Cabrinha 2013

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post24 cze 2012, 19:12

Nie zauważyłem :hand:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post26 cze 2012, 19:53

Sorry chłopaki, dziś po prezentacji Cabrinha produkt manager, Mike Rapper złożył ręcę w błagalnym geście “nie puszczajcie zdjęć w net”
ale nie mówił nic o opowiadaniu, więc trochę info podrzucę jako mobilek przez CB ;)

PROGRAM RACE
Będzie race bar, deska i rewolucyjny kite ale po ostatecznych decyzjach co do olimpiady, czyli późną jesienią 2012, kiedy również będzie kropka “nad i” co do monotypu, czy może jednak “Box Rules”, którw powinien być jeszcze bardziej doprecyzowany. Tak naprawdę, to nie wiemy nic więcej poza tym, co napisałem, żadnych projektów, zdjęć, czy info, bo wszystko ma być top secret, czy się przyda, czy byc może nie , jeśli cofną decyzję, albo jeśli nie będzie box rules i wybiorą na monotyp inny brand.
Cabrinha uważa, że to, co robi „race konkurencja”, to w dużym stopniu wyrzucanie pieniędzy „przez okno”, obiecują, że trzymaja rękę na pulsie, pracują nad sprzętem i jednocześnie nie będą zdradzać konkurencji efektów i owoców tej pracy.
Raczej śmieją się tu z „race konkurencji” i bardziej chwalą i doceniają takich graczy, jak Naish i Sling, którzy na race patrzą spokojem.

DESKI TT
Nowy shaper i board manager z Nowej Zelandii wprowadza rewolucję w budowie desek, nowe footsrapy: super ławty montaż i regulacja od prawdziwego XXS do XXL i pady bardzooo grube i bardzo wygodne.

Reweolucją jest tez zastowwanie jednej śrubki tej samej grubości i długości do wszystkiego: strapy, finy i rączka ;) Jeśli niefortunnie zgubicie 1-2 śrubki „zapas jest przy rączce” ;)

Słynny Custom by Dre ma snowboardowy ślizg i niesamowicie grube wcięcia (patrząc po długości deski), które pozwalają w pełni na pływanie bez finów, a projektowana jest wspólnie przez Dre i nowego projektanta ( właściciel, jedynego do tej pory wyciągu wake w Nowej Zelandii), który mówiąc krótko DOBRZE ZNA SIĘ na wszystkich deskach od wake, przez snwb, surf, na ws kończąc ;) Czyli Custom będzie jeszcze lepszą deską kite/wake i przede wszystkim jak obiecuje nowy shaper - nie do zajechania!!!

LATAWCE
Jako pierwsza firma Cabrinha wprowadza 100% kobiecy design latawca i baru – Siren, którym jest zmodyfikowany Switchblade.

Nowy kite „briddle C” Chaos ... trzeba polatać, żeby coś napisać konkretnego, narazie czekamy na wiatr. Na pewno nie ma nic wspólnego z Nomadem, jest to totalnie nowy kite, zaprojektowany od zera!
Drifter - definitywnie kite sezonu 2012 choć ilością sprzedaży nie przebije nigdy Swicthblade, który w ilości sprzedanych latawców wygrywa z każdym latawcem, mówiąc krótko nadal jest kajtem NR 1 na świecie.

Drugie info o ilościach, jest takie, że latawce LF, które były od zawsze robione w fabryce Cabrinha (Neil Pryde) już nie są robione, ze względu na zbyt małą ilość prodkucji – jedyne ok 2500 sztuk na cały świat (wszystkie modele razem) na sezon 2011.
Natomiast w w.w. fabryce cały czas produkowane są jeszcze jedynie Besty, czyli ilości chyba nieco większe (brawo Ziomek ;) )

Mamy nowy, rewolucyjny zaworek w głównej komorze (zarazem do systemu OP – Sprint), bez najmniejszego problemu można podczepić do niego każdą pompkę, bez użycia jakiejkolwiek końcówki. Do zaworka BEZPOŚREDNIO podczepiamy wężyk (!), pompowanie jest jeszcze lżejsze, szybsze i wygodniejsze

BAR
1. W zrywce (przy metalu „odginanym do góry”) pojawia się mały, banalny, bardzo istotny szczegół, który znacznie ułatwia jej zapinanie na wodzie/lądzie.
2. Wnętrze czerwonego grzybka jest powiększone i uproszczone, dzięki czemu zrywka również zapina się łatwiej i możliwe jest ustawienie chickena względem zrywki zarówno w lewo, jak i prawo.
3. Czerwoną/czarną kulkę przy gumkach idących od taśmy depowera zastąpiono “małymi łapkami/rączkami” – wielkością pasującymi idelanie na trzy palce ;)

Cóż więcej info wkrótce...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 11:31

Crazy Horse pisze:BAR

Obrazek

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post29 cze 2012, 13:41

Widzę , że zastąpili te kulki od depowera czymś bardziej poręcznym!

garf83

Post30 cze 2012, 04:57

Offtop jesli chodzi o dyskusje o Cabrinhi, ale male sprostowanie...

Crazy Horse pisze:właściciel, jedynego do tej pory wyciągu wake w Nowej Zelandii

... wyciagi wake w Nowej Zelandii sa dwa.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2012, 10:34

garf83 pisze:Offtop jesli chodzi o dyskusje o Cabrinhi, ale male sprostowanie...

Crazy Horse pisze:właściciel, jedynego do tej pory wyciągu wake w Nowej Zelandii

... wyciagi wake w Nowej Zelandii sa dwa.

Może? Piszę, co mi gościu powiedział, nie szukałem i nie sprawdzałem, zwłaszcza, że w wake tak "siedzę/nie siedzę", a już na pewno jak bym jechał do NZ, to na puste fale, a nie 1-2 wyciągi ;)

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post01 lip 2012, 11:38

Dno ale SNB jest super - w deskach wake slinga to stosuja a te sa mega pancerne, na pewno krok w dobra strone.

Malaga
Deska: Team Series
Latawiec: NKB Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2012, 13:04

Latał już ktoś na Chaosie ? Jak wrażenia ?

Adam-Opole
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 sie 2012, 13:36

Bar wygląda jak jakaś prehistoryczna kość jakiegoś dinozaura :p

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2013, 00:05

Już od tygodnia mamy w teście nowe latawce Cabrinhy 2013! Przeszły pierwsze testy na naszym szkoleniowo-majówkowym wyjeździe w Soma Bay. Cabrinha od kilku lat rok w rok "przyspieszała" swoje flagowe latawce, no. bardzo popularny model Switschblade. Duże zmiany weszły już w modelach roku 2012, ale te z 2013 to po prostu nowy wymiar fun’u. Switsch nadal w teście - wrażenia będą później ... :)
Oprócz Switchblade mamy też Vector’a, który poza szkoleniami sprawdza się rewelacyjnie również przy początkowych trickach unhooked. W zrszłym roku, wielu instruktorów w szkołach "pracujących" na tym sprzęcie miało dzięki temu sezon usłany progresami :thumbsup: Zupełnie poważnie - na Chałupy 6 od razu zauważalne było zaskoczenie i zadowolenie chłopaków z tego latawca. Pierwszy chyba latawiec Cabriny, w serii dedykowanej do nauki od podstaw, przy którym usłyszałem: „DUDE, bedziemy szkolić na tej siódemce?, no jest troche kuzwa szybka”. Taki krótki wstęp, bo nie wiedzieć czemu watek ten umarł ..eeee,,, w sierpniu 2012???

Obecnie mamy jednak 2013 rok, więc kilka uwag o tych modelach. Po pierwszym tygodniu pracy na sprzęcie, ale też pływania :mrgreen: mam już kilka spostrzeżeń. Podoba mi się, że latawce na sezon 2013 są bardzo dopracowane w szczegółłach - jakość użytych materiałów i wykonanie jest na 5+. Rozwijając nówkę z worka miałem obawy, czy sztywny i gruby materiał tuby się nie złamie, tak głośno szeleścił..:) Na duży plus jest też wykonanie i design plecaków (tylko w serii Vector plecak jest mniejszy i mniej zbajerowany - jednak cena latawca zdecydowanie to rekompęsuje).

Ciekawa kolorystyka Vectora w tym roku ...

Obrazek

ale również Switschblade'a ... , np. taki mamy teraz :

Obrazek

Przy Switshblade, koniecznie warto wspomnieć o dydykowanej wersji WOMAN - Sirene, zarówno latawców i TAKŻE!!! barów :idea: taka nowość na rynku (i bardzo nierentowny ruch Cabrinhy podejrzewam), za to bardzo ciekawy marketingowo :clap:

Obrazek
Obrazek

przy okazji , można będzie na tym zestawie zobaczyć w tym sezonie znaną i lubianą Zuze :thumb:

Cabrinha Vector 2013, jeśli chodzi o charakterystykę latawca, w mojej ocenie niczym sie specjalnie od ubiegłorocznej się nie różni - poza kilkoma szczegółami, bardziej w kwestii jakości wykonania i użytych materiałów . Dotychczax, jedną z bolączek Cabrinhy według mnie były mankamenty baru, które mnie osobiście denerwowały. Szczególnie kiepskie linki, czy tez dość trudne do zaciągnięcia trymery baru. Teraz jest widoczna zmiana, linki grube, sztywne, śliskie i moim zdaniem podczas długiego użytkowanie takie pozostaną. Trymer baru technologicznie nic się nie zmienił, natomiast zamiast dotychczasowej czerwonej i czarnej małej kulki "dostał" w zastępstwie wygodne, szersze uchwyty. Niby szczegół, ale sporo zmienia. Sądzę, że będzie to odczuwalna różnica szczególnie przy snowkite, gdzie dzięki tej zmianie będzie pewniejszy uchwyt w rękawicach.
Poprawiony został też system bezpieczeństwa i jest obecnie dużo łatwiejszy w ponownym samodzielnym złożeniu. Przetestowane na 5 nowych adeptach kite :thumbsup:
Pisząc o Vektorze, wspomnę tylko, że zastąpił on produkowaną do 2011 roku linię Convert. Od 2012 konstrukcja zupełnie nowa i z całą pewnością też zasłużenie otrzymała nową nazwę. To po prostu inny latawiec, a z wycofanym w 2011 Convertem, ma wspólne tylko 3 cechy

- jest z linii Cabrinha najprzystępniejszy cenowo,
- rewelacyjny do szkolenia,
- we wzmocnionej wersji SE za dopłatą kilkunastu % sprzęt praktycznie niezniszczalny

Poza tymi niewątpliwymi zaletami, stał się latawcem zwinnym, dającym duże możliwości rozwoju, nie tylko osobom początkującym, ale również stawiającym sobie bardziej odważne cele.
Jedna taka techniczna nowinka, może szczegół, ale w mojej ocenie niezmiernie przydatny. Cabrinha wprowadziła w tym roku tzw. system "line manager storage" . Na polskie to znany już np ze Slingshota patent "kawałka jakiegoś materiału" - w który, w prawidłowej kolejności będą podpięte linki baru. Dzięki temu, po każdym pływaniu, można je do tego gadżetu podpiąć, i zwinąć bar. po czym przy następnym setup'ie sprzętu, w odwrotnej kolejności podpiąć do uprzęży latawca.

Obrazek

Zaletą tego, jest brak konieczności rozplątywania każdorazowo linek na plaży. Proste jak cep, a do tego jest wszyta w latawiec kieszonka, dokładnie UWAGA w tym miejscu, w którym zaczynasz się zastanawiać... co z tym elementem po przypięciu linek do latawca zrobić :thumbsup:

Obrazek

Za kilka dni postaram się napisać też o Switschblade, muszę jednak trochę więcej ten latawiec opływać.

pozdrawiam

stiv a
http://www.kitepro.pl
travel@kitepro.pl

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2013, 14:05

Stiv - a podnosząc ważniejsze argumenty, niź "fajność" plecaka co powiesz o dolnym zakresie Vectora 2013 , np 12m2?

..kolory ładne :thumb:

peace

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post04 maja 2013, 18:40

Ziomek - Jeżeli zakres dolny Vector, to przeciętny rider, np. taki jak Ty (pisząc o przeciętności mam tylko na myśli wagę i w miarę już opanowaną technikę dobrego ostrzenia, a nie inne niewątpliwe Twoje wszechstronne predyspozycje :wink: ) powinien na desce 135-140 robić górkę przy średnio 11-12 knt. Nie jest to latawiec z rewelacyjnym i najlepszym na świecie dołem - ale jak sam niejednokrotnie twierdzisz, nie ma tego jednego jedynego sprzętu, w którym wszystko będzie najlepsze, bo chyba nie musi? Vector ma za to bardzo duży zakres górny, idealne uważam rozłożone proporcje sił na barze - które nie są za duże, jednak na tyle wyczuwalne by nie patrząc się non stop w latawiec, czuć w którą stronę ucieka. Jak do tego dołożyć banalnie prosty restart, to wszystko razem się przekłada na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania, na co Cabrinha zawsze kładła duży nacisk. Lepszy dół od Vectora ma napewno Cabrinha Switchblade, ale najlepszy to pewnie - Best :) Nie miałem jeszcze okazji, więc jak tylko się nadarzy to chętnie, jak będzie u Ciebie coś luźnego na Eko.

pozdr

stiv a

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 11:18

Stiv - nie pytałem ani o: "bardzo duży zakres górny, idealne rozłożone proporcje sił na barze -czy też banalnie prosty restart"

pytałem konkretnie o dolny zakres - konkretnego rozmiaru nawet :idea: (jak wiadomo w 12stce, jest to ważna cecha, dalece ważniejsza od koloru plecaka np..)

jak się domyślasz moje pytanie nie było przypadkowe - ale chyba nie spodziewałem się innej odpowiedzi , niż uzyskana :hand:

peace

stiv amoralny
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 13:36

Ziomek. pisze:jak się domyślasz moje pytanie nie było przypadkowe - ale chyba nie spodziewałem się innej odpowiedzi , niż uzyskana :hand:

peace

Ziomek - ale czy ja napisałem, że 12m2 Vector ma rewelacyjny dół? Nie ma. Za to ma taki dół 12m2 Switchblade. W twojej ocenie - jest to najważniejsza cecha, a w mojej jest BARDZO WAŻNA + ważnych jest jeszcze kilka innych, które tworzą RAZEM podstawę do ocen sprzętu, przemawiających za/przeciw danemu latawcowi. Dlatego o nich także wspomniałem.

pozdrawim

stiv a

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 maja 2013, 16:07

stiv amoralny pisze:
Ziomek - ale czy ja napisałem, że 12m2 Vector ma rewelacyjny dół? Nie ma. Za to ma taki dół 12m2 Switchblade. W twojej ocenie - jest to najważniejsza cecha, a w mojej jest BARDZO WAŻNA

..to precyzyjniej:

a) w mojej ocenie w rozmarze 12m2 jest to bardzo ważna cecha - czy najważniejsza? niekoniecznie - ale na pewno jedna z ...

b) świetnie , że się już obaj zgadzamy, że Vector 12 nie ma rewelacyjnego dołu, bo to tak, jakby napisać , że Fiat126"p" nie ma rewelacyjnego przyspieszenia 0-100 kmh :thumb: .."niestety" Fiat już tego modelu nie produkuje w 2013 roku - a Cabrinia, i owszem, i te latawce miały zwykle niezły dół.. stąd moje zdziwienie :hand:

c) chyba nie dziwi mnie to , że nic o tej "cesze" (nazwijmy to nadal dyplomatycznie :thumb: ) nie piszesz w recenzji - bo jest ona do wychwycenia na poziomie początkującym ( a co dopiero Twoim) - choć tej grupie można powiedzieć? że .."nie wieje"? :wink: ..chyba , że po RPMach , których używałeś przyzwyczajony jesteś, że latawce nie posiadają dlnego zakresu , co również mnie nie dziwi - przyznasz? (góra i owszem - świetna :hand: )

d) peace :thumb:

ps: a kolory naprawdę ładne :thumb: ..pozazdrościłem na tyle, że mój następny latawiec też ma to zestawienie :hand:

Wróć do „Recenzje & Opinie”