gdzie jest dziura ?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Przemek1234

Post27 lis 2011, 17:49

Witam

Mam dwa świeżo kupione latawce bandit 3 9m, bandit 2 12m. Napompowałem wczoraj dwa latawce i gdy wróciłem do nich dziś rano okazało się, że w żadnym nie ma powietrza :((. Delikatnie zły wyciągnąłem tubę główną od bandit 2 12m i kawałkami wkładałem do wanny w poszukiwaniu dziury.... nie znalazłem nic!! wygląda idealnie. Macie jakiś pomysł jak tą dziurę znaleść? Ktoś z łodzi naprawia takie rzeczy?

Dzięki

wrobi94

Post27 lis 2011, 18:40

Jeżeli maja one pump to może na wentylkach uchodzi??

Przemek1234

Post27 lis 2011, 18:52

12 nie ma onepump, 9 ma.

Nabiłem teraz tubę od 12 poza latawcem. Nie mogę wbić dużo powietrza bo w jednym punkcie tuba rośnie i robi się duży balon. Zawiązałem sznurki w najszerszych punktach tuby i obserwuje czy sznurki zrobią się luźne. po 2 godzinach brak rezultatów.... :(

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post27 lis 2011, 19:07

Moze na korkach Ci ucieklo

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post27 lis 2011, 20:36

pędzelek, mocny roztwór mydla z wodą i jazda. na pewno znajdziesz :)

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 10:50

Wcale nie napewno!!!
Czasem dzurki są takie małe, ze wychodza totalnie przypakdiem, dopiero jak nacisniesz balon w konkretnym miejscu-na dziurze.
Czyli czesto trzeba przy tej orbocie miec troche farta.
Uwazaj na miejsce z wybruzszeniem, jeśli wierzyc, ze nie ma nic małego, to stawiam na wybrzuszenie.

Miałem pare takhc przypadkow, z eniby tuba cała, puszcza i puszcząło włąsnie wybrzuszeniem, gdzie baln robic sie cienszy i już łatwiej sie przeicera.
W miejscu wybrzuszenia pojawiała sie mała dziurka.

Zakładamy, że zawory trzymaja na 100% i nie odklejają się :idea:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 11:32

Przemek1234 pisze:Macie jakiś pomysł jak tą dziurę znaleść?

Proste jak drut. Zrobiłeś kardynalny błąd. Nie kumam po jaki chugon ludzie wyciągają kondomy jak nie wiedzą gdzie jest dziura. To bez sensu. Przeciek może być na korku, onepumpie, tubie poprzecznej. Poza tym czyż nie łątwiej wyciągać tylko pół tuby do naprawy albo tylko jeden metr jeśli przeciek jest tuż przy zamku (korek główny).
1. ładujesz kondom do latawki.
2. Pompujesz latwke na beton (30 % więcej niż zwykle).
3. Zapinasz one pumpa.
4. Mieszasz ciepłą wodę z płynem do mycia i wlewasz to do butelki ze spryskiwaczem. Ja kupiłem sobie 5 ltr ciśnieniowy spryskiwacz ogrodowy.
5. Spryskujesz każdy centymetr kwadratowy wszystkich tub z uwzględnieniem korkow i wężyków one pumpa. Po chwili znajdujesz bąbelki powietrza w miejscu przecieku.

Proste? działa w 100% :idea:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post28 lis 2011, 14:20

Tak przy okazji może nie do końca w temacie :arrow:
Jak wiedziałem gdzie latawiec ma dziurawego kondona głównego to zamiast wyciagać całość
prułem szew tuby zaklejałem nieszczelność i Wiśnia mi to migiem zszywał trwało to ok. 15 min
nawet pianki nie ściągałem :wink:

A i najdziwniejszy sposób naprawy na duże rozerwania kondona w okolicy szwa
To naprawa łożyskiem i opalarką do farby. Opalarką nagrzewasz a łożyskiem
/najlepiej takim żeby do niego mieścił się palec/ obracasz/przeciągasz kilka
razy w miejscu rozerwania. Zgrzewałem tak rozerwania długości 150 cm
zaklejaliśmy one-pumpy przy one-pumpach trzeba tubę przeciąć na końcu wywinąć
na lewą stronę zakleić zawory na prawą i na koniec zgrzać końcówkę z nudów człowiek robi
różna dziwne rzeczy ale to wszystko było tak zrobione że trzyma do dziś :D

Przemek1234

Post28 lis 2011, 14:43

Crazy Horse pisze:Wcale nie napewno!!!
Czasem dzurki są takie małe, ze wychodza totalnie przypakdiem, dopiero jak nacisniesz balon w konkretnym miejscu-na dziurze.
Czyli czesto trzeba przy tej orbocie miec troche farta.
Uwazaj na miejsce z wybruzszeniem, jeśli wierzyc, ze nie ma nic małego, to stawiam na wybrzuszenie.

Miałem pare takhc przypadkow, z eniby tuba cała, puszcza i puszcząło włąsnie wybrzuszeniem, gdzie baln robic sie cienszy i już łatwiej sie przeicera.
W miejscu wybrzuszenia pojawiała sie mała dziurka.

Zakładamy, że zawory trzymaja na 100% i nie odklejają się :idea:

No wybrzuszenie jest dość duże ale w wanie nie bombluje. Jeśli włoże balon do latawca to tuba główna zapobiegnie wytworzeniu się bombla, więc chyba to nie jest duży problem?

Czy jeśli będę wkładał balon do tuby to muszę o czymś wiedzieć, żeby go nie uszkodzić? Wyczytałem, że powinno się końce zawinąć. Ile ich zawinąć? (robię to 1 raz)

dzieki za pomoc

Przemek1234

Post28 lis 2011, 15:42

BraCuru pisze:
Przemek1234 pisze:Macie jakiś pomysł jak tą dziurę znaleść?

5. Spryskujesz każdy centymetr kwadratowy wszystkich tub z uwzględnieniem korkow i wężyków one pumpa. Po chwili znajdujesz bąbelki powietrza w miejscu przecieku.

Proste? działa w 100% :idea:

Spróbuje tak zrobić, ale nasówa mi się jedno pytanie. Czy jeśli będzie mały przeciek w balonie to powietrze z tuby będzie leciało dokładnie w tym samym miejscu na szwie zaraz przy dziurce czy może lecieć w na całej powierzchni tuby na szwie lub materiale?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 16:28

Przemek1234 pisze: Czy jeśli będzie mały przeciek w balonie to powietrze z tuby będzie leciało dokładnie w tym samym miejscu na szwie zaraz przy dziurce czy może lecieć w na całej powierzchni tuby na szwie lub materiale?

Bąbelki pojawią się nad przeciekiem a nie metr dalej. Materiał na tubę przepuszcza wodę i powietrze.

Przemek1234

Post28 lis 2011, 18:13

BraCuru pisze:
Przemek1234 pisze: Czy jeśli będzie mały przeciek w balonie to powietrze z tuby będzie leciało dokładnie w tym samym miejscu na szwie zaraz przy dziurce czy może lecieć w na całej powierzchni tuby na szwie lub materiale?

Bąbelki pojawią się nad przeciekiem a nie metr dalej. Materiał na tubę przepuszcza wodę i powietrze.

Cenna informacja, dzieki!!

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”