Meeting RRD 2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Abc Surf
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 05:57

W dniach 22 - 29 maja gościliśmy na corocznym meetingu dystrybutorów RRD.

Obrazek

Tym razem impreza odbyła się w rodzinnych stronach Roberto - nieopodal marina di Grosseto
w Toskanii ( 160 km na północ od Rzymu). Atmosfera mocno przypominająca półwysep
helski przed sezonem - nieco dzikie rejony, puste plaże aż po horyzont, ale temperatura
jak w szczycie naszego lata często przekraczającą 30 st.

Obrazek

Pierwszy dzień to został wyjątkowo poświęcony w całości Kite - z reguły dzień ten zarezerwowany
dla windsurfingu czyżby firma wyczuła nowy światowy trend :wink:
Roberto rozpoczął od pokazania nam nowej imponująca linie desek typu Twin Tip.

Obrazek

Zaczynając od mocno ukierunkowanej linii Park - tutaj mamy aż 3 modele :!:
To bardzo odważna decyzja tym bardziej, ze jazda po przeszkodach to zupełnie nowatorska odmiana kitesurfingu.
Najbardziej wyspecjalizowana deska to Park - jeden rozmiar 138x42 mocno wzorowany na wakebordach.
Prezentacje prowadził Sebastian Garat - coraz częściej możemy go oglądać w wiązaniach wake,
a na wodzie ten styl robi ogromne wrażenie.

Obrazek

Mniej radykalna deska Joystick :arrow:

Obrazek

Jest to połączenie deski parkowej i freestle - świetnie pływa/skacze a przy tym jest wyjątkowo
mocna tak, aby wytrzymać jazdę po sliderach itp.

Kolejną deska to wakestyle jest Juce. Jedna deska można rozwiązać problem wakeboardu i kiteboardu.
Widzieliśmy ja w akcji z wiązaniami CNB - Sebastian pokazał o co chodzi w niezwykle dynamicznym wakestyle :twisted:
Klasyczne Twin Tipy pozostają bez większych zmian - na czele bardzo popularny Poison w wersji Camo - idealna deska
do freestyle za bardzo rozsądne pieniądze. Po 3 latach z obiegu wersja LTD ale mamy już godnego następcę – nowego Poison’a Contest.

Obrazek

Deska zbudowana jest z drewna i laminowana 100% , super cienkim carbonem.
Krawędzie deski są imponująca cienkie, waga ..... Ok 2kg jest to jedyna deska wykonana ręcznie
efekt jest doskonały w dowolnych warunkach krawędź trzyma idealnie i ma bardzo dobry pop
wielu uczestników mitingu było pod dużym wrażeniem tej deni.

Po takiej desce Roberto pokazał coś jeszcze - nowy model deski freestyle o nazwie Style.

Obrazek

Pierwsza niespodzianka to miejsce produkcji - fabryka części do rakiet kosmicznych we Włoszech :idea:
Wszyscy z zadowoleniem obserwujemy powrót produkcji do Europy...

Obrazek

Okazało się ze deska technologicznie jest bardziej zaawansowana niż Contest.
Zastosowano rdzeń typu plaster miodu w połączeniu z drewnem i nowym laminatem carbonowym

Obrazek

i co niezwykle ważne - do zintegrowania warstw użyto super nowoczesnego pieca próżniowego

Obrazek

Autoclave, gdzie na całą deskę działa silą równa masie ok 4ton przy temp 185st!!

Deska waży mniej niż 0,7 kg :shock: a krawędzie maja ok 6mm grubości. Czegoś takiego jeszcze nikt nie
zrobił i można śmiało powiedzieć ze mamy od RRD kamień milowy w konstrukcji desek.

Dla tych co preferują freeride Roberto pozostawił bez zmian Placebo ale dodał deskę pośrednia - Bliss.

Obrazek

Przetłoczenie rdzenia deski poprawia prowadzenie deski na zafalowanym akwenie
- trudniej o omyłkowe przytopienie dziobu.

Obrazek

Obrazek

Solidna konstrukcja dla tych co chcą komfortowo wkroczyć w freestyle.

Obrazek

Odnowiono linie dużych desek jak 10 knots czy bs 46 i dodano nowa,
niedroga maszynę dla początkujących - Easy Kite.

Obrazek

Doczekaliśmy się nowej wersji padsow - będą nieco bardziej miękkie i większe.

Obrazek

Nowa deska Race to projekt nowego team Ridera - mistrza świata 2010 Francuza Juliana Kernera,
który zaproponował wybitnie wymagająca maszynę oparta na 3 statecznikach.

Obrazek

Nasz team Rider Tomek Janiak jako pierwszy miał okazje trenować na tej desce -

Obrazek

Jego opinie poznamy pewnie wkrótce na kf. Na chwile obecna możemy powiedzieć że deska jest we wczesnej fazie prototypu.

Obrazek

Ucieszyła nas bardzo informacja ze Tomek będzie bezpośrednio zaangażowany
w projekt nowej deski RRD do kiterace :D

Trwają też intensywne prace nad nową deskę Krace 70.

Obrazek

Obrazek

W tej dyscyplinie kajta rozwój następuje chyba najszybciej każdy chce się ścigać :D

Obrazek

Dalej deski wave to domena RRD, w której czuje się najlepiej.
Abel Lago w tym roku skupił się wyłącznie na linii wave.

Obrazek

Efektem jest zmodyfikowana linia już znanych modeli - głownie dopracowano nową
technologie wprowadzając carbonowe wzmocnienia i bambusowy pokład.

Obrazek

No i na koniec Latawce te wzbudzały największe emocje.
Obsession okazał się na tyle udany, ze nie będzie zmian - mamy kilka ciekawych kolorów,
wzmocniony bridle i to by było na tyle.

Obrazek

Passion - tutaj tez zmieniono materiał bridle i dodano nowe kolory konstrukcje pozostawiając bez zmian.
Religion w większych rozmiarach będzie bardziej wszechstronny - postawiono na zwiększenie
zakresu wiatrowego, ale również nic radykalnie się nie zmienia.

Obrazek

Vision to model zaprezentowany niedawno wiec tutaj też nie ma zmian - dodano kolor czarny.

Mamy jednak duża niespodziankę dla prawdziwych freestylerow
RRD wraca z super nowoczesnym latawcem C :idea: :!: :idea:

Obrazek

Obsession PRO ma być maszyną dla Sebastiana Garata do wygrywania zawodów.

Obrazek

Będzie 5 linka, bridle został ograniczony do opcjonalnego bloczka, który właściwie można usunąć,
aby cieszyć się maksymalna manewrowością latawca.

Obrazek

Addiction bez zmian - prace nad tym latawcem w najnowszej wersji skończą się dopiero pozna jesienią.

Obrazek
Sumując :arrow:
nowa linia desek wake,
kilka nowych desek TT,
nowe projekty desek rejsowych,
nowa linia desek wave,
nowy latawiec Obsession PRO
bez większych zmian konstrukcyjnych w dotychczasowych latawcach.
Czyli wygląda na to, że RRD nie stoi w miejscu ciągle rozwija swoja ofertę a to co dobre
i sprawdzone pozostaje takim jakie jest aby dalej cieszy użytkowników tej marki.
Aloha sqad Abcsurf :wink:

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 09:51

Sprzęcior dostępny pewnie wrzesień/październik?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 09:56

Dzięki wielkie za pro wprowadzenie do RRD 2012.
Oferta wygląda imponująco i firma z NRD przekształca się szybko w RFN.
Nowe kosmiczne technologie, nowi kosmiczni rajderzy burzą mur graniczny :clap: :clap: :clap:
Mam nadzieje, że ceny pozostaną na podobnym poziomie.
Dochodzą do mnie informacje że ceny sprzętu KS mają ponownie pójść w górę w 2012 :(

Natomiast grafiki wszystkiego mnie nie powalają - jakoś takie nudne mimo zastosowania barwnych kolorów. Aleto sprawa indywidualnego gustu...

Fajnie byłoby, aby pozostali dystrybutorzy zdawali podobne foto-relacje ze swoich spotkań.
PS.
Tylko pozadrościć Tomkowi, że miał przyjemność dokonać pierwszych testów Krace 70.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 11:00

Abc Surf pisze:
Pierwszy dzień to został wyjątkowo poświęcony w całości Kite - z reguły dzień ten zarezerwowany
dla windsurfingu czyżby firma wyczuła nowy światowy trend :wink:

..nowy trend, trwający na świecie od dobrych 10ciu lat
a w Polsce od jakichś minimum ponad 5ciu.. :wink:

Abc Surf pisze:To bardzo odważna decyzja tym bardziej, ze jazda po przeszkodach to zupełnie nowatorska odmiana kitesurfingu.

ee? nowatorska?
znów: w 2005 było już niemało sliderów i kickerów w Polsce
a na świecie kilka lat wcześniej

być może faktycznie następuje renesans parków
ale nowością one na pewno nie są..

.........

co do grafik - zgadzam się z Bracuru - szczerze mi w ogóle nie podchodzą
ale grafiki to sprawa drugorzędna i do tego bardzo indywidualna..

miło, że firma przyznaje się, że w wielu modelach latawców nic nie zmieniła
ja to doceniam - bo wiem, że trudno jest poprawić kajta (jeśli jest udany? ) , nic w nim nie psując "przy okazji"
choć z "marketingowego" punktu widzenia nie jest to korzystne..
bo po co zmieniać kajta 2010 - jesli jest taki sam jak 2011
lub po co kupować aktualny model - skoro takie same stockowe są duużo tańsze..

ładnie przedstawiona pełna oferta :thumb:
nic , tylko brać przykład :wink: ..i na głowne :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post31 maja 2011, 17:37

No i NRD zrobiło się W.Germany :clap:
:arrow: nie ściemniają
:arrow: mają tych desek tyle, że można zgłupieć
Ale ja już wiem jaką sobie sprawię :wink:
:arrow: Latawce też są ok.
Dystrybutor w PL jeszcze bardziej ok 8)
Jest dobrze :thumb:
Pozdrówka :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 17:43

Pinio pisze:Jest dobrze :thumb:

Byłoby idealnie jakbyś zmienił rozmiar zdjęć, bo wątek ten strasznie długo się otwiera :twisted:
Wystarczy, aby miały po 50kb i będą wyglądały tak samo a wątek będzie ładował się 5 razy szybciej :idea:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post31 maja 2011, 17:48

Faktycznie dużo zmian .... i ihmo w dobrym kierunku :D

(ale grafiki desek TT są tragiczne.... :( )

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post31 maja 2011, 22:07

Grafika??? O czym wy mowicie? Wybieracie sobie zabawki do lansu czy do plywania? Uwaga, podrzucam pomysl - moze byc jakas seria w jednym kolorze (np. bialy), gdzie firma zaoszczedzi na grafikach i zmniejszy cene kilka %.

RRD :thumb:

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post31 maja 2011, 22:11

Wrogu pisze:Faktycznie dużo zmian .... i ihmo w dobrym kierunku :D

(ale grafiki desek TT są tragiczne.... :( )

Ale mnie takie coś podnieca :!: :!: :!: :D

pepek
Kontaktowanie:

Post31 maja 2011, 22:24

Obsession PRO :shock: kolejny powód, żeby może w końcu zmienić latawce :) popływamy zobaczymy :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post01 cze 2011, 07:56

unhooked pisze:Grafika??? O czym wy mowicie? Wybieracie sobie zabawki do lansu czy do plywania? Uwaga, podrzucam pomysl - moze byc jakas seria w jednym kolorze (np. bialy), gdzie firma zaoszczedzi na grafikach i zmniejszy cene kilka %.

No to nie wróżyłbym Ci ciepłej posadki za nadwornego grafika w firmie KS. Po jednym sezonie nawet nie pozwoliliby Ci projektować kolorów linek :wink:
Grafika to jeden z najważniejszych elementów marketingowych a jej celem jest wyróżnienie się spośród setki innych ofert.
Dlatego RRD nie spuszcza z tonu i tłucze te swoje jaskrawe miraże kolejny sezon.
W ten sposób z łatwością rozpoznaję każdy RRD na wodzie choć nie mam bladego pojęcia jaki to model.
Projektant RRD na pewno zarabia dobre pieniądze bo wykonuje zadaną mu pracę bardzo konsekwentnie.
A czy mi się to podoba lub nie to sprawa ośmiorzędna :idea:

PS. Naish wpadł na bardziej oryginalny sposób wyróżnienia swoich latawców i w ten sposób zrodził się pomysł pod tytułem SIGMA a wszystkie przyklejane teorie o zaletach tego kształtu to jeden pic na wodę. Jedynym celem było WYRÓŻNIENIE SIĘ od innych latawek :idea:

PS. North natomiast straszy nas szatańskimi połączeniami czerni z jaskrawymi kolorami. Indywidualnie sprzęt wygląda maskrycznie ale jako cała kolekcja prezentuje się pozytywnie i na 100% wyróżnia się w tłumie latawek na wodzie.

Tak szczerze: kupowałeś nowy latawiec lub deskę? Pytałeś się o wybór grafik, czy kazałeś pakować sprzedawcy co mu wpadnie do rąk?

Czy wogóle jest ktoś taki kto tak powiedział sprzedawcy?

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post01 cze 2011, 08:36

ładnie przedstawiona pełna oferta
nic , tylko brać przykład ..i na głowne

Heh, trafne podsumowanie :thumb:

A co do sprzętu to faktycznie niezła kolekcja.

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post01 cze 2011, 08:37

.i na głowne :wink:

a cos o meetingu?
:lol: sprzet imponujacy jednak Ziomek pisze lepsze recenzje :wink: bez meetingow

Czy wogóle jest ktoś taki kto tak powiedział sprzedawcy
bywalo ze tak generalnie mi to dynda bez urazy Marek ale ty latasz na wylatkowo brzydkich kiteach :lol: bez urazy do gabryski :hand:

Awatar użytkownika
jacamakajta
Postawił piwka: 135 razy
Dostał piwko: 74 razy

Post01 cze 2011, 08:45

Grafika rzecz gustu, może nie każda, ale ta Style niebieska czy na stojaku chyba Poison na samym dole czarno biały dla mnie bomba, generalnie pasuje mi wygląd sprzętu RRD :clap:
W tym temacie powinno się rozprawiać o jakości sprzętu nie dizajnie jako że w temacie jako rookie nie mam za wiele do powiedzenia dziękuję za uwagę :lol: :mrgreen:
P.S. ujeżdżam RRD :D :thumbsup: :mrgreen:

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post01 cze 2011, 09:53

BraCuru pisze:
unhooked pisze:Grafika??? O czym wy mowicie? Wybieracie sobie zabawki do lansu czy do plywania? Uwaga, podrzucam pomysl - moze byc jakas seria w jednym kolorze (np. bialy), gdzie firma zaoszczedzi na grafikach i zmniejszy cene kilka %.

....
Tak szczerze: kupowałeś nowy latawiec lub deskę? Pytałeś się o wybór grafik, czy kazałeś pakować sprzedawcy co mu wpadnie do rąk?

Tak szczerze - jak dotad nie kupilem uzywanego sprzetu kite. Kilka lat temu wpadlem do sklepu i mowie, ze potrzebuje konkretny latawiec w konkretnym rozmiarze. Sprzedawca zerknal i powiedzial, ze owszem jest taki, ale w kolorze rozowym i jak chce to moge poczekac na nowa dostawe w bardziej "meskich" kolorach. Poniewaz nie mam problemu z "dopasowaniem sprzetu do koloru torebki" to mi bylo obojetne. Sprzedawca jest dla mnie osoba, ktora: a) sprawdzi stan magazynowy b) wystawi fakture c) ewentualnie przyjmie reklamacje. Dlatego tez nie kaze sprzedawcy pakowac to co mu wpadnie do rak, tylko to co ja sam wybiore z dostepnego sprzetu. :thumb:

Wróć do „Forum Główne”