kuba89 pisze:Od razu na początku zaznaczę, że użyłem opcji szukaj i niestety nic nie znalazłem.
Mianowicie czy możecie mi wyjaśnic jak wygląda zerowanie linek. Chodzi mi bardziej o etap kiedy wiem, że przednie linki są za długie np o 5 cm i chcę je skrócić.
Z góry dzięki za odp.
pozdrawiam
To przede wszystkim zależy od tego jaki posiadasz bar. W większości barów pod pływakami są węzełki do podczepiania linek sterujących. Tam możesz sobie przepiąć linki. Niektóre firmy, jak RRD, umożliwiają też przepięcie linek nośnych (taka szara gruba linka z węzełkami). Jak "fabryczne" węzełki nie starczają to należy dorobić nowe. Tylko ważne, aby tego nie robić na cienkich linkach z dyneemy

Węzełki można dorabiać tylko i wyłącznie na tych linkach na których producent już jakieś umieścił (zwykle taka gruba plecionka).
Jeśli tak nie da rady, to już trzeba kombinować inaczej. Zwykle skracając linki bądź dodając przedłużki, ale to już się zwykle wiąże z szyciem.
No i jeśli różnica jest mała to czasem da radę rozciągnąć linki samemu.
http://get.abcsurf.pl/RRD%202010/instrukcjaRRD.pdf - tutaj jest to dość fajnie opisane na s 15-16