woj84 pisze:jakie kamerki, gdzie sie wybrac na kiteserfing,........jakieś propozycje do miejsc w których są wypożyczlnie i ile koszt???
Tadzik1977 pisze:Panowie, a jak się ma rozmiar latawca do szkwałów.
We większości tematów skupiacie się na tym jaka jest podstawa wiatru i tu w zasadzie temat jest wyczerpany. Są kalkulatory i mnóstwo postów.
A co jak się pływa na śródlądziu i mamy w prognozie przykładowo 16/30 knt ?!
Jestem kajtowy nowicjusz ale średnio zaawansowany na windzie. Tam wiem jak potrafi szkwał przyłożyć i albo zdążę odpuścić albo zaliczam katapultę
Ale co się dzieje na kajcie? Załóżmy, że jest podstawy 14 knt, a ja latam na 12-tce (waga 72 kg) - jest pięknie.
A tu nagle wiatr przykłada powiedzmy "tylko" 28 knt. I nagle mam ponad 5 mkw za dużo!
Jak ludzie na śródlądziu to ogarniają?!
Turbo_Sen pisze:switchblade ma znacznie większy zakres od FX
boldek pisze:Turbo_Sen pisze:switchblade ma znacznie większy zakres od FX
Gwoli ścisłości - SB ma lepszy dolny zakres wiatrowy od FX, ale już na pewno nie górny. W związku z tym ogólnie patrząc zakres mają porównywalny, ale w innych przedziałach drabinki wiatrowej (innej mocy wiatru). Na 14 SB raczej nie popływasz komfortowo powyżej 25 knts a na FX bez problemu się da
Pozdr
boldek pisze:Gwoli ścisłości - SB ma lepszy dolny zakres wiatrowy od FX, ale już na pewno nie górny. W związku z tym ogólnie patrząc zakres mają porównywalny, ale w innych przedziałach drabinki wiatrowej (innej mocy wiatru). Na 14 SB raczej nie popływasz komfortowo powyżej 25 knts a na FX bez problemu się da
Pozdr
Turbo_Sen pisze:
zobacz na zakresy wiatrowe dla obu latawców które przygotowała sama cabrihna.
W tym review tez zwracają uwagę że switchblade będzie lepszy do gusty winds czyli szkwałów. FX ma swoje inne zalety ale na pewno nie jest nim zakres wiatrowy
Turbo_Sen pisze:Chyba mijasz się z prawda w kwesti porownywalnosci zakresów wiatrowych sb i fx, zobacz na zakresy wiatrowe dla obu latawców które przygotowała sama cabrihna.
W tym review tez zwracają uwagę że switchblade będzie lepszy do gusty winds czyli szkwałów. FX ma swoje inne zalety ale na pewno nie jest nim zakres wiatrowy
Mikolpa pisze:A jak oba znoszą szkwały? Który lepszy w nierównym wietrze?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości