deska na chop?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 11:04

Szuwar pisze:BraCuru i przemass, o których Bluntach mówicie?

Chlopaki objezdzali najnowsze SU2 prorider 125cm (wyszla spod igly tydzien temu).
Nie testowali LW.

Moje twierdzenie, ze LW moze byc swietne na czop wynika z doswiadczen z LW 2008 z rockerem 3,5cm 130cm. Skoro rocker zostal jeszcze bardziej podwiniety w tym roku to deska bedzie lepiej przechodzila przez gesty czop. Bedzie natomiast tracila na wchodzeniu w slizg.
Taka jest hydrofizyka konstrukcji twintipow.
Suczki 2009 zachowuja rownowage pomiedzy tymi parametrami - rocker 4cm i gleboka konkawa.
Taki uklad daje ciekawy efekt o ktorym nikt do tej pory nie mowil - jak przylozy sie linie prosta po skosie deski (od statecznika do statecznika) to odcinek plaski jest znacznie dluzszy niz wydawaloby sie kazdemu :idea:
(czyli jak u Mistrza Gaudiego od architektury: linia prosta tworzy efekt 3D).
A kazdy konstruktor wie, ze plaskie dno szybciej wprowadza deske w slizg, za to jest beznadziejne na czop, fale.

Idealna deska do freeride na Europe powinna szybko odpalac, latwo przechodzic przez chop, lekko nabierac wysokosci, wybijac sie jak sprezyna i ladowac jak gabka.

Deski SU2 maja najdluzszy prosta czesc dna (liczona po skosie - tak jak splywa woda wzdluz deski), najglebsza konkawe, wywazony rocker i oble tipy dzieki ktorym mozna je smialo zabierac na fale.

Przemass o flexie i jego rozlozeniu to nie bede teraz pisal bo by nie wystarczylo mi dnia - lepiej pogac sobie o tym przy piwku :idea:
Swoja droga - SU2 daje mozliwosc wyboru 3 flexow do kazdej deski :idea:
Nie znam innych firm, ktore daja taki wybor. Dla przykladu mamy faceta 100kg o umiejetnosci plywania lewo-prawo. Chce kupic Nobile 2008. Czy 555 nie bedzie dla niego za miekka? A 666 za zbyt techniczna?

Dlatego projekty desek SU2, jak dla mnie, sa genialne. Lou Wainman nie bez powodu trafil do Olsztynka a nie do Bielsko-Bialej :wink:
(uups - teraz bedzie kontratak)...

Przemass - zgadzam sie ze kazdy musi poplywac i przetestowac deske za nim ja kupi. Ale jest sporo osob, ktore nie maja takiej mozliwosci i to forum jest dla nich zrodlem dokonywanego wyboru.
Im wiecej osob piszacych pozytywnie o danym sprzecie tym wieksza szansa na dokonanie wlasciwego wyboru.
Zawsze znajdzie sie ktos ktory stwierdzi, ze Cluadia Schiffer wcale nie jest ladna za to podoba mu sie pani Zosia z duzym cycem :wink:
Ale to nie oznacza, ze wiekszosci nie podoba sie blondynka z Niemiec :idea:

Z drugiej strony trzeba pamietac, ze jak plywa sie dlugo na jednym bardzo dobrym sprzecie, to wowczas czlowiek staje sie bardziej subiektywny.
Nie wiem czy Ty czujesz podobnie ale ja na pewno nie jestem juz obiektywny, mimo tego ze staram plywac sie na innym sprzecie.
Na pewno masz swoj ulubiony zestaw i czujesz sie pokarany jak masz plywac na innym bo akurat taki sprzet maja w szkole w ktorej uczysz itd.

Pozdrawiam

...a Kubica znowu sie rozwalil :cry:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2009, 22:02

Tak jak pisałem, nie dyskutuję nad elementami konstrukcyjnymi tych desek - nie znam się - piszę o odczuciach 4 ludzi w przeciągu godziny - 3 instruktorów i kursant niestety odłożyło LW na dolną półkę podczas jazdy w silnym chopie właśnie i w warunkach niedożaglowania.

wygrały z tego szybkiego testu - 555, choc i brunotti prox.

"Idealna deska do freeride na Europe powinna szybko odpalac, latwo przechodzic przez chop, lekko nabierac wysokosci, wybijac sie jak sprezyna i ladowac jak gabka." - nie da się mieć tego wszystkiego naraz niestety...nie wierzę. Zawsze jest coś kosztem czegoś.

Jeśli pytasz o Nobile 2008 - 80 % osób które znam może śmiało kupować 555 i być bardzo z niej zadowolona.

Kontratak to słabe słowo, dyskutujemy sobie jak zwykle:) Rozumiem że Claudię Shiffer przez analogię porównujesz do Nobile? ;) Nie wiem czy projekty su2 są genialne i czy dlatego Lou trafił do Olsztynka, wiem tylko z własnego doświadczenia, że LW 08 mi nie leżał, było co najmniej 5 desek w tej klasie na których pływało mi się lepiej.Bambus ciut wyżej ( może rozmiar lepszy?) ale też nie 1wsza trójka.
Przez analogię - nie bez powodu Bloomvall, Alvaro i Langeree NIE trafili do Olsztynka ;) ( ups...już znasz moje typy ;))

Staram się być zawsze obiektywny i na testowanym sprzęcie robić wszystko co potrafię, zazwyczaj też nie wyrabiam sobie opinii po 1wszych 5 minutach...Pokarany czuję się rzadko, bo mam również swój sprzęt na którym pływam kiedy coś mi nie pasuje.
Nie chciałbym być w szkole w której jest kiepski sprzęt - zarówno do szkolenia jak i do pływania - na szczęście nie mam tego problemu.

pozdros

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 kwie 2009, 03:50

przemass pisze:"Idealna deska ...." - nie da się mieć tego wszystkiego naraz niestety...nie wierzę. Zawsze jest coś kosztem czegoś

Ja tez nie wierze i SU2 jeszcze bardzo daleko do zblizenia sie do idealu (zreszta tak jak innym producentom).
Wazne jest jaka droge do tego celu wybieraja producenci. Jedni skupiaja sie na technologiach, inni na ksztaltach a jeszcze inni na marketingu i wymyslaniu tzw. "rewolucji" (co zwykle po sezonie lub dwoch odchodza w niepamiec).

Nobile=Claudia - bez watpienia zasluguja na takie porownanie.

Mi tez LW mniej leza niz suczki bo sa wg mnie przesadzone wlasnie z rockerem - moze to byc swietne do wake'a dla zaawansowanych ale nie do jazdy freeride po polskich spotach.

Pozdrawiam

gw

Post20 kwie 2009, 12:32

Jestem swierzo po testach Xenon'a Rayo 134 cm.
Tydzien w egipcie na turbo czopie.
Komfort niesamowity. Swietny pop, zero problemow z wybiciem, trzyma swietnie krawedz, nie zahacza dziobem.

Plywalem w sumie w zyciu na okolo 15 deskach (i polskich i zagranicznych i nawet amerykanskich:).
Muusze przyznacz, ze albo ta denia rayo jest storzona na czop albo ja sie bardzo podciagnalem w plywaniu (w co watpie:).

Jak kto bedzie mial mozliwosc to niech testuje bo naprawde warto sprawdzic.

Awatar użytkownika
djlepper

Post28 kwie 2009, 01:11

Udalo mi sie przetestowac jak narazie '09 LF WLF 140 na duzym chop'ie i musze przyznac ze deseczka naprawde dawala rade. Za tydzien MAKO i jakas UNDERGROUND.... zobaczymy co lepsze:)
Moze juz niedlugo bede tez mial okazje sprawdzic nowe SU-2. :)

Pawel
Deska: Chiatta 5'8
Latawiec: RRD Religion
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post01 maja 2009, 11:05

Ja sobie na czop chwalę Skywalkery - kapciuszki na łapcie :).
Fajnie też mi sie pływało na Brunotti ProX oraz Nobile 555.

Wróć do „Recenzje & Opinie”