PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 lut 2009, 19:28

barzyk123 pisze:
Najlepsza będzie na początek napewno 2010 nobile, a tak na poważnie to chyba deska nie powinna odgrywać tak wielkiej roli na początku. Napewno coś w wymiarach 125 na 38. Czy to nobile 2007 czy 2008 czy SU2 itp, to powinnaś sama zdecydowac.. Potestować, popływać i wtedy podjąć decyzje zakupu.

Pozdrawiam

Barzyk, chyba nie do końca się z Tobą zgodzę... w taki sposób równie dobrze może sobie dziewczyna kupić deskę sprzed 8 sezonów za 100 pln prawda? Również w ten sposób to może sobie sama wybrać, a nikogo nie pytać ;)

Dobra deska ma olbrzymie znaczenie przy nauce i późniejszym początkowym rozwoju.

Wydaje mi się, że lepszej deski niż 555 na początek i rozwój nie znajdziesz, pytanie tylko o...cenę. 555 różnią się między sobą, ale są to deski trzymające świetny poziom dla riderów od początkujących do średniozaawansowanych. Dlatego jeśli nie masz kasy na nową, kup używkę z 08 i też będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Lida
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post17 lut 2009, 19:35

Kasiunia pisze:co polecicie dla 50kg dziewczyny?

polecam Nobile666 08' Girls Edition 126x38 :)
choć od razu proponuję zmienić padsy i strapy na starszy rocznik, nowe są zbyt szerokie i stopa się ślizga.

choć przy tej wadze świetnie można dać sobie radę na krótszej desce :)
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, 19:39 przez Lida, łącznie zmieniany 1 raz.

barzyk123
Kontaktowanie:

Post17 lut 2009, 19:38

przemass pisze:
barzyk123 pisze:
Najlepsza będzie na początek napewno 2010 nobile, a tak na poważnie to chyba deska nie powinna odgrywać tak wielkiej roli na początku. Napewno coś w wymiarach 125 na 38. Czy to nobile 2007 czy 2008 czy SU2 itp, to powinnaś sama zdecydowac.. Potestować, popływać i wtedy podjąć decyzje zakupu.

Pozdrawiam

Barzyk, chyba nie do końca się z Tobą zgodzę... w taki sposób równie dobrze może sobie dziewczyna kupić deskę sprzed 8 sezonów za 100 pln prawda? Również w ten sposób to może sobie sama wybrać, a nikogo nie pytać ;)

Dobra deska ma olbrzymie znaczenie przy nauce i późniejszym początkowym rozwoju.

Wydaje mi się, że lepszej deski niż 555 na początek i rozwój nie znajdziesz, pytanie tylko o...cenę. 555 różnią się między sobą, ale są to deski trzymające świetny poziom dla riderów od początkujących do średniozaawansowanych. Dlatego jeśli nie masz kasy na nową, kup używkę z 08 i też będzie dobrze.

Nie miałem tutaj na myśli deski z przed 8 sezonów. Jak powinieneś zauważyć to napisałem o nobile 2007 bo starszych nie znam.
Ale sam chyba przyznasz, że dziewczyna powinna sama potestować deski i dopiero kupić :)
Nie będe się sprzeczał tutaj o wybór sprzętu, bo moje doświadczenie i obeznanie a szczególnie opływanie w tych deskach jest dużo mniejsze niż Twoje. Ale napewno nobile 07 555 też daje radę.

Pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post17 lut 2009, 22:11

Nie no jasne, masz rację - chodziło mi tylko o to że dobra deska ułatwia sprawę, słaba utrudnia. Lida widzisz w ogóle woli deskę dla progirls jaką jest 666 :) Ale oczywiście - testowanie najważniejsze!

peace

cyberdog1899

Post17 lut 2009, 23:26

przemass pisze: Ale oczywiście - testowanie najważniejsze!

Takich zaleceń w ogóle nie rozumiem. Co i jak ma k**** biedny początkujący testować? [sorry Przemass, że na Ciebie trafiło, bo to powszechna opinia w tym dziale] Odpali latawiec i patrzy w górę z przerażeniem, żeby mu nie spadł jak się schyla po deskę, a jak już trochę pływa, to się cieszy, że jest na wodzie a nie pod. Co o latawcu można powiedzieć, a co o desce?! O jakich testach tu mówimy? 10 min. w szkółce, parę minut od kumpla? Jak się nie potrafi 'wyabstrahować' właściwości latawca od warunków wiatrowych, ani deski od stanu wody... Testujcie, testujcie i... wybierajcie to co wam kumple lub szkółka wcisną.

przemass
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 11:39

Heh, zależy. Czasem faktycznie jest tak jak mówisz że kolo nie ogarnia za bardzo tego co się dzieje z jego ciałem podczas pływania, a co dopiero żeby sprzęt odróżniał ;)

Ale czasem jest tak, że jak już pływa trochę, to czuje, czy np chociażby rozmiar mu odpowiada, generalnie też da się wyczuć twardość deski ( ja pamiętam moje wrażenia po crazyfly i coalition gold po pierwszych dwóch samodzielnych "razach" na wodzie ;) )

Jeśli Kasia trochę pływała, a miałaby okazję spróbować paru desek to czemu nie? W szkółkach testy nie trwają raczej 10 min, wręcz spotykamy się z problemem "testujących" przez cały dzień ;D

Awatar użytkownika
Lida
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 12:22

przemass pisze:...generalnie też da się wyczuć twardość deski ...

ja dopiero poczułam ból kolan przy nauce skoków.wcześniej nie przeszkadzało mi, że deska jest po prostu twarda (N555 06')

przemass
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 13:53

no widzisz, co rider to opinia ;) Ja po rozmowie z większością moich kursantów pływających w życiu na więcej niż jednej desce jestem w stanie usłyszeć od nich o jakiejś różnicy, nawet jeśli dotyczy padów ;P

A 666 08 nie jest za twarda?

Awatar użytkownika
Lida
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 14:34

przemass pisze:A 666 08 nie jest za twarda?

generalnie jest o niebo lepsza :) choć to, że jest girls edition to tylko z nazwy. strapy zbyt szerokie i rozstaw też.
no i jest dłuższa od mojej starej i te kilka cm też wpływają na jej miękkość.

ogólnie prezent więc nie mogę narzekać, tylko mogę się cieszyć :)

Kasiunia
Deska: 50/Fifty WMN Nobile
Latawiec: 50/Fifty Nobile
Dostał piwko: 8 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 20:30

Lida pisze:
polecam Nobile666 08' Girls Edition 126x38 :)
choć od razu proponuję zmienić padsy i strapy na starszy rocznik, nowe są zbyt szerokie i stopa się ślizga.

Owszem muszę przyznać że ładna :D ale design, wiadomo, nie rzecz najważniejsza...

No dobrze więc pozostaje mi popróbować samej, a to dopiero za ... miesiąc? :wink:

P.S. Barzyk123 -> nie nie, ja skromnie 2010 zażyczę sobie dopiero na gwiazdkę :wink:

Pozdrawiam!! :D

fristek
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 23:36

Zgadzam sie z cyberdogiem w 100%. Jestem poczatkujacy (iko2) i osobiscie wciaz balansuje pomiedzy najnowsza nobile 555 i north xride. Pewny jestem odnosnie latawca, bedzie to bez watpienia nowy north rebel

fristek
Kontaktowanie:

Post18 lut 2009, 23:39

swoj wybor warunkuje tylko i wylacznie: opinia, artykulem, fachowa porada od doswiadczonych osob. Dodam, ze na kursie uczylem sie na ozonie

przemass
Kontaktowanie:

Post19 lut 2009, 00:01

Lida pisze:
przemass pisze:A 666 08 nie jest za twarda?

generalnie jest o niebo lepsza :) choć to, że jest girls edition to tylko z nazwy. strapy zbyt szerokie i rozstaw też.
no i jest dłuższa od mojej starej i te kilka cm też wpływają na jej miękkość.

Hmm, byłem pewien takiej odpowiedzi - bo to zaj... deska jest :wink:

Rozstaw strapów masz szeroki do radykalnego fristajlu...Zakładam że zwężyłaś na maxa?

lordbartez

Post19 lut 2009, 00:31

Witam! Jestem początkujący i mam mały dylemacik jaką latawkę kupić moja waga 85kg, wzrost 190cm. Co wybrać naish raven (12m) czy Hawk-Kiteloose-Hawk (14m) albo Hawk-Kiteloose-Hawk (12m)???
Na początek tylko jeden latawiec, który by był dla mnie najbardziej uniwersalny? I jaką do tego dechę na początek???
Aha pływać będę w Rewie, czyli polskie warunki.
Proszę o pomoc:)

Awatar użytkownika
zielwandam

Post19 lut 2009, 07:41

lordbartez pisze:Witam! Jestem początkujący i mam mały dylemacik jaką latawkę kupić moja waga 85kg, wzrost 190cm. Co wybrać naish raven (12m) czy Hawk-Kiteloose-Hawk (14m) albo Hawk-Kiteloose-Hawk (12m)???
Na początek tylko jeden latawiec, który by był dla mnie najbardziej uniwersalny? I jaką do tego dechę na początek???
Aha pływać będę w Rewie, czyli polskie warunki.
Proszę o pomoc:)

Uniwersalnym, jedynym rozmiarem latawca wydaje sie byc 12tka... jaka firma to juz nie ja sie wypowiem...
a deseczka... okolo 132cm chyba... ale to raczej bedzie deseczka dobra na pozniej finalnie.
Mozesz wziasc sobie cos wiekszego 135-137 na poczatek i miec ;lepsze postepy...
w zaleznosci jak mocno poczatkujacy jestes oczywiscie.
Napisz cos wiecej o swym poziomie.

Wróć do „Pierwsze Kroki”