Regeneracja pompki

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
kukus
Deska: HM Split / 50fifty
Latawiec: Obsession 5/7/10.5/13.5
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 22 razy

Post01 paź 2013, 14:35

Pacjent to stara zolta pompa cabrinhy bez indykatora ;) choc chyba wiekszosc pompek niczym sie nie rozni. Pewnego pieknego lipcowego dnia chcac byc dobrym czlowiekiem pozyczylem ja komus na spocie. Ten ktos rozciagnieta pompke rzucil na piach ktory dostal sie do uszczelki tloka w wieczku. Probowalem plukac smarowac ale to tylko pogorszylo sprawe bo piach sie przylepial. Nalalem dzis nitro do wieczka i jezdzilem gora dol dzieki czemu wyplukalem stary smar i nieco piachu ale wciaz w srodku jest go duzo i rysuje tlok. Pytanie jak zdjac raczke z tloka albo drugi koniec z zaworkami. Wtedy moglbym zdjac wieczko pompki i dokladnie w srodku wyczyscic.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post01 paź 2013, 15:30

Dziwna sprawa, bo u mnie wystarczy odkrecic gorna pokrywe, naoliwic tlok, pojezdzic tlokiem gora - dol i sciagac na biezaco piasek szmatka. Ale skoro tak robiles i nadal piasek jest miedzy gorna pokrywa a tlokiem i dalsze powtarzanie nic nie da oraz jak nic innego nie wydaje sie pomoc to zdjac raczke. Moze byc ciezko, bo u mnie jest przyklejona. Latwiej byloby zdjac to kolko z uszczelka i zaworami co jest na dole / koncu tloka, ale tamtego bym nie ruszal, bo moze byc trudniej z powrotem zamontowac i gorzej jak zacznie spadac podczas pompowania. Mam nadzieje, ze choc ciut pomoglem. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
damian85
Deska: Su-2
Latawiec: Core Riot XR2
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2013, 21:29

Przewlecz jakąś nić stylonową miedzy tłoczyskiem a uszczelniaczem i przesuwaj po obwodzie uszczelniacza :!: Wydaje mi się że powinno pomóc.

Jeśli chodzi o zdjęcie rączki to nie próbowałem ale może podgrzać miejsce złaćzenia opalarką, plastik zrobi się bardziej plastyczny i rączka zejdzie. Tyle z teorii :mrgreen:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post02 paź 2013, 14:16

W NKB podgrzewanie raczki dawalo rade.

Awatar użytkownika
kukus
Deska: HM Split / 50fifty
Latawiec: Obsession 5/7/10.5/13.5
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 22 razy

Post02 paź 2013, 16:15

Udalo sie. Dzieki chlopaki za pomoc. Patent z przeciagnieciem nitki nie dal rady choc troche sie pobawilem ta metoda.
Problem nie lezal w piachu tylko w skatowanym od piachu plastiku co widac na zdjeciach.
Krotka opowiesc by byla na przyszlosc. Jak widac u mnie raczke pompki odkreca sie z tloka.
Zlapalem obcegami czesc z zaworkami a reka zaczalem silowac sie z raczka i o dziwo wcale mocno nie siedziala.
Byla faktycznie klejona ale puscilo bez problemu. Resztki kleju obskubalem. W srodku jak widac byly zadziory bardzo twardego plastiku.
Wyjalem oring i plastikowa tuleje kolejnymi papierami sciernymi szorowalem od 80 po 800 czy 1000.
Ogolnie pod palcem idealniy smooth :) Gniazdo oringa oczywiscie wyczyszczone a sam oring potraktowany papierem 250 bo niestety guma byla juz zmeczona.
Na koniec oring nasmarowalem olejkiem silikonowym. Rura byla w makabrycznym stanie wiec znow zabawa w papierki. Od 250 do 2000 i polerka :)
W tube jeszcze olejku poskladane poskrecane i chodzi jak marzenie :mrgreen:
Tak wiec jezeli komus naleci piachu do pompki to TAK mozna to naprawic :thumbsup:
Załączniki
IMG_1410 (Kopiowanie).jpg
IMG_1410 (Kopiowanie).jpg (184.14 KiB) Przejrzano 1039 razy
IMG_1408 (Kopiowanie).jpg
IMG_1408 (Kopiowanie).jpg (119 KiB) Przejrzano 1039 razy
IMG_1407 (Kopiowanie).jpg
IMG_1407 (Kopiowanie).jpg (78.58 KiB) Przejrzano 1039 razy

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”