ZEBRA CHECKA & witam

Forum dla początkujących
rraaffaall

Post03 cze 2014, 08:04

witam jestem Rafał

mam małe pytanie co do latawca czy ktoś może mi napisać czy jest warty kupienia ten latawiec ?? http://www.latawki.pl/all_products/151/p/337 3,4
teraz mam http://www.latawki.pl/all_products/151/p/1524 1,7 a chciałem polatać czymś większym

a może jest inny w cenie około 450 warty polecenia 3m2+ ??

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post03 cze 2014, 08:14

Ja mam Paraflexa 1.8 - tak dla zabawy, ale jak czytałem recenzje odnośnie 3.2 bodajże, to dzieciak 13-letni wskoczył na MTB i śmigał lewo - prawo przy wietrze 3 B. Jest na stronie landkiting.pl recenzja o której mówię.

Zebry nie miałem w dłoniach więc nie wypowiem się :thumbsup:

andrus
Deska: SU-2
Latawiec: PL venom2 13m
Postawił piwka: 1 raz

Post03 cze 2014, 09:31

Część napisz do czego chcesz ten latawiec, czy chcesz jeździć na mtb , skakac, czy tylko chcesz nim sterować w powietrzu, jaka jest twoja waga? Te latawce to raczej zabawki na MTB potrzebujesz czegoś większego.
Poza tym lepiej kupić uzywke.

rraaffaall

Post03 cze 2014, 22:15

dzięki za zainteresowanie pytaniem :)
wydaje mi sie że do mtb ale to poczekam na propozycje jakie to mogą być latawce ... a waga to 85kg

andrus

Post03 cze 2014, 22:38

jak dobrze ogarniasz ten latawiec, jak wieje w twojej okolicy, gdzie mieszkasz??
ja bym polecil na poczatek PL venom II 16m, latawiec bardzo stabilby, ladnie odstawia na ziemie po skoku. co prawda na poczatku bedzie latwiej jak ktos pomoze ci go wystartowac/wyladowac.

tu masz fajna latawke http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=57713

rraaffaall

Post04 cze 2014, 23:09

16m to sporo ... chciałem jakis mniejszy ...mieszkam pare km od warszawy wieje tak średnio ... :( a ogarnianiem hmmm ciężo mi to ocenić ale chyba moge napisać że jakoś mi to wychodzi ... zastanawiałem sie nam modelami PARAFLEX TRAINER 2013 Wolkenstürmer 3.1 albo ALPHA HQ 3.5 tylko nie wiem który z nich jest lepszy a może coś innego w tych samych gabarytach ??

andrus

Post04 cze 2014, 23:40

Twoja waga to 85 kg tak wiec latawiec 3m potrzebował by ok 14 węzłów by cie pociągnąć na desce. Wiesz ja jeździlem na 2m latawcu ale wtedy to naprawdę musi wiać, ( i na takim się nauczylem) masz juz deskę?

To może zacznij od pl venom 2 13 m na pewno nie mniejszego, nie bój się rozmiaru.
ten latawiec potrzebuje ok 14 węzłów do jazdy na MTB. Albo ozon acces 10 m, flysurfer unity 10m.

Naprawdę nie ma sensu kupować następnego latawca na manetkach, najlepiej zainwestować w dss = szybki progres, łatwiej się skacze, etc na Mamerkach da się jechać w lewo prawo może jakieś podskoki. Ja mam do tej pory latawce jak pl Hornet czy twister ale to nie to samo co DSS.

rraaffaall

Post05 cze 2014, 08:09

hmmm szkoda że ta cena jest taka spora (dla mnie) myslałem że to trochę jest tańsze .... to w takim razie po co są modele co wcześniej sie pytałem to są tylko typowe trainery ?? chodzi mi o modele ALPHA HQ 3.5
PARAFLEX TRAINER 2013 Wolkenstürmer 3.1

deski jeszcze nie mam tak naprawde to jest bardzo świeży temat u mnie bo latam od 2 tygodni opanowałem tylko latanie spodobało mi sie i chciałem kupić sobie coś większego i stopniowo dojechać do modeli co podpowiadali mi wcześniej koledzy :)

andrus

Post05 cze 2014, 15:34

rraaffaall pisze:hmmm szkoda że ta cena jest taka spora (dla mnie) myslałem że to trochę jest tańsze .... to w takim razie po co są modele co wcześniej sie pytałem to są tylko typowe trainery ?? chodzi mi o modele ALPHA HQ 3.5
PARAFLEX TRAINER 2013 Wolkenstürmer 3.1

deski jeszcze nie mam tak naprawde to jest bardzo świeży temat u mnie bo latam od 2 tygodni opanowałem tylko latanie spodobało mi sie i chciałem kupić sobie coś większego i stopniowo dojechać do modeli co podpowiadali mi wcześniej koledzy :)

Czesc

Na tych latawcach co wymieniles da się jeździć w lewo prawo, raczej zapomnij o skokach. Pewnie ze jak się nauczysz jeździć na nich będzie ci łatwiej przesiąść się na DSS. Ja tego latawca nie znam, jezdzilem na innych Peter Lynn Hornet, ale dla ciebie to pewnie większy rozmiar niż 3-3.5m raczej sklanial bym się do 4m
jak u ciebie wieje to jest ważne.latawiec musi mieć sile by cie pociągnąć.
Poza tym nie kupuj nowego latawca, poszukaj np na allegro.znasz kogoś w UK tu latawce używane są dużo tańsze

Masz kogoś kto by cie nauczył?? Czy będziesz sam próbował?
Albo zrób kurs na wodę, jazda na lądzie jest podobna, ta sama praca latawcem, po takim kursie moglbys kupić docelowy latawiec.

rraaffaall

Post05 cze 2014, 22:28

mieszkam w okolicach warszawy to tak słabo z wiatrem :( i tu jest problem bo nie wiem czy polatam a może jest ktoś z okolic warszawy kto lata ??

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post05 cze 2014, 22:57

spróbuj sobie na Żeraniu popuszczać latawiec i pojechac lewo-prawo ( jak juz dokonasz zakupu ) tam jest fajny teren. Fakt faktem, ze teraz jest spora "trawa", ale lada dzień przyjada odpowiednie sluzby :P

co mogę jeszcze polecić, to Bródno a wł granice Brd i Tgk - przy cmentarzu masz spooooro miejsca. Tam widzialem jakiegos kolesia z kite'm PANSH 6 mkw chyba

rraaffaall

Post08 cze 2014, 12:40

to wiem gdzie juz polatam ale co do modeli latawców to bardziej mi by zależało kupić jako 2 taki żebym trochę z nim powalczył i nauczył sie sterowania bo ten co mam jest troche za mały ... zastanawiałem sie żeby kupić taki około 5m ale jaki jest dolny zakres wiatru i jaka firma była by polecana ??

andrus

Post08 cze 2014, 15:44

:mrgreen:
rraaffaall pisze:to wiem gdzie juz polatam ale co do modeli latawców to bardziej mi by zależało kupić jako 2 taki żebym trochę z nim powalczył i nauczył sie sterowania bo ten co mam jest troche za mały ... zastanawiałem sie żeby kupić taki około 5m ale jaki jest dolny zakres wiatru i jaka firma była by polecana ??

Chcesz powalczyc kup np. peter lynn twister 5,6 czy 7m , flexifoil blade one maja niezla sile, moga wyrwac z butów

Może zadaj tu pytanie: forum landkitingowe. http://forum.landkiting.pl

rraaffaall

Post08 cze 2014, 19:28

O dziękuję za pomoc

Wróć do „Pierwsze Kroki”