PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
pawle84

Post19 cze 2009, 14:51

co jest doradzicie troszke czy obrazeni na irlandie jestescie :P

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 15:21

pawle84 pisze:witam wszystkich :D

poratujcie fachowa rada czy na warunki irlandzkie lepszym zakupem bedzie latawka 11m, 12m czy 13m przy wadze 91 kg, (11 wiem ze mala ale tu naprawde potrafi czesto hulac) zakladam ze ma to byc jak narazie jeden podstawowy kite, do nauki i rzeby po kursie tez mogl posluzyc. :roll:

no to jeśli tam "hula"
to dobre 11m2

pzdr

mareczekm
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 15:30

GURU 10.5 pisze:
mareczekm pisze:Witam własnie stoje przed wyborem latawca. Jestem początkujący, pływam w obie strony, czasem uda mi się skoczyć. Waże +_ 62kg, przy wzroście 177cm. Mam Ozona instinct edg 2007, 11m2. Jaki wybrać latawiec na silniejsze wiatry, mam do wyboru: Naish Helix 7m SLE (Bow) model na 2008, North Rebel 7 `08, OZONE INSTINCT EDGE 7 m2 2008 , lub większe 9m2 Cabrinha crosbow-2 (xbow) 2008. Jaki najlepszy na warunki na zatoce??

Jako uzupełnienie do 11EDGE , z tego co podałeś wziąłbym 7m!!! Rebela lub EDGE'a. 11 i 7 to optymalne zestawienie do wagi 62kg.

Dzięki GURU za pomoc, a co sadzisz o NORTH VEGAS 2008 7m2, z tego co czytam to jest to machina juz raczej dla zaawansowanych, czy poczatkujacy poradzi sobie z nim?? A może masz jakies inne propozycje?? może jakas cabrinha albo cos innego??

patologiusz

Post19 cze 2009, 16:46

Ponawiam pytanie : czy rozsądnie zrobię kupując nad polskie morze 2 hybrydy 7m i 10m nobile nhp 2008 przy wadze 70 kg?
Odpisz ktoś...

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 18:07

patologiusz pisze:Ponawiam pytanie : czy rozsądnie zrobię kupując nad polskie morze 2 hybrydy 7m i 10m nobile nhp 2008 przy wadze 70 kg?
Odpisz ktoś...

10 m ?? hm.. trochę na podstawowy latwiec za mało . coś musisz zwiększyć !

pawle84

Post19 cze 2009, 18:45

Ziomek. pisze:no to jeśli tam "hula"
to dobre 11m2

pzdr

zle zaczelem napewno nie hula :oops: srednio wieje 18-20 knt. we wczesniejszych postach radziles kolesia z irlandii o nizszej wadze 12m. jestem swiezak niechem se krzywdy zrobic ale te 11 naprawde bedzie ok? dziekuje za podpowiedz

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 18:56

stary, bierz 13 i nie kombinuj, pózniej dokupisz 9 i bedzie ok
ja przy wadze 75-80 przez rok dawalem na 13 i nie narzekalem,
ale jak masz zamiar kupowac latawiec przed kursem to osobiscie radzilbym sie wstrzymac i kupowac po skonczeniu.
Wtedy bedziesz mial nieco inne (wieksze???) pojecie o sprzecie

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 22:34

mareczekm pisze:Dzięki GURU za pomoc, a co sadzisz o NORTH VEGAS 2008 7m2, z tego co czytam to jest to machina juz raczej dla zaawansowanych, czy poczatkujacy poradzi sobie z nim?? A może masz jakies inne propozycje?? może jakas cabrinha albo cos innego??

Potwierdzam to co wyczytałeś :wink: , a szczególnie Vegas w rozmiarze 7m będzie dla początkującego wg mnie za szybki , nerwowy, ! choć oczywiście się da :roll: ...

Wg mnie większą korzyść odniesiesz z latawca typu Bow ! szczególnie,że rozmawiamy o rozmiarze 7m używanym w silnym wietrze, gdzie początkujący oczekuje od latawca raczej spokoju,stabilności, przewidywalności, jak największego depoweru, super efektywnego odpuszczania szkwałów,

mareczekm
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 22:39

GURU 10.5 pisze:
mareczekm pisze:Dzięki GURU za pomoc, a co sadzisz o NORTH VEGAS 2008 7m2, z tego co czytam to jest to machina juz raczej dla zaawansowanych, czy poczatkujacy poradzi sobie z nim?? A może masz jakies inne propozycje?? może jakas cabrinha albo cos innego??

Potwierdzam to co wyczytałeś :wink: , a szczególnie Vegas w rozmiarze 7m będzie dla początkującego wg mnie za szybki , nerwowy, ! choć oczywiście się da :roll: ...

Wg mnie większą korzyść odniesiesz z typowego latawca Bow ! szczególnie,że rozmawiamy o rozmiarze 7m używanym w silnym wietrze, gdzie początkujący oczekuje od latawca raczej spokoju,stabilności, przewidywalności, jak największego depoweru, super efektywnego odpuszczania szkwałów,

a jaki bys polecil z BOW'ow 7m?? nie koniecznie najnowsze modele bo sa zbyt drogie, tak powiedzmy do 2500 zl

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 23:08

mareczekm pisze:a jaki bys polecil z BOW'ow 7m?? nie koniecznie najnowsze modele bo sa zbyt drogie, tak powiedzmy do 2500 zl

...no, wiesz, tak publicznie :lol: , nie wiem czy mi wypada :wink:

Mam swoją subiektywną listę udanych modeli w tym rozmiarze, ale przecież nie chcemy tutaj wojny zwolenników i przeciwników danej marki :roll: :lol:

Myślę,że można coś sensownego wybrać z [kolejność przypadkowa :wink: ]:

F-one,,Ozone,North,Best,SS i być może parę innych, o których zapomniałem :wink: ? ...najlepiej nie starsze niż 07.

Tym bardziej nie chcę podawać konkretnych modeli, bo to jednak mocno subiektywne! wiesz jak to jest; jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :lol: i wojna gotowa, a przecież : zgoda buduje, niezgoda rujnuje :roll:

mogę Ci puścić na priv, ale nie mam patentu na nieomylność, więc na pewno skonfrontuj sobie to jeszcze z innymi opiniami

:hand:

mareczekm
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 23:19

GURU 10.5 pisze:
mareczekm pisze:a jaki bys polecil z BOW'ow 7m?? nie koniecznie najnowsze modele bo sa zbyt drogie, tak powiedzmy do 2500 zl

...no, wiesz, tak publicznie :lol: , nie wiem czy mi wypada :wink:

Mam swoją subiektywną listę udanych modeli w tym rozmiarze, ale przecież nie chcemy tutaj wojny zwolenników i przeciwników danej marki :roll: :lol:

Myślę,że można coś sensownego wybrać z [kolejność przypadkowa :wink: ]:

F-one,,Ozone,North,Best,SS i być może parę innych, o których zapomniałem :wink: ? ...najlepiej nie starsze niż 07.

Tym bardziej nie chcę podawać konkretnych modeli, bo to jednak mocno subiektywne! wiesz jak to jest; jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :lol: i wojna gotowa, a przecież : zgoda buduje, niezgoda rujnuje :roll:

mogę Ci puścić na priv, ale nie mam patentu na nieomylność, więc na pewno skonfrontuj sobie to jeszcze z innymi opiniami

:hand:
ok, to pisz na priva :)

Barbur

Post20 cze 2009, 14:53

Witam wszystkich,

Z racji ze stawiam dopiero pierwsze kroki na kite-surfingu, chcialbym poprosic bardziej doswiadczonych kiterow o wyrazenie opinii na temat sprzetu:

http://www.kite24.pl/product_info.php?products_id=38
http://www.kite24.pl/product_info.php?c ... cts_id=107
http://www.kite24.pl/product_info.php?products_id=78

Czy jest to dobry zakup na poczatek?

Z gory dziekuje.

Polbinski

Post21 cze 2009, 18:14

A może tak:
W spoko cenie znalazłem zestaw Flexifoil Storm 12m i Flexifoil Storm 2 16m i tak dumam czy warto na ta moja wagę (80kg) rowniez ta 16m cena w sumie jak za jeden. No i mam zamiar często pływać na stosunkowo małych wiatrach bo z rodzinka nad morzem przy porządnej dmuchawicy nie będę siedział. Generalnie to takim Freeridem jestem zAinteresowamy póki co. I co Wy na to Szanowni Forumowicze?
Ps. Plywanko planuje głównie w Polnocnej Walli

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2009, 21:02

Polbinski pisze:A może tak:
W spoko cenie znalazłem zestaw Flexifoil Storm 12m i Flexifoil Storm 2 16m i tak dumam czy warto na ta moja wagę (80kg) rowniez ta 16m cena w sumie jak za jeden. No i mam zamiar często pływać na stosunkowo małych wiatrach bo z rodzinka nad morzem przy porządnej dmuchawicy nie będę siedział. Generalnie to takim Freeridem jestem zAinteresowamy póki co. I co Wy na to Szanowni Forumowicze?
Ps. Plywanko planuje głównie w Polnocnej Walli

jak dla mnie to ta 16 na twoja wage to masakra,
ja waze podobnie - bardziej w strone 75 ale chyba na latawiec wiekszy niz 14 :idea: :shock: :idea: :shock: bym sie nie zdecydowal

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy

Post21 cze 2009, 22:07

Barbur- witaj! Jeśli chodzi o sprzęt który pokazałeś jest to raczej zestaw-raczej nie dla kogos kto zaczyna. Poszukaj dopasowanego dla siebie Bowa ,pojdz w kierunku mniejszego kite, wiekszej deski np BigFoot-wg mnie jest to najbardziej postepowy zestaw.
Alliance i Thorn - Fajne kolorki,fajny sprzęt ,ale gwarantuje Ci ,że po kilku pływaniach - mniej uwagi bedziesz zwracal na ''pieknosc'' ,a wyraznie zaczna bicz Ci po oczach wady zestawu.
Wybieraj.. Postep vs Wizus
Znajdz kompromis i ciesz się pływaniem.
Pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”