Lipiec 2012 gdzie za granice z rodziną... Kite

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
piter78
Postawił piwka: 17 razy

Post25 sty 2012, 01:32

binkowscy1 pisze:No więc jest tak:

w lipcu urlop - jak by to powiedział Staszek Tym w drugiej połowie lipca, dokładnie 17 lipca rozpoczynamy i 14dni
i plan mam taki że:
żona - w leżaku przy basenie
dzieci - w basenie
mąż - w trapezie ...

ale gdzie? podeslijcie cos
- gdzie najlepiej z rodzinką - kto gdzie był
- blisko w miare do spotu
- fajny hotel
- jade w marcu do Soma Bay to w lipbu moze coś innego niż Egipt
- byłem na Rodos w zeszłym roku wiec też nie
- jakie biur podrózy - takie tradycyjnie reklamowane nie wiele mi zapewne doradzą
- gdzie są wtedy fajne warunki

może forumowicze to nie tylko wyluzowani studenci z rastamanem na głowie ale tez powarzni ojcowie rodzin, prezesi firm, lekarze ze szpitali - w których duch nie umarł
Pozdrawiam

Zgłoś się do aski
zawsze dobrze doradzi,ja byłem z nimi na wyjeździe,a znajomi, rodzinnie jeżdzą już od 3 lat,od ucznia po businessmana - w których jak piszesz duch nie umarł :D

pozdro P
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, 22:05 przez piter78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post25 sty 2012, 17:38

zadzwoniłem maja dac oferte i sprawdzic czy jest laguna na fuercie 16 lipca bo ponoc wtedy jest tak jak na helu :) ??
ale generalnie Canarki drogie w tym roku
poleca też Kos - jakos tak ornitologicznie :)
ze dzieciaki mają gdzie powarjować

ewentualnie Egipt
tylko ze tam zaj.....e gorąco

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post25 sty 2012, 20:59

binkowscy1 pisze:zadzwoniłem maja dac oferte i sprawdzic czy jest laguna na fuercie 16 lipca

To nie jest zbytnio skomplikowane, wystarczy zerknac ;-)
http://www.rene-egli.com/wind-weather/tide-table/

Pozdro...

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post25 sty 2012, 22:34

Co więcej - w drugim poście nawet napisałem że od 17 lipca masz lagunę przez tydzień, ale nie będzie w niej za wiele wody.

Nie powiedziałbym również że na Fuercie w lagunie jak na helu... laguna pojawia się TYLKO na kilka godzin w ciągu dnia, podczas przypływu - zgodnie z pływami najwyższy stan trwa 2 godziny + mozna dodać z 1 godzine przed najwyższym stanem i godzine po. Później to jest sucha albo zostaje błoto lub woda po kostki w której nie da się pływać.

Dodatkowo w okresie wakacyjnym wieje przeważnie 30 węzłów więc koniecznie małe latawce no i wiatr na lagunie jest szkwalisty.

W drugim tygodniu nie ma laguny, zostaje pływanie na oceanie (fale, wiatr lekko od brzegu).

Także fuerta dla początkujących tak, ale najlepiej przed okresem wakacyjnym (wieje trochę słabiej) i w terminie kiedy jest dużo wody w lagunie (np. gdy księżyc w nowiu)

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post25 sty 2012, 23:08

Lussik

nie wiedziałęm ze sotaveno o którym czytałe i pytałem to rene-egli
myslałem ze jest kilka spotów na wyspie

ale spoko przepraszam
fakt w lagunie jest 75 cm max
a strona rene-egli własnie padła mi i nic wiecej nie wiem

:)

Post25 sty 2012, 23:40

hehe

pewnie ACTA :)

ogólnie - lepszych warunków niż helsko - egipskich w pobliżu Polski, dodatkowo z hotelami na miejscu ciężko uświadczyć - albo trzeba będzie dojeżdzać, albo będzie głęboka woda, albo będą fale, albo szkwalisty wiatr :)

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post26 sty 2012, 11:38

cholera znaczy jednak Egipt - a w tym Marsa Alam coś jest
w pracy kolezanka mówiła ze to jakis nowoczesny kurort i super hotele

wzglednie Taba

Ras Sudr

Post26 sty 2012, 14:00

Generalnie w Marsa Alam nasz 2 spoty kite:

Hamata - http://www.easy-surftravel.pl/pi2/2.php ... spot_id=10 - duża laguna, dobra dla początkujących. Minusem jest długi transfer i to że na miejscu masz tylko 3 hotele a na spot trzeba dojeżdzać (około 8 km).

El Naaba - http://www.easy-surftravel.pl/pi2/2.php ... spot_id=18 - jeden spot z falami przy hotelu, jest też laguna z płytką wodą (2,5 km od hotelu). Prócz kilku hoteli na miejscu brak jakichś specjalnych atrakcji..

Czy to dobre miejsca na wyjazd z rodziną ? Odpowiedz sobie sam :)

W Ras Sudr jest podobnie, z tą ZALETĄ że masz pod nosem hotel i rodzina może obserwować jak pływasz wprost z leżaka. Minusem jest długi transfer z lotniska i również brak atrakcji na miejscu. >>Ras Sudr > http://www.easy-surftravel.pl/pi2/2.php ... spot_id=13

Pozdr
Lussik

Nivea
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post26 sty 2012, 17:59

Lussik | EASY Surf Center pisze:Co więcej - w drugim poście nawet napisałem że od 17 lipca masz lagunę przez tydzień, ale nie będzie w niej za wiele wody.

Nie powiedziałbym również że na Fuercie w lagunie jak na helu... laguna pojawia się TYLKO na kilka godzin w ciągu dnia, podczas przypływu - zgodnie z pływami najwyższy stan trwa 2 godziny + mozna dodać z 1 godzine przed najwyższym stanem i godzine po. Później to jest sucha albo zostaje błoto lub woda po kostki w której nie da się pływać.

Dodatkowo w okresie wakacyjnym wieje przeważnie 30 węzłów więc koniecznie małe latawce no i wiatr na lagunie jest szkwalisty.

W drugim tygodniu nie ma laguny, zostaje pływanie na oceanie (fale, wiatr lekko od brzegu).

Także fuerta dla początkujących tak, ale najlepiej przed okresem wakacyjnym (wieje trochę słabiej) i w terminie kiedy jest dużo wody w lagunie (np. gdy księżyc w nowiu)

Pozdr
Lussik

Lussik nie zgadzam się z tym co piszesz- w lipcu,sierpniu laguna utrzymuje się od 6 do 8h!
To o czym piszesz może być w innym miesiącach w których byłeś na Fuercie :D, ale lipiec,sierpień?

Poniżej tabela pływów
http://www.rene-egli.com/pl/wind-weathe ... przypywow/

Myślę,że najlepsze informacje na temat wiatru i laguny moga udzielić osoby które sa tam non-stop od kilku lat :D
Polecam kontakt z Wiktorią-korzysta z kf,rozwieje wszystkie wątpliwości :thumbsup:
http://www.wiktoriarosinska.com/polish/ ... ezerwacja/

ps.wyobraź sobie,ze jak byłam w lipcu na Fuercie było na lagunie jak na Helu,no może trochę więcej wiało(powyżej 35 węzłów) :thumbsup:
Pzdr Joanna
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 03:16 przez Nivea, łącznie zmieniany 1 raz.

terror cake
Kontaktowanie:

Post26 sty 2012, 19:20

binkowscy1 pisze:Lussik

nie wiedziałęm ze sotaveno o którym czytałe i pytałem to rene-egli
myslałem ze jest kilka spotów na wyspie

ale spoko przepraszam
fakt w lagunie jest 75 cm max
a strona rene-egli własnie padła mi i nic wiecej nie wiem

:)

Sotavento to nie Rene- Egli. Plaża Sotavento to część Playas de Jadias, prawie trzykilometrowy odcinek wybrzeża. Na samym początku plaży Sotavento znajduje się popularna baza Rene Egli z wydzielonym obszarem do pływania na oceanie oraz strefą do nauczania na plaży. Na końcu plaży Sotavento znajduje się druga baza Rene Egli II- strefa tylko dla windsurferów.

Cały odcinek plaży pomiędzy dwoma bazami nie jest w rzaden sposób użytkowany przez Rene Egli. Na odcinku tym rozlewa się laguna. Laguna jest rezerwatem w związku z tym na obszarze tym nie ma rzadnych innych baz ( prawo nie zezwala na postawienie jakiegokolwiek budynku).... Wszystkie szkółki uczące na lagunie działają na zasadzie dojazdu do spotu samochodem Każdy może pływać na lagunie i nie ma za to żadnych opłat.

Laguna przy Egli I i Centrum Laguny to dwa różne spotyLaguna przy Rene Egli- to zaledwie końcówka laguny (woda dochodzi tam poprzez boczny wlew)i rzeczywiście woda dopływa tam najpóźniej i najwcześniej odchodzi po czym pozostaje breja...poza tym pływanie tam graniczy z cudem: turyści, kursanci Egli, chorągiewki, mega szkwalisty wiatr, kamienie... Wystarczy spłynąć za Gorrionesa i sprawa wygląda inaczej. Nie ma tam już asekuracji Egli, ale woda jest do kolan lub pasa więc to chyba nie jest duży problem. Nie ma już kamieni,a wiatr za Gorrionesem jest już dużo lepszy( ZA Gorrionesem w kierunku centrum II) Laguna która widać na zdjeciu panoramicznym strony Egli to Centrum Laguny czyli jej główny wlew. Znajduje się ona od strony Centrum II. Woda tam jest najgłębsza, a laguna jest najszersza.Woda utrzymuje się 6 godzin. Latem pływy są największe (końcówka lipca-sierpień), woda utrzymuje się 6-8 godzin, w zależnośći od pływu. Poziomy wody.

Wiatr- rzeczywiście lipiec oraz sierpień to okres najsilniejszych wiatrów. Na wodzie chodzą 9,7,5, kite'y dwócyfrowe raczej się nie przydadzą.

Hotel dla rodziny, chyba najlepiej Gorriones. Latem bogata animacja, tuż nad spotem. Hotel typowo "dzieciecy" to Sotavento Beach Club, duży plac zabaw, niemal całodniowa animacja dla dzieci...w wersji niemieckiej:D

Aha na wyspie jest dużo innych spotów, większość z nich nie ma oficjalnych nazw "spotów", ale całą wyspa nadaje się do pkitesurfowania. Spot zorganizowany jest jeszcze naFlag Beach. Również super plaża, świetny do wave'u.

terror cake
Kontaktowanie:

Post26 sty 2012, 19:35

Aha co do tłoku...latem jest zdecydowanie najwięcej turystów, ale laguna to prawie 3km.... to naprawdę duży obszar!!! Az tylu kitesurferów tu jeszcze nie ma. To samo na oceanie...tłok jest jak się pływa pomiędzy bojami Rene Egli na 100 metrowej szerokości. Sptavento to 3 km...

Post26 sty 2012, 20:17

Hej

Lussik nie zgadzam się z tym co piszesz- w lipcu,sierpniu laguna utrzymuje się od 6 do 8h!
To o czym piszesz może być w innym miesiącach w których byłeś na Fuercie ,ale lipiec,sierpień?

droga Nive'o - ile razy byłaś w lipcu / sierpniu na Fuerteventurze? Jesteś pewna że laguna utrzymuje się tyle za każdym razem?

Bo nie wiem czy wiesz, pływy dyktowane są przez fazy księżyca, i inną amplitudę mają podczas pełni, inną podczas nowiu, inną również zimą i na wiosnę. Generalnie zimą powinno być więcej wody - co za tym idzie, powinna się ona dłużej utrzymywać bo woda w lagunie jest TYLKO podczas przypływu i chwilę przed nim. Podczas odpływu wody nie m.

Wystarczy spojrzeć w podaną przez ciebie tablę - w niektórych okresach stan wody w lagunie to 110 cm (np. kwiecień), ale już tydzień później tylko 60 cm maksymalnie i w takich dniach nie ma co liczyć na rewelację na lagunie.. także jakby to można ująć "laguna lagunie nie równa" więc nie obiecywałbym 8 godzin pływania w lagunie.. tymbardziej że przypływy są o 13, 14, i ostatniego dnia o 18;49...

Co więcej jeżeli chce się na maxa lagune wykorzystać to trzeba jeździć tam gdzie pisze Wiki, czyli na dziki parking, co wiąże się z wynajmem auta lub zorganizowaniem jakiegoś transferu (na pewno nie darmowego z Rene Egli).

Jak ja byłem na Fuercie to największe stany wody to było około 130 cm, i wtedy laguna nie utrzymywała się 8 godzin...

Pozdr
Lussik

terror cake
Kontaktowanie:

Post26 sty 2012, 22:33

Nie chce się znaleźć pod ostrzałem ale....

największe pływy są zdecydowanie latem.
Serio, w lipcu i sierpniu przy pełniach robimy szkolenia na dwa dwie grupy np. 10- 13, 13.30- 17.( No ale ok te 8 godzin to tak od pierwszej kropelki do ostatniej, przyjmijmy że centralna laguna na całej długości utrzymuje się 5-6 godzin) Również latem jest najwięcej wody w lagunie, za to teraz, zimą jest cieniutko. Woda do Egli ledwie dochodzi. Te centymetry podane na stronie Egli dotyczą laguny przy bazie Rene Egli I. W centrum laguny latem zawsze jest poziom min. kolana, pas, przy pełniach woda jest na tyle wysoka, że w kanale nie ma gruntu. Wysokość pływów znajdziecie na: (dane z Gran Canarii, na Fuerteventurze czas pływu + 15 min http://pl.windfinder.com/tide/Puerto_de_la_Luz_Gran_Canaria_Canary_Islands

A na lagune lepiej nie jechać samochodem bo łatwo się można zakopać jak się nie zna właściwej drogi. Najlepiej spłynąć kitem z bazy.

Na tym kiepskim zdjeciu ponizej widać dwa wlewy.... laguna w centrum już jest pełna, podczas gdy laguna przy Egli dopiero zaczyna naplywac...

P.S. Już się nie wtrącam do tego wątku i pozdrowienia dla was obu :)
Załączniki
015 (640x480).jpg
015 (640x480).jpg (243.19 KiB) Przejrzano 1968 razy

Nivea
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post26 sty 2012, 23:43

Lussik byłam dwa razy i laguna była :D,bez problemów pływaliśmy tam gdzie pisze Wiki,czyli za drugim kopcem :D
Tak się składa,że zimą byłam 4 krotnie i 2 razy laguny nie było wogóle (odsyłam do fotek w naszej galerii lub relacji na kf)

Dojeżdzać nie trzeba było z Melia Goriones,ponieważ laguna zaczynała się zaraz za hotelem- chyba,że ktoś mieszka w Costa Calma w jednym z hoteli-wtedy trochę daleko ..
Nie musisz mi pisać podstawowych informacji na temat występowania laguny,pływów,faz księżca...itd-taką wiedzę już mam i mają chyba wszyscy którzy kajtują :D

Kolega napisał,że jedzie z rodziną,z dwójką małych dzieci i szuka hotelu najbliżej spotu,z atrakcjami dla dzieci a sam chce pływać,więc Melia Goriones najbardziej spełnia te kryteria,a skoro pływa to da sobie radę i na oceanie,jeżeli laguny by jednak nie było :D
Jedyny makament -to cena hoteli na Fuercie w wakacje,ale wcale nie są dużo niższe niż na Rodos,Kos..

rodzinnie polecam-Fuerte,Kos i ewentualnie Egipt(jest gorąco- jeśli już to wyłącznie hotele w Soma Bay-Intercontinental i Caribbean,żaden Ras Sudr,Hamata, gdzie transfer do hotelu trwa od 4 do 6 h-dzieciaki się zamęczą i rodziców też w trakcie podróży a potem w hotelu z braku jakichkolwiek animacji,czy rozrywek)
Pzdr Joanna
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 11:13 przez Nivea, łącznie zmieniany 1 raz.

Post27 sty 2012, 09:16

Tak się składa,że zimą byłam 4 krotnie i 2 razy laguny nie było wogóle (odsyłam do fotek w naszej galerii lub relacji na kf)

No jak nie trafiłaś w pływy to nie było.. nic dziwnego :D

pływa to da sobie radę i na oceanie,jeżeli laguny by jednak nie było

No wszystko zależy od poziomu zaawansowania... jeżeli kolega pisał wcześniej że jezdzie doszkalać się w Egipcie i jest na etapie startów z deską to na oceanie, przy 35 węzłach nie wiem czy będzie tak jak to napisałaś - "JAK NA HELU"...

Nie będzie - o to mi chodzi. Na KOS i na Rodos też jak na Helu nie będzie, jedynie co to w Egipcie podobną łatwość warunków znajdzie.

Nawet jak trafi na lagunę to tam też jak na helu nie będzie (35 węzłów szkwalistego wiatru zakłócanego przez góry / wydmy).

Co nie zmienia faktu że ja Fuertę osobiście bardzo lubię, lecz wystarczy poczytać kiteforum i można zobaczyć jakie są opinie osób początkujących które pojechały tam same w terminie, w którym nie było laguny.

Pozdr
Lussik

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”