Szuwar pisze:BraCuru i przemass, o których Bluntach mówicie?
Chlopaki objezdzali najnowsze SU2 prorider 125cm (wyszla spod igly tydzien temu).
Nie testowali LW.
Moje twierdzenie, ze LW moze byc swietne na czop wynika z doswiadczen z LW 2008 z rockerem 3,5cm 130cm. Skoro rocker zostal jeszcze bardziej podwiniety w tym roku to deska bedzie lepiej przechodzila przez gesty czop. Bedzie natomiast tracila na wchodzeniu w slizg.
Taka jest hydrofizyka konstrukcji twintipow.
Suczki 2009 zachowuja rownowage pomiedzy tymi parametrami - rocker 4cm i gleboka konkawa.
Taki uklad daje ciekawy efekt o ktorym nikt do tej pory nie mowil - jak przylozy sie linie prosta po skosie deski (od statecznika do statecznika) to odcinek plaski jest znacznie dluzszy niz wydawaloby sie kazdemu

(czyli jak u Mistrza Gaudiego od architektury: linia prosta tworzy efekt 3D).
A kazdy konstruktor wie, ze plaskie dno szybciej wprowadza deske w slizg, za to jest beznadziejne na czop, fale.
Idealna deska do freeride na Europe powinna szybko odpalac, latwo przechodzic przez chop, lekko nabierac wysokosci, wybijac sie jak sprezyna i ladowac jak gabka.
Deski SU2 maja najdluzszy prosta czesc dna (liczona po skosie - tak jak splywa woda wzdluz deski), najglebsza konkawe, wywazony rocker i oble tipy dzieki ktorym mozna je smialo zabierac na fale.
Przemass o flexie i jego rozlozeniu to nie bede teraz pisal bo by nie wystarczylo mi dnia - lepiej pogac sobie o tym przy piwku

Swoja droga - SU2 daje mozliwosc wyboru 3 flexow do kazdej deski

Nie znam innych firm, ktore daja taki wybor. Dla przykladu mamy faceta 100kg o umiejetnosci plywania lewo-prawo. Chce kupic Nobile 2008. Czy 555 nie bedzie dla niego za miekka? A 666 za zbyt techniczna?
Dlatego projekty desek SU2, jak dla mnie, sa genialne. Lou Wainman nie bez powodu trafil do Olsztynka a nie do Bielsko-Bialej

(uups - teraz bedzie kontratak)...
Przemass - zgadzam sie ze kazdy musi poplywac i przetestowac deske za nim ja kupi. Ale jest sporo osob, ktore nie maja takiej mozliwosci i to forum jest dla nich zrodlem dokonywanego wyboru.
Im wiecej osob piszacych pozytywnie o danym sprzecie tym wieksza szansa na dokonanie wlasciwego wyboru.
Zawsze znajdzie sie ktos ktory stwierdzi, ze Cluadia Schiffer wcale nie jest ladna za to podoba mu sie pani Zosia z duzym cycem

Ale to nie oznacza, ze wiekszosci nie podoba sie blondynka z Niemiec

Z drugiej strony trzeba pamietac, ze jak plywa sie dlugo na jednym bardzo dobrym sprzecie, to wowczas czlowiek staje sie bardziej subiektywny.
Nie wiem czy Ty czujesz podobnie ale ja na pewno nie jestem juz obiektywny, mimo tego ze staram plywac sie na innym sprzecie.
Na pewno masz swoj ulubiony zestaw i czujesz sie pokarany jak masz plywac na innym bo akurat taki sprzet maja w szkole w ktorej uczysz itd.
Pozdrawiam
...a Kubica znowu sie rozwalil