PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post11 wrz 2014, 20:29

Ja jak ważyłem 90 kg to mi się świetnie pływało na 137, ale jak pożyczałem 135 kolegi (inny model, kształt, rocker) to też tragedii nie było. Także to na pewno kwestia bardzo indywidualna. Jak masz możliwość, to przepłyń się na obu rozmiarach i wybierz ten, który Ci bardziej pasuje.

bulkowski
Deska: Nobile
Latawiec: Rally12, RPM9
Dostał piwko: 2 razy

Post11 wrz 2014, 20:43

Jeszcze jedno pytanko do osob ktore plywaly na NHP, jak z flexem, czy kolana mocno sa obciazone?

andkite
Deska: Choice
Latawiec: XR6
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post11 wrz 2014, 21:16

Plotki, że NHP daje po kolanach są mocno przesadzone. Często pływałem po kartoflisku i było ok. Na 2HD też nie narzekałem, więc może ze mną coś nie tak.

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post12 wrz 2014, 02:51

bulkowski pisze:Jeszcze jedno pytanko do osob ktore plywaly na NHP, jak z flexem, czy kolana mocno sa obciazone?

Moim zdaniem wcale, a upwind jest taki w rozmiarze 137/44:
phpBB [video]

bulkowski

Post12 wrz 2014, 09:36

Do tej NHP jaka latawke byscie polecili z dobrym dolem? 14 chyba faktycznie bedzie za wolna ale jakas 13 moze na 90kg? Plywalem na bescie 15m i lagi mial straszne.

andkite
Deska: Choice
Latawiec: XR6
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post12 wrz 2014, 10:50

Dla mnie przy podobnej wadze max 12m.

bulkowski

Post15 wrz 2014, 10:07

A co powiecie na temat RRD Obsession 12m 2014? Ktos moze plywal na tym i sie moze wypowiedziec?
Znalazlem tez Naish PARK 12m 2014. Jakies sugestie?

Bangerek
Postawił piwka: 2 razy

Post19 wrz 2014, 13:34

Od siebie mogę polecić Naish Park, tylko ,ze ja kupiłem model 2013, jest to mój pierwszy własny latawiec, bardzo reaktywny jak na 12m, dobry dół, praktycznie sam wstaje z wody jak i nie będzie hamował twojego progressu później ponieważ to open-c.

maryjka

Post19 wrz 2014, 15:42

Nabyłem ostatnio dyszkę T5 Nobila z 2014.
Potrzebowałem latawiec freeride, niekoniecznie dla siebie, ale na bliżej nieokreślone warunki czyli:
a) niepewny wiatr
b) niepewny rider (czyli taki, którego umiejętności nie znam)
Sesja 6h i nadal miałem zabawę.
Się nie dowiedziałem się jak wstaje z wody.
Frontlupy kręci w miejscu, przez co pływanie staje się bardzo efektowne.
No i upwind dobry.
Może być, że jest 10% lepszy od pozostałych.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post19 wrz 2014, 16:11

maryjka pisze:Nabyłem ostatnio dyszkę T5 Nobila z 2014.

Pogratulowac zakupu.
Ale chyba nie ten dzial. Recenzje bardziej...

maryjka

Post19 wrz 2014, 20:49

Dzięki.

korro

Post23 wrz 2014, 16:56

Cześć!

To i ja poproszę o rady bardziej doświadczonych kolegów.

Sprawa wygląda następująco :
- rider 90-95 kg
- iko2 ukończone jakiś czas temu - pływanie lewo, prawo + pierwsze zwroty

Chciałbym w końcu kupić własny sprzęt, za jakieś rozsądne pieniądze ~3000-3500 pln - latawiec + deska.
Szukam, więc latawca max 3 letniego o wielkości 13-14 m (np. RRD VISION 13,5m), oraz deski 138-140 cm x 40-42 cm (np. SU-2 ProSeries 138/41).

Macie może jakieś rekomendacje co do ew. modeli ? Czy zakres rozmiarów ok ?

Na śródlądziu pewnie nie popływam dopóki skill'a nie będzie.
Nad morze co prawda daleko, ale szykuje się wyjazd na fuerte, więc chciałbym tam poćwiczyć. Wyjazd w grudniu, więc wiatry już umiarkowane.
Docelowo chciałbym na śródlądziu + wyjazdy.

Dzięki za wszelkie wskazówki!

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post23 wrz 2014, 21:35

Za pieniadze o ktorych piszesz jestes w stanie skompletowac dobry sprzet, ale szalu nie bedzie.

Latawiec na Twoja wage tak jak napisales 13-14m, nie starszy jak 2010. Z konkretnych modeli... ooo... sporo moznaby wymieniac. Do wyboru do koloru, zglupiec mozna. Zalezy od osoby, jednemu bardziej przypasuje ten, drugiemu tamten, trzeci poleci taki, czwarty taki... Napisalbym, by przetestowac, ale tyle testow ogarnac... ciezka sprawa. Pomyslalem troche, spisalem i poukladalem alfabetycznie, ale to tylko przyklady, mozna do tej listy jeszcze wiele, wiele innych modeli dopisac:

Airush DNA, Best Kahoona, Best TS, Cabrinha Crossbow / Xbow, Cabrinha Switchblade, Cabrinha Vector, Naish Park, Naish Ride, North Evo, North Neo, North Rebel, Ozone Catalyst, RRD Passion, RRD Vision, Slingshot Rally, Slingshot Z...

Deska tez tak jak piszesz: 138-140. Typowo Freeride, ewentualnie Freeride/Freestyle.

Co do miejsca plywania: faktycznie, ze wzgledu na specyficzny wiatr za srodladziu moze byc ciezko na poczatku. Wiatr slabszy, nierowny. Nie zawsze otwarta, nie zawsze wolna od "przeszkod" i nie zawsze "rowna" przestrzen. W zwiazku z tym latawiec i deska wieksze, choc na docelowym sprzecie tez dasz rade, tylko jak sam zauwazyles bedzie ciezej. Ale jezeli bedzie wial staly i bedzie dobre miejsce do plywania, a tak przeciez tez sie zdarza - to ogien, na docelowym poplywasz. Jezeli chodzi o morze: szanse na lepszy wiatr wieksze i tam najlepiej praktykowac, no ale jak daleko to rozumiem. No i te 13-14m i 138-140 to sprzet docelowy, na "normalne" warunki. A co jak przywieje mocniej? Wtedy przydalby sie drugi, mniejszy latawiec, ale to juz sie nie zmiesci w Twoim budzecie - pisze to glownie biorac pod uwage, ze wspomniales o wyjezdzie zagranicznym. Choc bez obaw, na docelowym ogarniesz wiekszosc warunkow.

korro

Post24 wrz 2014, 09:57

Dzięki wielkie Fordon!

Tak jak piszesz, nie uda mi się pewnie ogarnąć testów, więc szukam wiedzy 'na sucho ' :)
Co do latawca silno wiatrowego to jak najbardziej, ale to jak ogarnę się z kupnem głównego sprzętu.

Fajnie pływało mi się na Cabrinha'h, ale ciężko znaleźć używkę w tym rozmiarze - wygląda na to, że schodzą na pniu :) A nowe są ciut za drogie.
Dobrze by było, żeby latawiec był all rounder'em - ogarniał szeroki zakres wiatrowy i dobrze się zachowywał przy szkwalistym wietrze, na tym etapie dla mnie mniej ważne są jego freestyle'owe właściwości.

Co myślisz o desce Proseries na początek ? W ogóle extra by było jakby na desce kite'owej można by pośmigać na wakeparku :D Widziałem, że Cabrinha Custom się podobno do tego nadaje ?

Trochę dużo tych życzeń, ale mam nadzieję, że znajdę kogoś kto przede mną miał podobne oczekiwania i może podzieli się doświadczeniem :pray:
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2014, 15:02 przez korro, łącznie zmieniany 2 razy.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post24 wrz 2014, 12:20

Jezeli chodzi o wiedze na sucho - forum, filmiki, testy, recenzje, opisy - sporo czytac, ogladac, na pewno ta wiedza okaze sie pomocna. Wiadomo, ze nic nie zastapi testow, ale bedzie juz jakis punkt odniesienia co do wyboru i raczej nie bedziesz niezadowolony kierujac sie tym, bo skoro w zrodlach powyzej np. pozytywnie sie wypowiadaja odnosnie danego latawca - cos w tym musi byc.

Jezeli dobrze sie polywalo na danym modelu i byles ogolnie zadowolony - brac ten model, skoro nie ma mozliwosci przetestowania innych. Nie znaczy to, ze inne nie beda dobre, ale skoro byles happy z Cabrinha - czemu jej nie kupic? Mozna sprobowac i brac inny, ale tu loteria - moze przypasic, moze nie. A tu jest pewna opcja, sprawdzona. A z rynkiem wtornym wlasnie jest ten problem, ze ciezko jest dostac model jaki chcemy w rozmiarze jaki chcemy - znam to. Dlatego albo sie czeka dlugo az sie upoluje to czego szukamy, albo wybiera sie z tego co jest - a wtedy czas czekania krotszy. Zawsze mozna dalej czatowac na interesujacy nas sprzet i jak juz go dorwiemy to wtedy opchnac nasz obecny.

Te latawce ktore wymienilem sa (moim zdaniem) wlasnie typowymi all-round`owcami z nastawieniem na Freeride, nadajacymi sie na poczatek, na ktorych mozna progresowac, ktore wybaczaja bledy, choc z podstawami Freestyle`u tez mozna poswirowac. Jezeli nie uda sie znalezc szukanej przez Ciebie Cabrinhy, to wybierajac jeden z powyzszych w odp. rozmiarze tez powinienes byc zadowolony.

Na SU2 nie plywalem, wiec sie nie wypowiadam, ale dodam, ze wiele osob na nich plywa - i w zwiazku z tym musi byc ku temu powod i z tego co wiem jest to jak najbardziej spoko deska. Cabrinha Custom - tak jak wynika z opisu, jest to deska wakestyle/freestyle i nie jest zla deska, ale na poczatek plecalbym jednak inne.

Wróć do „Pierwsze Kroki”