Ozone Edge 2009 - coś o jegomości wiadomo??

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
lukdh

Post14 cze 2009, 22:17

Szanowni Państwo,

za moment stuknie połowa sezonu a żadnych wieści nigdzie nie ma o tegorocznym Edge'u.
Wielka prośba o słów parę od tych którzy mieli styczność i czują że mogliby coś podpowiedzieć o tym zacnym latawczyku.

Zwłaszcza dzisiejsze pływanie przy 40węzełkach czy ile tam ich momentami było utwierdziło mnie w przekonaniu że w temacie latawca z mega windą Edżyk '07r jest wciąż fantastyczny (niedościgniony...?) lecz jakże byłbym rad usłyszeć że w tej kwestii zmieniło się wiele za sprawą tegorocznego modelu :lol:

Zatem ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... niech skrobnie parę zdań.
Z góry dziękuję, jak również dziękuję za ewentualne info gdzie / jeśli w ogóle możnaby go przetestować.

Zdrów!

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2009, 23:38

...jeśli nie przeszkadza Ci ,że akurat pływam i sprzedaję OZONE to mogę napisać parę zdań, oczywiście jak zwykle subiektywnych :wink:

W 2009 EDGE RX jest:

-dość szybki :!:[ szczególnie od 11stki w dół] szybszy niż 07 , dużo bliżej mu szybkością do 08

-co do wysokości skoków to wg mnie coś pośredniego między 07 a 08 i aby osiągnąć pułapy z 07 wymagana jest prędkość najazdu[ w 07 można było jechać wolno i wystarczyło odkręcić bar i.....hoooopla, tu potrzebny jest speed]

-co dość dziwne bardzo dobry do unhook :roll:

-siły na barze mniejsze niż 07 , a minimalnie większe niż 08

- ostrzenie do wiatru jak zwykle 200% ponad normę[ jak w 07 i 08]

-kiteloopy ciasne [na 11stce i mniejszych]

to chyba tyle z tego co mi chodzi po głowie :roll:

z rzeczy, które się niektórym nie podobają to w bardzo szkwalistym wietrze latawiec trochę pracuje[ nie jest jak 07, wrzeźbiony z jednego kawałka] mnie to osobiście nie przeszkadza, ale wspominam o tym bo jest to różnica do 07

Jak radzisz sobie z angielskim to poczytaj kiteforum.com- widziałem tam sporo opinii, myślę ,że w miarę obiektywnych!

Tu jest filmik pokazujący,ze się da :

http://kiteguru.pl/?p=597#more-597

Takie są moje wrażenia, na pewno inni będą mieli odmienne zdanie[ i bardzo dobrze, każdy ma do tego prawo:lol:] , mnie osobiście do mojego pływania bardzo pasował właśnie EDGE 08[ bardziej niż Sport].

A w tej chwili mam sporo oblatane na 11stce EDGE RX[ z której jestem mega zadowolony- jak dla mnie bomba] trochę mniej plływałem na 9RX[jeszcze się nie "dorobiłem" swojej i jeżdżę ciągle na 08]

PS: rola etatowego "obrzydzacza" jest już na KF zarezerwowana, więc na pewno i tym razem będzie jak zwykle :wink:
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 23:55 przez GURU 10.5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post14 cze 2009, 23:46

ktokolwiek widział

niestety tylko widzialem 7 w akcji na falach w canos rider byl bardzo dobry i latawiec chodzil jak marzenie .Czekam na swoja 7 to moze cos skrobne jak bedzie warta grzechu.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 00:01

lukdh pisze:
Zwłaszcza dzisiejsze pływanie przy 40węzełkach czy ile tam ich momentami było utwierdziło mnie w przekonaniu że w temacie latawca z mega windą Edżyk '07r jest wciąż fantastyczny (niedościgniony...?) lecz jakże byłbym rad usłyszeć że w tej kwestii zmieniło się wiele za sprawą tegorocznego modelu :lol:

!

TAK ... zmieniło się ... niestety :/

za sprawą tegorocznego modelu
została zachowana tendencja spadkowa megahangtimeu Egdów (bo o niego pytasz) ----> EDGE 07 , 08 , 09 .. jak tak dalej pójdzie to w 2011 w ogóle nie bedzie się dało skakać na Edge ;)
jeśli więc chcesz latać jak na paralotni - to zostań przy 07 :idea:
bo póki co nie spotkałem kajta o zbliżonej choćby tej cesze :idea:

co do kiteloopów
- to jak czytam że Edge kręci je "ładnie"
to się zastanawiam o co "WTF KAMAN" :shock:
akurat ŻADEN EDGE NIDGY NIE KRĘCIŁ DOBRZE KITELOOPÓW :idea:
jasne że DA SIĘ na nim zrobić KL
na Rhino 20m2 z 2003 też zrobię
ale Edge jest jednym z ostatnich kajtów które polecąłbym do kiteloopów
sezon temu jeden z czołowych zawodników polskich uparł się by pokazać nam wszystkim że na 7m2 Edge robi się wyczesane KL
odpuścił po kilku póbach, bo wiele by z Niego nie zostało..:/

ps: czy to TY tak laaaataaałeś dziś na Ch6 na Edge 07 wlasnie?

pzdr, "etatowy obrzydzacz kiteforum" :lol:

pss: KTOŚ musi, wszyscy nie możemy być "słodkopierdzaczami" :wink:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 00:11

...tak dla odmiany :wink: znalazłem kilka opinii, pierwszych z brzegu:

http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=1&t=2357129&p=595320&hilit=ozone+edge+2009#p595320

...a najlepiej nie słuchaj etatowych obrzydzaczy ani słodko..erdzaczy :wink: tylko wpadnij do Pauliny do Rewy i przekonaj się sam :hand:

Awatar użytkownika
lukdh

Post15 cze 2009, 18:07

...jeśli nie przeszkadza Ci ,że akurat pływam i sprzedaję OZONE to mogę napisać parę zdań.

Nie przeszkadza mi to wcale :D - każdy z nas jest niestety dość subiektywny lecz forum ma to do siebie że i tak się znajdzie ktoś kto storpeduje czyjeś argumenty :wink: , a ten kto jest zainteresowany wyciągnie złoty środek.

A do rzeczy to martwi mnie trochę co napisał Ziomek odnośnie hangtime'u i kiteloopów.

Powiem szczerze - Edge 9m 2007r (taki własnie ujeżdżam) zamieniłbym wyłącznie z dwóch powodów:
- szybkość (jest jednak zbyt wolny-przeszkadza zwłaszcza na fali);
- ewentualnie kręcenie loopów - wiem ze to nie jest sprzęt konstruowany z myślą o tego typu ewolucjach lecz w wydaniu z 07r sprawa wymaga mega twardych jaj tudzież skłonności masochistycznych.

Trzeci powód dla którego mogłbym nawet zarzucić dwa poprzednie argumenty to JESZCZE większa winda ale z tego co widzę to winda ma być w 09r mniejsza :cry: a to akurat słaba wiadomość.

ps: czy to TY tak laaaataaałeś dziś na Ch6 na Edge 07 wlasnie?

Tak to ja byłem - warunki były właśnie ku temu aby brać z Edge'a to co najlepsze/do czego został stworzony.

Przy okazji Ziomek - mega szacun za ładnego kiteloopa na konkretnej wysokości którego widziałem jak robiłeś przy kite.pl'u - piknie 8)

za sprawą tegorocznego modelu
została zachowana tendencja spadkowa megahangtimeu Egdów

No i właśnie widzę że moje rozterki nie zostaną rozwiane.
Niestety a może stety kite daje mi największą radochę właśnie w tych skrajnych warunkach kiedy można sobie solidnie poskakać/polatać i nie chciałbym rezygnować z windy którą daje obecny Edge a jeśli to bardzo nieznacznie pod warunkiem że szybkość kite'a będzie wyraźnie większa a tu widzę klops :cry:

Pozostaje więc czekać aż Ozone przypomni sobie w 2010r jaka myśl przyświecała im konstruując po raz pierwszy Edge'a ewentualnie aż któraś z firm zamiast konstruować kolejne podobne i łatwe w prowadzeniu latawce zrobi coś może nie do końca poprawnego ale na tyle spektakularnego jeśli chodzi o windę że poziom endorfin będzie jeszcze wyższy niż w trakcie niedzielnego latania :wink:
...tu z łezką w oku wspominam F-One'a Mach1 - cóż to była za maszyna ehhh...

P.S.
...a najlepiej nie słuchaj etatowych obrzydzaczy ani słodko..erdzaczy tylko wpadnij do Pauliny do Rewy i przekonaj się sam

Dzięki za info - chętnie skorzystam gdyż widzę że bez testów z pewnością się nie obędzie.

Zdrów dla wszystkich!

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 19:24

lukdh pisze:

...tu z łezką w oku wspominam F-One'a Mach1 - cóż to była za maszyna ehhh...

Dzięki za info - chętnie skorzystam gdyż widzę że bez testów z pewnością się nie obędzie.

Zdrów dla wszystkich!

..ja też swego czasu miałem 12stkę Macha 1, a później Macha 3 [ i ten dopiero miał kopa :lol: -właściwie ciężko było zwrot zrobić aby nie sprowokować skoku :wink: ]

testuj koniecznie, bo jeśli radzisz sobie z EDGE 07 [który poza tym,że rzeczywiscie mega skacze nie jest najprzyjemniejszym i najwszechstronniejszym kitkiem , sam wiesz:roll: , raczej dość specjalistyczna,jednostronna maszyna], to poradzisz sobie i wyciśniesz naprawdę dużo również z EDGE RX 09

powodzenia :hand:

Awatar użytkownika
lukdh

Post15 cze 2009, 19:58

ja też swego czasu miałem 12stkę Macha 1, a później Macha 3

No to widzę że mieliśmy podobną edukację kite'ową - po Machu 12m miałem Takoona Skoopa (świetna maszyna na tamte czasy!) a pożniej właśnie M3 12m (wypas!) :D

Wiesz aż tak źle z tym Edgem 07r to nie jest - fakt widać że przy projektowaniu przyświecała konstruktorom idea aby kitera ekspediowac w kosmos :lol: ale poza delikatnym brakiem szybkości (przydałoby się szybciej na falach ale nie znaczy że nie da się wtedy pływać - jest po prostu trudniej) jest super.
Miękki i wyczuwalny na barze, stabilny w każdych nawet tych najbardziej skrajnych warunkach i to co dla mnie ważne potężny zakres wiatrowy.I mega winda oczywiście.

Widzę jednak że bez testów sie nie obędzie zanim podejmę decyzję o zmianie.

Na filmach łądnie to lata, i co ciekawe dość nieźle kręci loopy czego akurat nie moge powiedzieć o modelu 07r (to naprawdę wymaga miłowania się w samookaleczeniu :wink: ).

Trochę mnie zastanawia to co pisałeś że winda jest uzależniona od szybkości najazdu - widać to na filmach Ozone'a - wszystkie te wysokie skoki są pokazywane z płaskiej jak dupa niemowlaka wody.
To trochę słabo bo w najmocniejszych wiatrach w Polsce przynajmniej dość rzadko spotyka się płaską wodę, raczej jest problem z mega wybiciem na szybkosci żeby wcelować w jedną z miliona falek tworzących czop i w jakiś dziwny sposób czyhających aby jednak przytrzymać krawedź przy wybiciu :)

A powiedz proszę tegoroczny Edge (chodzi mi głównie o 9m) zachował zakres wiatrowy do którego przyzwyczaił 07r?

Dzięki wszystkim za słów parę raz jeszcze i pozdro! 8)

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 21:25

lukdh pisze:A powiedz proszę tegoroczny Edge (chodzi mi głównie o 9m) zachował zakres wiatrowy do którego przyzwyczaił 07r?

8)

...wg mnie tak :idea: , a dodatkowo ma szerszy sweet spot !

...również na Edku 08 nie miałem problemów, aby sobie popływać w różnych warunkach i fajnie , wysoko poskakać! pomimo kilku lat pływania, ciągle loty sprawiają mi wiele frajdy [ to oglądanie plaży na Prasonissi z innej perspektywy, ludziki w dole, przegląd baz z lotu ptaka :wink: -bezcenne :lol: :wink:

Obrazek

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 21:42

lukdh pisze:No to widzę że mieliśmy podobną edukację kite'ową - po Machu 12m miałem Takoona Skoopa (świetna maszyna na tamte czasy!)

też miałem między innymi TEkajty :lol:
..i mam je do dziś :]

pzdr

Awatar użytkownika
lukdh

Post15 cze 2009, 22:34

też miałem między innymi TEkajty
..i mam je do dziś :]

Wielkie nieba - co ja bym dał żeby znów przepłynąć się na Machu 1 przy 30węzłach, poczuć rwanie w plecach jakiego od tamtej pory żaden kajtek nie oferuje, niecywilizowany sposób oddania mocy... ahhh :twisted:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 23:06

Nie koloryzujmy Edge w tym roku szczególnie w dużych rozmiarach jest porażką. Zachowuje się jak Loop 5 lat temu. Jedna wielka meduza i do tego wolna. Może małe rozmiary dają rade ale duże :snooty:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post15 cze 2009, 23:32

Smokie pisze:Nie koloryzujmy Edge w tym roku szczególnie w dużych rozmiarach jest porażką. Zachowuje się jak Loop 5 lat temu. Jedna wielka meduza i do tego wolna. Może małe rozmiary dają rade ale duże :snooty:

witam w klubie antysłodkop.
nawet otwartego zwolennika Ozonów
..starych Ozonów..

pzdr

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post16 cze 2009, 09:00

EDEG RX dostał mały upgrade bridla przedniego [dodaje się 20cm linki Spektra] i chłopcy, którzy pływali twierdzą,że poprawiło to niesamowicie stabilność i szybkość :?: [po pływaniu byli "uhahani" jakby coś wąchali :wink: ], ja na razie nie miałem okazji tego wypróbować, więc póki co podchodzę z pewną nieśmiałością[ ciężko uwierzyć,że 20cm linki może tak zmienić zachowanie latawca, ale ok.być może? ] , może tak być ,że zmienia się geometria całego bridla, popływam to sam się przekonam.
W tej chwili EDEG RX wychodzą już z fabryki ze zmienionym bridlem, a do wcześniejszych mamy te 20cm lineczki na stanie.

Awatar użytkownika
lukdh

Post16 cze 2009, 15:42

Nie koloryzujmy Edge w tym roku szczególnie w dużych rozmiarach jest porażką. Zachowuje się jak Loop 5 lat temu.

Niech to dunder świśnie - co to za straszna tendencja żeby firmy które zrobiły jeden z najlepszych w danym okresie latawców z roku na rok partaczyły sprawę i obniżały poziom :?

To samo było kiedyś z Takoonem - lubiany przeze mnie Skoop, a później Skoop2 zatracił swoją "tożsamość" i przyszła kolej na mdłe i bez specjalnego wyrazu żeby nie powiedzieć dosadnie nieudane latawki.
Przykra sprawa...

Wracając do Edge'a - muszę widzę 9kę przetestować -
przemawia do mnie, większa szybkość, większy sweet spot (to akurat bardzo ważne) , loopy w porównaniu do 07r pewnie lepiej będzie kręcił to może nie będzie aż tak źle.
Chociaż ten jellyfishing brzmi fatalnie, no i pytanie jak z tą windą bo jeśli po tej stronie klapa ( w sensie jak na standardy do których pierwszy Edge nas przyzwyczaił) to koncentrowanie się wyłącznie na Ozonie przestaje mnieć sens.
Lepiej poszukać wśród innych latawek bądź "przemęczyć się" :wink: jeszcze na 2007r i poczekać aż w końcu ktoś wyprodukuje coś tak eksplozyjnego że szczęki padną a paralotniarze zaczną masowo przesiadać się na kitesurfing 8)

Wróć do „Recenzje & Opinie”