PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
bon
Postawił piwka: 1 raz

Post22 kwie 2013, 18:06

Dzień dobry mam pytanko i postaram się krótko.

Osobiście Lubie freestyle i wakestyle, niedawno zacząłem (pierwsze railey już za mną itp) a musze kupić sobie latawiec podstawowy. Nie było by problemu z doborem gdyby nie to ze będę na nim prawdopodobnie pływal na zmianę z ojcem który raz ze jeszcze nie ogarnia kite a dwa że raczej fristajlowac nie będzie.

No i pytanie. Czy jest jakaś dobra opcja żeby połączyć te dwie rzeczy...? Jakiej konstrukcji szukać? Delta? Jakie przykłady kejfow? (rozmiar 12-13m ale to chyba bez większego znaczenia.)

Z góry dziemks za pomoc. :)

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2013, 18:57

bon pisze:Dzień dobry mam pytanko i postaram się krótko.

Osobiście Lubie freestyle i wakestyle, niedawno zacząłem (pierwsze railey już za mną itp) a musze kupić sobie latawiec podstawowy. Nie było by problemu z doborem gdyby nie to ze będę na nim prawdopodobnie pływal na zmianę z ojcem który raz ze jeszcze nie ogarnia kite a dwa że raczej fristajlowac nie będzie.

No i pytanie. Czy jest jakaś dobra opcja żeby połączyć te dwie rzeczy...? Jakiej konstrukcji szukać? Delta? Jakie przykłady kejfow? (rozmiar 12-13m ale to chyba bez większego znaczenia.)

Ja bym wybierał z Cabrinha Vector, Slingshot RPM, Best TS, Naish Park.

Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post22 kwie 2013, 19:18

jedi1 pisze:
bon pisze:Dzień dobry mam pytanko i postaram się krótko.

Ja bym wybierał z Cabrinha Vector, Slingshot RPM, Best TS, Naish Park.

Dodałbym Liquid Force Envy

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 kwie 2013, 19:55

jedi1 pisze:Ja bym wybierał z Cabrinha Vector, Slingshot RPM, Best TS, Naish Park.

Vector rzeczywiście jak na latawiec dla początkujących/średniozaawansowanych całkiem, całkiem daje radę przy trikach z krawędzi, ale z gamy Cabrinha'y zdecydowanie chętniej wziąłbym tutaj Switchblade'a, z którym ojciec na pewno sobie poradzi, a jest baaardzo uniwersalny - i z krawędzi, i przez zenit jest świetny :thumbsup:
Na Chaosie pływałem tylko raz, ale nie sprawił wrażenia specjalnie trudnego.
RPM świetnie się nada :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
woodysurf
Dostał piwko: 1 raz

Post23 kwie 2013, 10:40

Chciałbym jako pierwszy latawiec kupić Naish Park lub Liquid Force Envy. Ważę ok. 78kg. Czy 11m2 jako słabowiatrowy będzie ok? Czy może lepiej 12m? Jaka będzie różnica w marginalnych warunkach? Wolałbym mniejszy. Czy następnie np. do 12m2 lepiej wziąć 9 czy 8m2??

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 10:53

woodysurf pisze:Chciałbym jako pierwszy latawiec kupić Naish Park lub Liquid Force Envy. Ważę ok. 78kg. Czy 11m2 jako słabowiatrowy będzie ok? Czy może lepiej 12m? Jaka będzie różnica w marginalnych warunkach? Wolałbym mniejszy. Czy następnie np. do 12m2 lepiej wziąć 9 czy 8m2??

12 i 9 to lepszy zestaw na Twoje parametry :idea:

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 16:06

Dokładnie, 12 i 9m Envy i masz praktycznie 100% zakresu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2013, 16:38

To ja też mam takie małe pytanie. Za jakąś chwilę będe stał przed wyborem latawca silnowiatrowego. Moja waga ok. 80kg, decha SU-2 ProRider 135x41 i jako słabowiatrowy latawiec mam kahoone v2 11,5m2 (wiem, że trochę mały, ale ze względu na bardzo dobry zakres dolny nieźle daje radę ;)).
No i teraz pierwsza kwestia 8m czy 9m? Z tego co sam wnioskowałem to 9m będzie odpowiedniejsze, ale wolę zapytać.
Druga sprawa, model latawca. Z racji tego, że zamierzam w tym sezonie dzielnie ćwiczyć freestyle, chociaż narazie guzik umiem, myślałem nad jakąś konstrukcją Open C i przez spory czas byłem napalony jak arab na bombę na Slingshot RPM, ale ostatnio trochę się naczytałem o latawcu Best TS i zastanawiam się czy nie byłby to lepszy wybór, szczególnie, że jak słabowiatrówkę też mam besta z dosyć już zszarganym barem, pytanie czy bar od ts-a nie byłby zamały wtedy. Jest może ktoś kto miał okazję popływać na obydwóch latawkach? (RPM i TS)

Pozdro

honyszkekojok

Post24 kwie 2013, 22:33

Witam,

Również mam pytanie. W tym sezonie chciałbym zacząć kompletować swój zestaw - narazie jeden latawiec, deska i trapez. Jestem początkujący (IKO2), docelowo pewnie będzie freestyle/freeride. W oko wpadł mi latawiec - http://allegro.pl/cabrinha-vector-12m-2 ... 45355.html . Co sądzicie o nim, jako jedynym latawcu na cały sezon, dla gościa który waży 72 kilo? Nie jest troszeczkę za duży? I za jaką deską najlepiej się rozglądać?
pozdrawiam

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2013, 00:04

majeranek pisze:To ja też mam takie małe pytanie. Za jakąś chwilę będe stał przed wyborem latawca silnowiatrowego. Moja waga ok. 80kg, decha SU-2 ProRider 135x41 i jako słabowiatrowy latawiec mam kahoone v2 11,5m2 (wiem, że trochę mały, ale ze względu na bardzo dobry zakres dolny nieźle daje radę ;)).
No i teraz pierwsza kwestia 8m czy 9m? Z tego co sam wnioskowałem to 9m będzie odpowiedniejsze, ale wolę zapytać.
Druga sprawa, model latawca. Z racji tego, że zamierzam w tym sezonie dzielnie ćwiczyć freestyle, chociaż narazie guzik umiem, myślałem nad jakąś konstrukcją Open C i przez spory czas byłem napalony jak arab na bombę na Slingshot RPM, ale ostatnio trochę się naczytałem o latawcu Best TS i zastanawiam się czy nie byłby to lepszy wybór, szczególnie, że jak słabowiatrówkę też mam besta z dosyć już zszarganym barem, pytanie czy bar od ts-a nie byłby zamały wtedy. Jest może ktoś kto miał okazję popływać na obydwóch latawkach? (RPM i TS)

Pozdro

do 11,5 zdecydowanie lepiej pasowałby 8m2, szersza różnica
ALE - jednak częstsze pływanie i lepsze miałbyś na 9m2 przy 8kg - MOŻE jakimś rozwiązaniem jest wziąć teraz 9tke z genialną górą (by mieć jak największy silny zakres) a kiedyś docelowo wymienić 11,5 na 12-13m2

jeśli chodzi o bar BEST - to spokojnie możesz na jednym pływać

ja używam od 7m2 do 17m2 tego samego baru BEST :idea:

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2013, 00:09

honyszkekojok pisze:Witam,

Również mam pytanie. W tym sezonie chciałbym zacząć kompletować swój zestaw - narazie jeden latawiec, deska i trapez. Jestem początkujący (IKO2), docelowo pewnie będzie freestyle/freeride. W oko wpadł mi latawiec - http://allegro.pl/cabrinha-vector-12m-2 ... 45355.html . Co sądzicie o nim, jako jedynym latawcu na cały sezon, dla gościa który waży 72 kilo? Nie jest troszeczkę za duży? I za jaką deską najlepiej się rozglądać?
pozdrawiam

będzie OK, jako podstawa na Polskę i na przyszłość jako słabowiatrówka

po prostu wiatry powyżej 22 a w miarę wzrostu umiejetności 25 węzłów będziesz musiał odpuszczać póki co..

peace

honyszkekojok

Post26 kwie 2013, 08:57

Dzięki, a jak jest z tym łataniem? Faktycznie nie ma to odczuwalnego wpływu na właściwości latawca? I jeszcze pytanko, czy warto brać vectora czy może lepiej dołożyć do switchblade'a? Konkretnie chodzi o tego - http://allegro.pl/cabrinha-switchblade- ... 43102.html

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post26 kwie 2013, 09:06

Małe łatki i szycie generalnie nie robia, jesli sa dobrze wykonane - ale rzutuje to na wytrzymalosc sprzetu, a nie jak lata.

honyszkekojok

Post26 kwie 2013, 11:23

Aha rozumiem, czyli latać będzie tylko, że trwałość może być nieco gorsza :D Znalazłem taką deskę na allegro - http://allegro.pl/deska-kite-naish-thor ... 35556.html . Będzie w porządku przy mojej wadze?

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post26 kwie 2013, 11:50

Wytrzymałe to w danym punkcie moze byc i bardziej niz przed naprawa. Ale jak bedzie ona zrobiona zle, to jak w nowym sprzecie, moga sie szwy rozchodzic, albo latki odklejac itd. Jak jest zrobiona prawidlowo to poza estetyka naprawa nie powinna rzutowac na dzialanie sprzetu. Ale powod do negocjacji ceny jest :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”