Pompka i ciśnienie

Forum dla początkujących
wolak
Deska: North Gonzales 2011
Latawiec: Best Kahoona 13.5 2013r.
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 maja 2014, 22:16

hmm nie myślałem że mój temat rozpocznie taką dyskusje :P z której w sumie się nie dowiedziałem jak najlepiej napompować :P spytam ludzi na spocie :P

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Dostał piwko: 9 razy

Post18 maja 2014, 09:09

maryjka pisze:Kahoonę 13,5 możesz pompować jak chcesz.
Na super lightwind całkiem słabo -będzie lżejsza.
Jak wpada do wody często -to normalnie napompuj
A jak chcesz na kogoś zapolować -to aż pompka pęknie.
:)

Jak to się nie dowiedziałeś, powyżej masz najlepszą instrukcję jak pompować:), tak na poważniej, ktoś tu pisał że dużo waży i dlatego nie pompuje na beton. Ja ważę dużo i zawsze pompuję na beton, najbardziej na spocie wk..a mnie jak mam kogoś startować, a latawiec się łamie, przewija itd,

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post18 maja 2014, 10:01

wolak pisze:hmm nie myślałem że mój temat rozpocznie taką dyskusje :P z której w sumie się nie dowiedziałem jak najlepiej napompować :P spytam ludzi na spocie :P

Nic się nie martw :D dobrze jest :D. Spróbuj z i bez manometru - wyczuj szmatkę. Najpierw na wodę potem napisz jakie doświadczenia. :thumb:

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Dostał piwko: 6 razy

Post18 maja 2014, 11:53

wolak pisze:hmm nie myślałem że mój temat rozpocznie taką dyskusje :P z której w sumie się nie dowiedziałem jak najlepiej napompować :P spytam ludzi na spocie :P

Najlepiej tak, aby był mocno napompowany, lecz je jebnął z przepompowania :D

Nie wiem co doradzić... trochę taki dziwny temat... chyba jedynie trochę praktyki ;)

Pozdtawiam

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post03 cze 2014, 12:27

desperadek pisze:Lepiej popstrykać i pozginać tuby w latawcach doświadczonych kolegów. To nie jest jakaś tajemna umiejętność i jak ktoś jest w stanie podpiąć prawidłowo linki i znaleźć zawór w tubie to umiejętność pompowania bez manometru też ogarnie.

Przepraszam bardzo ale ja sobie nie życzę, żeby ktoś przypadkowy zginał moją tubę. Szczególnie bez mojej zgody.

A bardziej w temacie. Pstrykam w tubę od lat i to moim zdaniem najlepsza metoda. A poza tym biję prawie do oporu - prawie, bo jak ktoś zauważył, czasami na snowkite można nabić delikatniej. Przy obecnych tubach, trzeba się postarać żeby rozj... tubę od przypierdzielenia o wodę. Oczywiście piszę o ludziach, którzy pływają, a nie się uczą. Sam miałem, a też widziałem konkretne gleby, szczególnie w butach, gdzie kite leciał centralnie w dół i tuba dawała radę. Moim zdaniem nie ma to związku z przepompowaniem, jak jebniesz tak żeby pękło to pęknie - nie ma opcji. Niedopompowany latawiec nie lata tak jak powinien - ma zupełnie inne zachowanie. A już teoria na temat większego zakresu jak jest mniej nabity... jedna z ulubionych. Poza tym wg mnie dużo łatwiej rozp... łamiącą się tubę podczas startu czy lądowania, skręcając ją, niż podczas sporadycznych uderzeń o wodę.

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post03 cze 2014, 15:58

niedopompowane latawce potrafią robić bardzo dziwne rzeczy przy większym obciążeniu jak np kiteloop/ szybki zwrot kierunku czy wyrywanie nas z wody. Przy delikatnym pływaniu lewo/prawo bez szaleństw człowiek nie odczuje różnicy, jednak przy przepałowaniu / mocniejszym użyciu szmata potrafi nawet wywinąć się na drugą stronę. Pompujcie zatem możliwie mocno, ale nie na tyle aby wybuchały same z siebie... trzeba też pamiętać o różnicy temperatur. Nasze powietrze atmosferyczne w odróżnieniu do czystego azotu zmienia swoją objętość w zależności od temperatury... Jeśli napompujemy latawkę rano w cieniu ( kiedy to jeszcze temp powietrza jest niska ) to prawdopodobnie ( o ile tuba nie puszcza ) w czasie kiedy słońce mocniej dowali do pieca ( np około południa ) cisnienie w tubie wzrośnie. ( dlatego tez GTR-a pompują fabrycznie azotem ) Ciężko podać konkretny parametr ciśnienia - np mój edek 2008 z bardzo cienką tubą wymaga mocnego dmuchania przy mocniejszym wietrze ( 11stka przy np 30knotach ) Takie open C jak np ozone c4 nawet niedopompowany jakoś nie chce tracić sztywności i kształtu. Ostatnio śmigałem na RRD HT2 i tam niedopompowanie było BARDZO MOCNO widoczne przy zwrotach i loopach. Tipy składały się i rozkładały jak skrzydła jakiejś płaszczki - latawka z krawedzi okna potrafiła momentalnie wejść w powerzone - jednym słowem szopki. Reasumując lepiej chyba jednak minimalnie za dużo niż za mało przy ostrej jeździe. Przy szkółkowym pływaniu lewo/prawo nawet minimalnie niedopompowany nie będzie robił problemów.

Farciarz
Deska: Aby utrzymała
Latawiec: Te co noszą
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post03 cze 2014, 17:12

Andrzeju masz rację :clap: parametry ciężko podać , wszystko przychodzi z czasem tzw. rutyna 8) . Z mojego skromnego doświadczenia wniosek mam jeden - im latawiec więcej niedopompowany tym więcej "ciekawych" zdarzeń na spocie :mrgreen: . Czyli pompujemy i jak kciuk nie może ugiąć materiału to jest "git". Latawiec łatwiej "wstaje" i można dłużej pływać :mrgreen: , nawet jak powietrze schodzi.
A że tuba może wystrzelić - czas zmienić latawca.! :thumbsup:

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post04 cze 2014, 09:33

w dużym uproszczeniu tak, ale z tym kciukiem to też nie wiem czy to dobry wyznacznik :) wydaje mi się, że mocno napompowany latawiec nie powinien się łamać przy przekręcaniu go na drugą stronę np podczas startu czy lądowania. Ciężko to opisać - trzeba go 50 razy napompować i ocenić kiedy jest "kamień", kiedy Optymalnie, a kiedy flak.

Awatar użytkownika
apek
Deska: Naish
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 48 razy
Dostał piwko: 64 razy

Post04 cze 2014, 11:53

A jak to widzi NAISH w 2014 roku

iNfLATioN PReSSURe:
Smaller kites require greater pressure in the bladder to hold their shape. Below are recommended maximum pressures.
• 3m through 7m kites require a maximum of 8.5 psi or .57 mPa
• 8m through 11m kites require a maximum of 7.5 psi or .51 mPa
• 12m through 15m kites require a maximum of 6.5 psi or .44 mPa
• 16m kites require a maximum of 5.5 psi or .37 mPa • Always inflate kite very firmly.
Note: Do not over inflate the kite struts or you may damage the internal bladder.

jak ktoś nie ma doświadczenia, na początek może opierać się na manometrze i zaleceniach producenta, a analiza ich pozwoli zauważyć regułę.

wolak
Deska: North Gonzales 2011
Latawiec: Best Kahoona 13.5 2013r.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 cze 2014, 00:17

Ciekawostkę Wam powiem panowie i panie :) że na moim kajcie przy "wentylu do pompowania" jest dookoła ring narysowany a na nim napisane 8 PSI :)
także wystarczy mieć oczy otwarte :)

gredy
Latawiec: Best
Dostał piwko: 31 razy

Post06 cze 2014, 14:32

wolak pisze:Ciekawostkę Wam powiem panowie i panie :) że na moim kajcie przy "wentylu do pompowania" jest dookoła ring narysowany a na nim napisane 8 PSI :)
także wystarczy mieć oczy otwarte :)

I sprawny manometr :lol:
Dzięki użytkownikowi Apek :thumb:
Widać, iż ciśnienie jest w dosyć dużym stopniu,powiązanie z rozmiarem szmaty :wink:
• 3m through 7m kites require a maximum of 8.5 psi or .57 mPa
• 8m through 11m kites require a maximum of 7.5 psi or .51 mPa
• 12m through 15m kites require a maximum of 6.5 psi or .44 mPa
• 16m kites require a maximum of 5.5 psi or .37 mPa • Always inflate kite very firmly.
Note: Do not over inflate the kite struts or you may damage the internal bladder.

Ale pompujmy wszyscy,wszystko na kamień :doh: Nawet ci co,pływają prawo ,lewo a ich waga oscyluje 100+ Dla których nie ma problemu nabić latawiec,ponad 10-15 psi.
W szczególności taką 16m :hand: Chyba że się zmęczą :lol:
Ostatnio zmieniony 06 cze 2014, 15:01 przez gredy, łącznie zmieniany 1 raz.

andrzejwodejszo
Kontaktowanie:

Post06 cze 2014, 14:35

proszę :) najpierw jednostki.
http://www.lwcad.republika.pl/jedn/jedn_cisn.htm

żebyś nie nadmuchał 8 barów bo będzie eksplołżyn :D

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post06 cze 2014, 15:01

czyli każdy ma takiego kajta na jakiego zasłużył ;)
na moim jest taka informacja:
Obrazek

;) ;)

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post09 cze 2014, 14:51

gdybym nabił moją wiekową 16tkę na 5,5psi to latałbym do pierwszego wrzucenia jej do wody. Robi się miętka jak Flysurfer. To zapewne kwestia starości latawca i zużycia gumki, że jest taki miętki, a nie tego, że producent nie chce uwzględniać reklamacji na rozp... tuby od uderzenia bo nikt nigdy nie udowodni, że była nabita zgodnie z instrukcją ;)

Wróć do „Pierwsze Kroki”