Wiele tez jest oczywiście prawdziwych, ale sam freestyle jest raczej nieporownywalny. To dlatego, że szeroko pojety freestyle kite'owy jest jednak dużo mniej wymagający niż WS'owy. I to zarówno od względem warunków na spocie jak i doświadczenia i umiejętności "startowych" pływającego.
Po prostu dużo szybciej w cyklu nauki dochodzi się do poziomu pierwszych tricków w KS niż w WS. I miedzy innymi to sprawia, że tak dużo osób próbuje swych sił w KS. I jak sądzę to będzie rownież przyczyną, że przez następnych pare lat kitesurfingowy freestyle będzie miał się dobrze....

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 15:11

Jak mozna cos takiego pisac jak sie nie ma wiekszego pojecia o KS. Rozumiem jakby gosc plywal na jednym i drugim to wtedy moze porownywac, a takie ocenianie na podstawie zdjec, ktore robi to smiechu warte. Sam plywalem wczesniej na WS sporo czasu i jakas wiedze mam ;). To ze bezstrapowe deski w WS'ie sie nie przyjely ma sie nijak do KS i nie mozna tego wrzucac do jednego worka bo to zupelnie dwie rozne sprawy. Juz bardziej szukalbym podobienstwa z surfingiem, szczegolnie jak sie plywa UH. Obserwujac nasz rejon w ostatnim czasie, stwierdzam ze sporo ludzi wsiadlo wlasnie na wavowki probujac swoich sil, czesc na bezstrapowe, takze takie deski na morzu beda napewno bardzo popularne. Ja po zakupie swojej wavowki strapow nawet nie przykrecalem i nie zamierzam.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post19 lis 2010, 16:59

strapow nawet nie przykrecalem i nie zamierzam

kiedy na boa sie wybierasz :hand: ? wysoka falka i czop pomiedzy slabo bez statecznikow chociaz da sie

Awatar użytkownika
macsurf
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 17:19

rolnik pisze:kiedy na boa sie wybierasz :hand: ? wysoka falka i czop pomiedzy slabo bez statecznikow chociaz da sie

Finy mam, a co do strapow to probowalbym walczyc bez ;)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post19 lis 2010, 17:22

:thumb: ladnie mnie zlapales pozyjemy zobaczymy :mrgreen:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post19 lis 2010, 22:41

Ładnie Rolnik, ładnie ;)

Bez finów, bez strapów byle trafić na dobry swell :D

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2010, 07:03

http://wakestyle.pl/news,id,479,tense_teaser.html

Czy naprawę wierzycie że freestyle zginie ?

:) :twisted:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 lis 2010, 13:39

przemass pisze:Czy naprawę wierzycie że freestyle zginie ?

NIE! Freestyle wg mnie będzie głównym nurtem jakim zajmować się bedą zwykli kajciarze po wsze czasy. Wynika to z tego, że jest naturalnym kierunkiem tego sportu. Każdy kto zaczyna się uczyć marzy o tym aby skakać i robić jakiemś tam ewolucje powietrzne. Żaden z uczących się nie zakłada, że będzie sie ścigało albo pływało po falach lub sliderach.

Natomiast racing ma szanse być motorem napędowym (sponsorzy, media) dla całego sportu. Nigdy jednak nie będzie pretendował do głównej dyscypliny KS. Nie wyobrażam sobie aby choć 10% uprawiających kitesurfing zajęło się racingiem.
Inne dyscypliny jak wave, wake, speed będą się rozwijały ale nigdy nie zagrożą freestylowi ze względu na specyficzne warunki potrzebne do ich uprawiania.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post20 lis 2010, 15:29

Rejs to przyszłość bo $$
i najłatwiej normalnemu człowiekowi patrzącemu na parasolki
skumać o co chodzi w wyścigu zapierdalają i ktoś jest 1, 2 i 3
tylko ta dyscyplina na razie ma szanse na olimpiadę
i zainteresowanie innych bo jest "normalna" :wink:
Aloha :wink:

Wróć do „Forum Główne”