No to małe conieco.
Rozłożyłem latawiec i poleciał.
A że wiatru było jak na lekarstwo to nie można było sprawdzić jego własności lotnych na tyle aby można było coś konkretnego napisać.
Bar prawie taki jak w ozonie
Przypadkiem sprawdziłem działanie systemu bezpieczeństwa - działa i to całkiem leciutko. Zrywki na chickenie nie sprawdzałem ale powinna działać
A co do lotu. No dużo się nie wypowiem bo mało miałem do czynienia z depowerowanymi latawcami i nie mam do czego porównać. Jak się trafi wiatr i warunki do jazdy to nieomieszkam napisać więcej.
Na razie zauważyłem, że przy ok. 2m/s lata i jest w miarę zwrotny, mocy ma bo przy puszczaniu go przez power zone na zaciągniętym barze nie miałem siły mu się postawić
Niepokoi mnie nieco zawijanie się końcówek przy zwrotach, nie są to jakieś tam klapy typu "klapa i gleba" ale mimo wszystko są. Podejrzewam, że przy silniejszym wietrze nic takiego nie będzie miało miejsca. EVO ma 3 ostatnie komory zamknięte i to właśnie one się lekko zawijały. Nie przeszkadza to mocno tym bardziej, że przy takim wietrze jak dziś wiał to nikt nie pojeździ. Jak już coś tam dmuchnęło to zawijanie znikało więc to pewnie wina wiatru a nie konstrukcji.
Drugim zaskoczeniem było mocowanie 4 rzędu linek do czaszy.
Otóż linki mocowane są nie do samej krawędzi spływu a jakieś 20cm od niej. NIe miałem czasu żeby przemyśleć to rozwiązanie i czemu zrobiono to tak a nie inaczej, nie wiem. Na razie stwierdziłem tylko tyle, że przy tak słabym wietrze ciężko będzie ten latawiec samemu odwrócić jeśli spadnie na ziemię komorami w dół. Póki co nie będę przesądzał czy to dobre rozwiązanie czy złe. Faktem jest, że troszkę mnie to zdziwiło.
To póki co tyle.
Więcej napisze jak pokaże się śnieg, będe miał na czym jeździć i będzie wiało na tyle żeby napisać coś więcej o samym depowerze i mocy jaką kajtek generuje.
Fotki z lotów macie wyżej...
...cdn
... jeszcze mi się soć przypomniało. Gumki zabezpieczające nawinięte linki łatwo jest zgubić także po rozłożeniu latawca należało by je jakoś zabezpieczyć np wkładając je do kieszeni kurtki, spodni czy plecaka. Ja już jedną zgubiłem ;(