żółtodziub

Forum dla początkujących
Lesiu31
Latawiec: Paraflex sport 2.3m

Post23 cze 2014, 09:39

Witam :)
Od niedawna zacząłem jarać sie latawcami na początku kupiłem Wolkenstrumer paraflex 2.3 m żeby nauczyć się podstaw ale już rozmiar nie wystarcza:(
Pytanie do was jakie skrzydło polecacie na start tak żeby latawiec uniósł mnie dodam że wazę 60 kg :) i może prosiłbym o jakieś wskazówki na początek tej zajebistej przygody:)
Z góry dzięki:)

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post23 cze 2014, 23:04

Niesprecyzowane pytanie. Pytasz o latawiec komorowy czy pompowany? Z przeznaczeniem na wode czy lad? Czy piszac "uniosl mnie" masz na mysli skoki?

Idealnie i naprawde zalezane by zrobic kurs na poczatku. Najszybciej, najwygodniej, najbezpieczniej. Tam tez m.in. znajdziesz odpowiedzi na wiele pytan. Najpierw zaczyna sie na malym, szkoleniowym latawcu. Jak juz latanie w stopniu podstawowym sie opanuje (skoro ten etap masz opanowany to plus dla Ciebie), to potem szkolenie na "pelnowymiarowym/duzym", prostym, latwym, wybaczajacym bledy latawcu typowo do nauki.

Potem po odbyciu kursu/szkolenia i tym samym zdobyciu podstawowych umiejetnosci w operowaniu duzym/pelnowymiarowym latawcem, bodydragach, startach z deska, zwrotach, ostrzeniu, itp. patrzy sie na to w jakim kierunku chcemy isc. Freeride sa chyba najlepsza i najpopularniejsza opcja na poczatek. Mozna wybrac maksymalnie prosty, wybaczajacy bledy, nadajacy sie raczej tylko do nauki, by bylo mozliwie jak najlatwiej na poczatku, a mozna tez wybrac troche ambitniejszy, gdzie bedzie ciut wiecej wymagajacy na poczatku, ale potem posluzy na dluzej, nie bedzie za szybko go trzeba wymieniac. Zalezy indywidualnie od uzytkownika, jedni lapia temat szybciej i dla takich prosty latawiec to strata czasu i kasy, ale sa tacy, co lapia mega wolno i dla takich mozliwie najlatwiejszy latawiec, by szli do przodu, a nie stali w miejscu.

Jezeli chodzi o kitesurfing to oczywiscie latawce pompowane. Jezeli chodzi tylko o landkiting czy snowkite to mozna i pompowane jak i komorowe. Tych ostatnich tez mozna uzywac w kitesurfingu, ale to raczej dla wprawionych.

Rozmiar latawca - bardzo istotna sprawa. Zalezy od wagi i od sily wiatru. Bardzo dobrze miec dwa latawce - jeden na normalne wiatry, drugi na silniejsze. Jednak na poczatek jeden na normalne wiatry wystarczy - powiedzmy 15-20kts. Dla Twojej wagi 60kg rozmiar ok 9m. Latawce raczej nie starsze jak 3-4 letnie. W przypadku snowkite czy landkite rozmiar latawca moze byc mniejszy, bo potrzeba mniej sily, by ciagnac czlowieka po sniegu niz po wodzie - oczywiscie sa wyjatki typu mokry snieg, zaspy, itp. Poza tym latawce pompowane maja mniej mocy niz ich komorowe odpowiedniki o tym samym rozmiarze. Mysle, ze na Twoja wage latawiec komorowy o rozmiarze +/- 5m (?) bylby odpowiednim wyborem.

Deska - na poczatek wieksza typu 140+ by bylo latwiej i szybciej sie nauczuc lub od razu docelowa na Twoja wage (132-134), gdzie bedzie ciut ciezej, ale nie bedzie trzeba deski tak szybko zmieniac. Deska tez Freeride.

Na koniec dodam, ze rowiez wazne jest by upewnic sie, ze wszystko jest ustawione jak nalezy - bar strymowany, o odpowiedniej szerokosci, z linkami o odpowiedniej dlugosci. Wspominam o tym, bo czesto gesto zdarza sie, ze osoby uczace sie nie sa swiadome, ze nie idzie im nauka, latawiec nie lata tak jak powinien / tak jak by chcialy, bo prostu maja zle strymowany bar.

I na koniec chyba najwazniejsze - MUSI Tobie sie na nim dobrze i przyjemnie plywac. MUSI sie Tobie latawiec podobac pod tym wzgledem. Idealnie - przetestowac, przeplynac/przejechac sie - jezeli tylko istnieje taka mozliwosc to z niej skorzystac.

Mysle ze przyblizylem temat w stopniu podstawowym. Temat rzeka tak na prawde. I tez co kajciarz to inne podejscie do tematu.

Lesiu31

Post23 cze 2014, 23:43

dzięki za wyczerpująca odpowiedz:) i wybacz błędy w poście tak jak pisałem jestem całkiem świeży w temacie:( co do latawca do woda niestety odpada z tego względu, że mieszkam daleko od większych akwenów może kiedyś:) na razie tylko ląd mnie interesuje co nie oznacza że nie chciałbym spróbować:)
A co do rozwinięcia to najbardziej w grę w chodzi landkite (narazie:) ) i w moim mieście ( Nowa Sól niewielkie miasto w lubuskim dla uściślenia) nie ma osób od których człowiek by mógł zaczerpnąć trochę wiedzy a tym bardziej szkółek....:( zostaje tylko internet. Jestem bardzo głodny wiedzy na przeróżne tematy począwszy co lepsze bar czy manetki na razie ucze sie na latawcu dwu linkowym na barze i jest fajnie tylko nie wiem co jest lepsze by bardziej poszaleć na latawcu tak jak napisałeś +/- 5 m bo o takim myślę:) Co do unoszenia miałem na myśli właśnie skoki na lądzie w przyszłości może z deska lub wózkiem. Co do latawców to nie oszukujmy sie ceny są "grube" szczególnie za nowe a nie wiem za bardzo gdzie szukać używanych, i żeby ten wybór był w trafiony.Na tym forum jak przeszukuje to głownie znajduje latawce pompowane a interesują mnie wyłącznie komorowe ( na początku na pewno otwarto komorowe), Mam nadzieje, że rozwinąłem bardziej wątek i prosiłbym o radę czy w dobrym kierunku chcę iść czy zaczynam błądzić :(

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post23 cze 2014, 23:52

Zapytaj w dziale gielda, opisz sytuacje, na pewno znajdzie sie ktos kto pomoze. Jezeli chodzi o skoki to jednak bar lepszy jak drazki. Ze wzgledu bezpieczenstwa, wygody i prostoty naprawde polecam zrobic kurs, moim zdaniem najszybciej, najprosciej, najwygodniej i najbezpieczniej. Jezeli jednak nie ma takiej mozliwosci to poszukaj na necie "Progression Kite Landboarding" - bardzo dobry film instruktazowy, wszystko wyjasnione ladnie i prosto, choc nie zastapi szkolenia z prawdziwego zdarzenia. Poza tym duzo czytac, ogladac YT czy Vimeo. A tu masz link do Landkiting`u na Kiteforum: viewforum.php?f=9

andrus
Deska: SU-2
Latawiec: PL venom2 13m
Postawił piwka: 1 raz

Post25 cze 2014, 20:59

Jestem bardzo głodny wiedzy na przeróżne tematy począwszy co lepsze bar czy manetki

na poczatek wg mnie do nauki lepsze manetki latwiej kontrolowac latawiec , ale ten bar co masz daje rade.
do skokow na desce bar DSS latwiej sie skacze na takim latawcu.
do skokow bez deski mozes kupc peter lynn twister, albo Flexifoil Blade, na tych latawcach latwiej skacze sie na manetkach. tyle ze pamietaj te latawce to nie zabawki i moga cie uszkodzic.
tu masz troche o powerkiting:
http://forum.landkiting.pl/powerkiting.html

masz juz deske? myslisz ze twoj latawiec dal by rade cie pociagnac? jesli tak to nie inwestowal bym kasy w nowy latawiec, dopiero jak sie nauczysz jezdzic na desce kupil bym latawiec z barem.
ponizej masz video:
phpBB [video]

tutaj koles jezdzi na latawcu podobnym do twojego, jesli nie ma wystarczajacego wiatru koles robi 8 latawcem gora i dol.
phpBB [video]

tu masz linki do ekipy z poznania
http://forum.landkiting.pl/wielkopolskie.html
a tu wroclawia, niedaleko od nowej soli
http://forum.landkiting.pl/dolnoslaskie.html

latawce uzywane szukaj na allegro, ebay polska/niemcy/ uk, w polsce uzywane latawce sa drozsze

Lesiu31

Post25 cze 2014, 23:04

Dzięki:) co do kontroli latawca to nie mailem styczności z manetkami ale na barze mi sie bardzo dobrze steruje ale co oglądam jakieś filmiki ze skokami z latawcem to wszędzie widzę manetki dlatego stad moje pytane:) ale latawiec który posiadam to tylko 2.3 m i zaczynam czuć niedosyt:) mało mi mocy:) jak żyje 31 lat nie sądziłem, że latawiec może dać tylko frajdy bo latawce dla ogółu ludzi kojarzą sie z rombem na jednym sznurku ze wstążka na końcu:) a tu tkwi nieposkromiona siła:)
A co do nowej szmatki do namiętnie zastanawiam się nad Twisterem 5m myśle ze ten już mój głód wrażeń zaspokoi !:)
Peace:)

Wróć do „Pierwsze Kroki”