binkowscy1 pisze:Lussik
nie wiedziałęm ze sotaveno o którym czytałe i pytałem to rene-egli
myslałem ze jest kilka spotów na wyspie
ale spoko przepraszam
fakt w lagunie jest 75 cm max
a strona rene-egli własnie padła mi i nic wiecej nie wiem

Sotavento to nie Rene- Egli. Plaża Sotavento to część Playas de Jadias, prawie trzykilometrowy odcinek wybrzeża. Na samym początku plaży Sotavento znajduje się popularna
baza Rene Egli z wydzielonym obszarem do pływania na oceanie oraz strefą do nauczania na plaży. Na końcu plaży Sotavento znajduje się druga baza Rene Egli II- strefa tylko dla windsurferów.
Cały odcinek plaży pomiędzy dwoma bazami nie jest w rzaden sposób użytkowany przez Rene Egli. Na odcinku tym rozlewa się laguna.
Laguna jest rezerwatem w związku z tym na obszarze tym nie ma rzadnych innych baz ( prawo nie zezwala na postawienie jakiegokolwiek budynku)....
Wszystkie szkółki uczące na lagunie działają na zasadzie dojazdu do spotu samochodem Każdy może pływać na lagunie i nie ma za to żadnych opłat.
Laguna przy Egli I i Centrum Laguny to dwa różne spotyLaguna przy Rene Egli- to zaledwie końcówka laguny (woda dochodzi tam poprzez boczny wlew)i rzeczywiście woda dopływa tam najpóźniej i najwcześniej odchodzi po czym pozostaje breja...poza tym pływanie tam graniczy z cudem: turyści, kursanci Egli, chorągiewki, mega szkwalisty wiatr, kamienie... Wystarczy spłynąć za Gorrionesa i sprawa wygląda inaczej. Nie ma tam już asekuracji Egli, ale woda jest do kolan lub pasa więc to chyba nie jest duży problem. Nie ma już kamieni,a wiatr za Gorrionesem jest już dużo lepszy( ZA Gorrionesem w kierunku centrum II) Laguna która widać na zdjeciu panoramicznym strony Egli to
Centrum Laguny czyli jej główny wlew. Znajduje się ona od strony Centrum II. Woda tam jest najgłębsza, a laguna jest najszersza.Woda utrzymuje się 6 godzin.
Latem pływy są największe (końcówka lipca-sierpień), woda utrzymuje się 6-8 godzin, w zależnośći od pływu. Poziomy wody.
Wiatr- rzeczywiście lipiec oraz sierpień to okres najsilniejszych wiatrów. Na wodzie chodzą 9,7,5, kite'y dwócyfrowe raczej się nie przydadzą.
Hotel dla rodziny, chyba najlepiej Gorriones. Latem bogata animacja, tuż nad spotem. Hotel typowo "dzieciecy" to Sotavento Beach Club, duży plac zabaw, niemal całodniowa animacja dla dzieci...w wersji niemieckiej:D
Aha na wyspie jest dużo innych spotów, większość z nich nie ma oficjalnych nazw "spotów", ale całą wyspa nadaje się do pkitesurfowania. Spot zorganizowany jest jeszcze naFlag Beach. Również super plaża, świetny do wave'u.