Jaki kształt i wysokość dziobów?

Forum dla początkujących
fleops

Post19 kwie 2013, 15:51

Witam serdecznie. nazywam się Sebastian i potrzebuję fachowych informacji. Mianowicie otrzymałem projekt do wykonania na deski kitowe. Niestety nie wiem jak się odnieść do wytycznych od klienta.

Klient chce wyprodukować dwa rodzaje desek :

1. Board 1 (all around free ride board). early planning, soft, fun and fast board, fun in chop.

w rozmiarach:

- 134 x 42
- 138 x 43
- 145 x 44

2. Board 2 (hard freestyle board). very direct, great pop, fast.

w rozmiarach:

- 135 x 41
- 140 x 42

Zatam moje pytania są takie: jakie powinienem zaproponować mu wysokości dziobów (rockerów), oraz jak dobrać kształt deski aby spełniał narzucone kryteria. Czy flex desek powinien być różny dla Board 1 i Board 2 ?

Przejżałęm różnego rodzaju katalogi naszych polskich "potentatów" jak Xenon , Nobile lecz nie jestem pewnie jak wpływa outline na właściwości deski.

Powiem na marginesie ze nigdy jeszcze nie używałem kitów w akcji.

Za pomoc dzięki.

Sebastian.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 kwie 2013, 12:28

Nie baw sie w szejpera bo to dosyc zlozony temat . Masz dwie mozliwosci moim zdaniem zarzadac od klienta projektu lub znalezc deski z dobrymi recenzjami uzytkownikow i hamsko je skopiowac .Niektorzy producenci zblizali sie do idealu latami i wymiary ich blatow nie konieczie musza dobrze pracowac z innymi konstrukcjami .
nawiasem mowiac rozmiarowka znajoma :wink:

fleops

Post22 kwie 2013, 18:22

A czy byłby ktoś wstanie mnie pokierować co oznaczaj i czym powinny się kite'y wyróżniać jeżeli mówimy o:

1. Board 1 (all around free ride board). early planning, soft, fun and fast board, fun in chop.
2. Board 2 (hard freestyle board). very direct, great pop, fast.

Dzięki wielskie

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post22 kwie 2013, 20:16

:lol: :lol:

Ty tak na poważnie :?: :idea:
Shaperom zajmuje mnóstwo czasu dojście do tego jaka powinna być deska (są jakieś bazowe wyznaczniki) tak więc nikt nie powie Ci deska powinna być taka i taka i będzie git, bo to po prostu wyjawienie tajemnicy zawodowej i oddanie lat doświadczeń za darmo :idea:

fleops

Post22 kwie 2013, 20:47

Od czegoś trzeba zacząć.

Dobra coś stworze a może jeszcze ktoś z was będzie kiedyś na niej śmigać :)

A może ktoś powiedzieć mniej więcej na co wpływa wysokość rockra?

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post22 kwie 2013, 22:44

A co to jest wysokość rockera? Rocker mierzy się zwyczajowo na tipach ..... ale przeplyn sie na 3 stage rocker i na continous i zobaczysz .... ze parametr pt. wysokosc rockera jest delikanie mowiac bardzo orientacyjny. Niestety ksztalt rockera i concave nie da sie opisac jedna liczba.

Robienie w ciemno dechy to problem. Duze firmy maja doswiadczenie, a i tak i tak jak robia jeden model deski to szykuja kilka prototypow niby bardzo podobnych do siebie i testuja juz na zywca.

Wróć do „Pierwsze Kroki”